Mickey Rourke

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mickey Rourke la premiera filmului City Island în 2009

Mickey Rourke, pe numele său întreg Philip Andre Rourke, Jr., (n. 16 septembrie 1952) este un actor și scenarist american, celebru pentru rolurile sale în filme de acțiune, polițiste și thrillere, cele mai multe genuri cinematografice abordate. A fost boxer, de aici tentația regizorilor de a-l distribui în asemenea roluri, foarte solicitante.

Pentru o perioada a părăsit și actoria și a intrat în lumea boxului profesionist. În 2005 însă Rourke și-a făcut din nou apariția pe marile ecrane odată cu rolul Marv din Sin City. Filmul Luptatorul (The Wrestler) i-a adus lui Rourke, după o absență considerabilă și o viață personală tumultoasă, Premiul Golden Globe în 2009 pentru Cel mai bun actor într-o dramă, BAFTA în același an pentru Cea mai bună prestație masculină, același premiu la Festivalul internațional de film din Toronto din 2008 și o nominalizare pentru Oscar, la aceeași categorie.

În 2010 a apărut alături de Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Bruce Willis și Arnold Schwarzenegger în producția regizată chiar de Stallone, Eroi de sacrificiu (The Expendables).

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]