Chaetognatha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
ChaetognathaAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
MEB back.png
Sagitta sp.
Clasificare științifică
Domeniu: Eukaryota
Regn: Animalia
Încrengătură: Chaetognatha
Leuckart, 1854
Clasă: Sagittoidea
Claus & Grobben, 1905 [1]
Ordine

Chaetognatha este o încrengătură de animale nevertebrate. Aceste animale habitează în oceane și mări, intrând în componența planctonului. Dimensiunile corpului variază de la 2 până la 120 mm. Particularitățile dezvoltării embrionare a chteognatelor indică asemănarea lor cu animalele deuterostomate, iar cele morfologice - lanțul neros ventral, structurile din chitină - cu animale protostomate.

Corpul chetognatelor constă din trei regiuni: cap, trunchi și coadă. Fiecare regiune posedă celom propriu. Pe cap sunt situați două grupe de cheți puternici în formă de cârlige, de unde și provine denumirea grupului. Corpul este înconjurat de înotătoarele laterale perechi și cea caudală.

Sistemul nervos constă din ganglionul suprafarigian și cel subesofagian, unite cu ajutorul conectivelor periesofagiene. Aparatul circulatoe și excretor lipsesc.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Doghel, V. A. Zoologia nevertebratelor. Manual pentru studenții fac.de biol:Trad. din l. rusă de L.F. Voloșciuc și I.V. Melian -Ch.: Lumina, 1989. - 600 p. ISBN 5-372-00405-3

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sagittoidea Claus and Grobben, 1905 (TSN ). Integrated Taxonomic Information System.