Carbofuran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Carbofuran este cel mai toxic pesticid carbamat, acesta este comercializat sub denumirile de Furadan sau Curater.Este folosit pentru a controla insectele într-o varietate abundenta de culturi, inclusiv cartofi, porumb și soia. Este un insecticid sistemic, ceea ce înseamnă că planta îl absoarbe prin rădăcini, și de acolo planta îl distribuie la restul organelor sale (în principal navelor, tulpini și frunze, nu fructe), în cazul în care sunt cele mai mari concentrații de insecticid. Carbofuran are, de asemenea, activitatea de contact împotriva dăunătorilor.

Utilizarea Carbofuranului a crescut în ultimii ani, deoarece este una dintre puținele insecticide eficace pentru afidede soia, care au extins aria lor începând cu anul 2002 pentru a includecu regiunile creșterea mai rapidă de soia din US, cel mai mare producător din lume este FMC Corporation.

Interdicții[modificare | modificare sursă]

Carbofuran este interzis în Canada și Uniunea Europeană.

În 2008, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat intenția de a interzice carbofuran.

FMC Corp. singurul producător din SUA de carbofuran, a anunțat că s-a oferit voluntar pentru Agenția pentru Protecția Mediului anulează toate utilizările mai puțin 6 din utilizările aprobate anterior de chimic ca un pesticid. Cu această schimbare, utilizarea de carbofuran în SUA este permisă numai în porumb, cartofi, dovleac, floarea-soarelui, puieți de pin și spanac cultivate pentru semințele lor.În 1991 forma granulară a fost interzisă deoarece făcea milioane de victime în răndul păsărilor.Versiunea lichidă a pesticidelor este mai puțin periculosă pentru păsări, aceasta nu este la fel de probabil să-l ingere direct, dar încă foarte periculos. APE a anunțat pe 25 iulie 2008 că este menit să interzică toate formele în SUA.

Toxicitatea pentru vertebrate[modificare | modificare sursă]

Oral LD50: Șobolanii 8-14 kilogram mg /[[ | kg]], Câine 19 mg / kg.

Carbofuran este, de asemenea cunoscut ca fiind foarte toxic pentru păsări. În forma sa granular, un singur bob va ucide o pasăre. Păsările mânca adesea numeroase boabe de pesticide, confundandu-le pentru semințe, apoi mor în curând. Carbofuran a fost greșit folosit în mod intenționat ca o otravă pentru fauna sălbatică în SUA, Canada și Marea Britanie, a otrăvit fauna sălbatică, inclusiv coiotii și vulturi.

Apariția toxicității pentru oameni[modificare | modificare sursă]

Carbofuran este unul dintre cele mai periculoase insecticide folosite de om, cu toxicitate acută,folosit pe scară largă pe culturi de câmp. Un sfert de lingurita (1 ml), pot fi fatale. De cele mai multe ori carbofuranul este aplicat de către aplicatoare comerciale care utilizează sisteme închise cu controale menite pentru a evita o expunere la această substanță în pregătire. Deoarece efectele sale toxice se datorează activității sale ca un inhibitor de colinesterază , este considerat un pesticid.