Bucium

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Bucium (dezambiguizare).
Poză din 1921 a unui cioban cu o „trâmbiţă”, în Giuleşti (Maramureş)
Pictură murală în Mănăstirea Voroneţ cu un înger cântând la bucium la începutul judecății de apoi

Buciumul este un instrument muzical tradițional folosit în special de păstorii români din munți. De origine dacă, a fost folosit în trecut în principatele din Moldova și Valahia ca instrument de semnalizare în conflictele militare. Cuvântul este derivat din latinesculbuccinum”, însemnând corn îndoit, un instrument folosit de romani.

Tubul are între 1,3 si peste 3 metri lungime și este făcut din lemn de brad, paltin, frasin, tei, alun sau chiar (parțial) din metal. Este folosit mai ales pentru semnalizare și comunicare de păstorii din munții împăduriți, cât și pentru ghidarea oilor și a câinilor.[1]

Sub numele „trembita”, este folosit și de huțuli, o populație care, deși vorbește o limbă ucraineană, este posibil să aibe originea în același loc cu românii (vlahi).

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Există 5 tipuri de buciume.

Tulnic[modificare | modificare sursă]

Tulnicul este un instrument aerofon, cu forma tubulara, deschisa la ambele capete, care produce sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul său. Acesta se regăsește în special în Munții Apuseni, în Nordul Carpaților Orientali precum și în alte zone din Carpați.[2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „[http://www.cultura.postdoc.acad.ro/eveniment8/interventie%20marin%20lupascu.pdf Categorii și instrumente muzicale pastorale în cultura carpatică]”. cultura.postdoc.acad.ro. http://www.cultura.postdoc.acad.ro/eveniment8/interventie%20marin%20lupascu.pdf. Accesat la 18 octombrie 2013. 
  2. ^ Tulnicul, instrument dacic?”. dordedacia.wordpress.com. http://www.enciclopedia-dacica.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=674&Itemid=325. Accesat la 18 octombrie 2013. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]