Colin Firth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Colin Firth
Flickr - nicogenin - 66ème Festival de Venise (Mostra) (56) Colin Firth.jpg
Colin Firth în 2009
Nume la naștere Colin Andrew Firth
Născut(ă) 10 septembrie 1960 (1960-09-10) (54 de ani)
Regatul Unit Grayshott, Marea Britanie
Ocupație Actor
Ani de activitate 1983 — prezent
Căsătorit(ă) cu Livia Giuggioli
(1997 — prezent)
Premii Oscar
Cel mai bun actor
2011 The King's Speech
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor
2011 The King's Speech
Premii BAFTA
Cel mai bun actor
2010 A Single Man
Cel mai bun actor
2011 The King's Speech

Colin Firth (n. 10 septembrie 1960) este un actor britanic, laureat în 2011 al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor în filmul The King's Speech. Cu același personaj istoric (regele George al VI-lea al Marii Britanii) a convins specialiștii industriei cinematografice din Anglia și Statele Unite să îl onoreze cu Premiul Bafta și cu Globul de aur (Golden Globe) pentru cel mai bun actor al anului 2011.

Fiu de intelectuali, Firth s-a născut în Anglia în Hampshire, pe 10 septembrie 1960. O parte din copilărie și-a petrecut-o în Nigeria alături de bunicii săi misionari, însă se întoarce la școală în țara sa de origine și, mai târziu, urmează cursurile de la Drama Centre în Chalk Farm.

La scurt timp avea să joace Hamlet într-o producție școlară, în timpul ultimilor ani, iar mai apoi avea să joace pe scenele londoneze debutând în producția lui Julian Mitchell, Another Countrydin West End, cartier londonez recunoscut pentru "densitatea teatrală" unică pe plan mondial. Alături de Rupert Everett, Firth joacă Tommy Judd, un personaj descins din povestea spionului Donald Maclean (Everett a jucat Guy Bennett, spionul din viața reală Guy Burgess). Mai târziu avea să joace același rol în versiunea filmului în 1984, din nou alături de Everett.

Deși identificat în "Brit Pack"-ul de noi actori britanici în frunte cu Gary Oldman, ascensiunea sa în lumea filmului holywoodian a fost mai înceată decât a conaționalilor săi. A fost abia atunci când l-a întruchipat pe Mrs. Darcy în "Mandrie și prejudecată", adaptarea cinematografică a romanului lui Jane Austen, în 1995, show difuzat și in SUA, când a devenit un nume.

Colin Firth

Din 1999, a jucat în două filme diferite: My Life So Far, o poveste despre problemele familiale în Scottish Highlands, și Fever Pitch, inițial realizat în U.K. în 1997, în care Firth interpretează rolul unui nebun englez, suporter al fotbalului, forțat să aleagă între dragostea sa pentru fotbal și femeia din viața sa. În 2003, a interpretat în filmul Pur și simplu dragoste rolul lui Jamie, un scriitor englez care se îndrăgostește de menajera sa portugheză Aurélia (Lúcia Moniz).

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

An Premiu
1998 Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
2009 BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
2010 Academy Award for Best Actor
2010 BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
2010 Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Drama
2010 Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
2010 Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Colin Firth