Franz Xaver Kappus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Franz Xaver Kappus

Naștere 17 mai 1883
Timișoara, Austro-Ungaria
Deces 9 octombrie 1966, (83 de ani)
Berlin, Germania
Ocupație ofițer austriac, jurnalist și scriitor de limba germană
Partid politic Partidul Liber Democrat
Naționalitate Flag of the Habsburg Monarchy.svg Austro-Ungaria, origine șvăbească
Cetățenie  România
Germania Germania
Activitatea literară
Mișcare/curent literar expresionism
Opere semnificative Die lebenden Vierzehn”, „Der Rote Reiter

Franz Xaver Kappus (n. 17 mai 1883, Timișoara - d. 9 octombrie 1966, Berlin), a fost un ofițer austriac, timp de 15 ani, jurnalist și scriitor de limba germană, originar din Banat.

Între anii 1903 și 1908, în timp ce era elev la școala militară din Sankt Pölten, i-a trimis primele sale creații literare poetului Rainer Maria Rilke, fost elev al aceleiași școli militare, așteptând verdictul maestrului. Scrisorile nu se mai păstrează. În schimb s-au păstrat răspunsurile lui Rilke (două venite din Franța, cinci din Italia, două din Suedia și unul din Worpswede). Aceste zece scrisori au apărut în anul 1929 reunite în volumul Briefe an einen Jungen Dichter (Scrisori către un tânăr poet), care au fost reeditate de mai multe ori. În anul 1977 cartea a apărut și în traducere română, la Editura Facla din Timișoara. Traducători au fost Ulvine și Ioan Alexandru, iar postfața a fost semnată de Andreas A. Lillin.

Primele încercări literare publicate, la Timișoara, au fost câteva poezii expresioniste.

În Primul Război Mondial, Franz Xaver Kappus, ofițer al armatei austro-ungare, și-a continuat activitatea literară colaborând cu ziarul Belgrader Nachrichten (Știri din Belgrad). A fost inițial ofițer combatant, dar apoi a fost numit ofițer de presă.

În 1918, la editura Ullstein & Co din Berlin, i-a apărut romanul Die lebenden Vierzehn (Cei paisprezece supraviețuitori).

După terminarea războiului, la începutul anilor 1920, Kappus a devenit redactor la ziarul Deutsche Wacht (Straja germană), care și-a schimbat apoi titlul în Banater Tagblatt (Cotidianul bănățean). În același timp, colabora la cel mai important ziar din capitala Banatului, Temeswarer Zeitung (Ziarul Timișoarei), dar și la Schwäbische Volkspresse (Presa populară șvăbească).

Cât timp a trăit la Timișoara, a publicat mai multe povestiri, schițe și romane. În 1921 a apărut cea mai importantă scriere a sa, nuvela Die Peitsche im Antlitz (Biciul în obraz).

În anul 1922 a apărut romanul său Der Rote Reiter (Călărețul roșu).

În anul 1925 Kapus s-a stabilit la Berlin, unde a publicat numeroase romane de divertisment, fără mari pretenții literare. În 1935 publică romanul Brautfahrt um Lena (Petițorii Lenei), în care revine asupra asupra tematicii românesti, prelucrând experiențele acumulate la Timișoara.

Pornind de la romanul Der Rote Reiter, Kappus a scris scenariul pentru filmul cu același nume, realizat în 1934-1935 de regizorul german Rolf Randolf.

După cel de-al Doilea Război Mondial, scriitorul este cofondator al Partidului Liber-Democrat din Berlin. Mai publică ultimul său roman, Flucht in die Liebe (Refugiu în dragoste), în care abordează și aspecte ale rezistenței antifasciste.

Legături externe[modificare | modificare sursă]