Efraim Aizikovici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Efraim Aizikovici
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Leova, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 România
 Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
prozator[*]
medic Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea din București
Limbilimba idiș  Modificați la Wikidata

Efraim Aizikovici (în idiș אפֿרים אײַזיקאָװיטש‏; în rusă Фроим Айзикович; n. , Leova, Imperiul Rus – d. , Israel) a fost un evreu basarabean, poet și prozator român și israelian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Leova din ținutul Bender, gubernia Basarabia (Imperiul Rus), într-o familie săracă. A studiat în hederul din localitatea natală, după care a început să lucreze într-un magazin, ulterior, ca muncitor la o fabrică. La vârsta de doisprezece ani a plecat la Odesa, apoi la Chișinău, unde a continuat să lucreze ziua și să studieze seara. În 1919 a promovat examenele de bacalaureat și a intrat la Facultatea de Medicină a Universității din București. După absolvirea universității în 1927, a început să practice ca medic. A participat la activitățile partidului muncitor sionist „Poalei Sion”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a slujit ca medic militar, după demobilizare s-a întors la Chișinău, în 1946 s-a repatriat în România și s-a stabilit la București. Familia care a rămas în Leova a pierit în timpul războiului. În 1957 a emigrat în Israel, unde s-a stabilit în Ramat Gan.[1]

A început să publice poezie și proză în anii postbelici în periodicele românești în idiș. În 1948 a luat parte la colecția „IKUF-Bleter” (București). A fost autor al mai multor colecții de poezii, nuvele și proză documentară publicate în București și Israel.

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • טונקל און ליכט („Întuneric și lumină”, poezii). București: Editura de stat, 1948.
  • אױפֿן װעג: לידער („Pe drum”, poezii). București: Editura de stat, 1950. — 78 p.[2].
  • שפּורן: אױף די חורבֿות פֿון דער ייִדישער בעסאַראַביע („Urme: pe ruinele Basarabiei evreiești”, poezii). Tel Aviv, 1958. — 44 p.[3].
  • לידער („Lider”, poezii). Tel Aviv: Poali, 1962. — 255 p.[4].
  • װי אַנדערש — נעכטן און הײַנט („Cum altfel, ieri și azi”, povești și fragmente din romanul „La Prut”). Bnei Brak: Поали, 1967. — 266 p.[5].
  • ס'איז מיר באַשערט („Îmi este destinat”, poezii). Bnei Brak, 1969. — 50 p.

Referințe[modificare | modificare sursă]