Arhiducesa Gisela a Austriei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Arhiducesa Gisela de Austria)
Arhiducesa Gisela a Austriei
Prințesă Gisela de Bavaria
Date personale
Nume la naștereGisella Louise Marie von Österreich Modificați la Wikidata
Născută12 iulie 1856(1856-07-12)
Laxenburg, Austria
Decedată (76 de ani)
München, Bavaria
ÎnmormântatăBiserica Sf. Michael, München[*] Modificați la Wikidata
PărințiFranz Joseph al Austriei
Elisabeta de Bavaria
Frați și suroriArhiducesa Sofia a Austriei
Prințul Rudolf al Austriei
Arhiducesa Marie Valerie de Austria Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul Leopold de Bavaria
CopiiPrințesa Elisabeta
Prințesa Auguste
Prințul Georg
Prințul Konrad
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieconsoartă[*]
filantroapă[*]
politiciană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriErzherzogin[*][[Erzherzogin (title of nobility in Austria and the Habsburg Empire)|​]]
Magyarország hercegnője[*][[Magyarország hercegnője (Hungarian Royal title)|​]][1]
princezna Českého království[*][[princezna Českého království (Bohemian Royal title)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Habsburg-Lorena
Grand Mistress of the Order the Starry Cross[*][[Grand Mistress of the Order the Starry Cross (Grand Mistress of the exclusively feminine Austrian Order of the Starry Cross)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorElisabeta, împărăteasa Austriei
SuccesorZita de Bourbon-Parma

Gisela Louise Marie, Prințesă Imperială și Arhiducesă de Austria (12 iulie 185627 iulie 1932) a fost a doua fiică și copilul cel mare în viață al împăratului Franz Joseph al Austriei și al împărătesei Elisabeta. Titlul ei german a fost Gisela Louise Marie, Erzherzogin von Österreich, Prinzessin von Bayern.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Arhiducesa Gisela de Austria, c. 1860

Deși botezată Gisella (cu dublu L), ea și-a scris numele cu un singur L. A fost numită după o strămoașă habsburgă din secolul al X-lea. Ca și sora ei mai mare și fratele ei mai mic, Gisela a fost crescută de bunica paternă, Prințesa Sofia de Bavaria. A avut o relație foarte strânsă cu fratele ei mai mic, Prințul Rudolf, al cărui suicid a afectat-o foarte puternic.

Tatăl ei a păstrat unele articole personale ale familiei, cum ar fi prima pereche de pantofi purtată de fiecare dintre copiii săi. Printre aceste amintiri a fost și un poem scris pentru el de tânăra Gisela de Crăciun - poemul a fost declarat a fi elementul cel mai prețuit din această colecție. Arhiducesa Gisela a fost, de asemenea, cunoscută pentru picturile sale din ultimii ani.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 20 aprilie 1873 s-a căsătorit cu Prințul Leopold de Bavaria, fiul Prințului Regent Luitpold de Bavaria și al Arhiducesei Augusta de Austria. Cei doi tineri erau verișori de gradul al doilea.

În conformitate cu o scrisoare către mama sa scrisă în 1872, împăratul Franz Josef a vrut o căsătorie între fiica sa și prințul Leopold, deoarece existau atât de puțini prinți catolici disponibili la momentul respectiv și ei îl doreau pe singurul pe care îl puteau da Giselei (pe care o numea "fata noastră dragă") cu încredere. Un an mai târziu ea a născut primul ei copil, Elisabeta Marie, și a avut patru copii în total. A fost bine întâmpinată la München de familia soțului ei și a locuit la palatul Leopold din Schwabing; strada opusă palatului a fost numită Giselastraße în onoarea ei în 1873.

Gisela și Leopold au avut patru copii:

Munca de caritate[modificare | modificare sursă]

Gisela a fost profund implicată într-o varietate de probleme sociale și politice și a fondat organizații de caritate pentru a sprijini oamenii săraci, orbi și surzi, organizații în care ea a avut un rol activ.

A contribuit cu fonduri pentru construcția primului orfelinat din Timișoara, 40 de suflete erau adăpostite într-o clădire din Fabric, de pe strada Șanțului. Cheltuielile cu hrana și îngrijirea orfanilor erau acoperite din fondul de 20 000 de coroane donate în 1877. Mai târziu, în 1901, administrația locală a construit o nouă clădire, impozantă și încăpătoare, tot în Fabric, care a adăpostit orfanii până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial[nefuncțională]. E actuala Facultate de Chimie – Biologie – Geografie a Universității de Vest, denumită și Orfelinatul Gisela[nefuncțională][2].

În timpul Primului Război Mondial a făcut un spital militar în palatul ei în timp ce soțul ei a fost un mareșal pe frontul de est. Când a izbucnit Revoluția în 1918, toată familia ei a fugit din oraș, dar Gisela a rămas și a luat parte la alegerile din 1919 pentru Adunarea Națională de la Weimar, unde femeilor de peste 20 de ani li s-a permis să voteze pentru prima dată.

Gisela și soțul ei au sărbătorit nunta de aur în 1923. Soțul ei a murit în 1930 și Gisela i-a supraviețuit numai doi ani; a murit la vârsta de 76 de ani, la München, la 27 iulie 1932 și a fost înmormântată lângă Prințul Leopold.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Prințesa Gisela și primul orfelinat, pe strada Șanțului, Blog Explore Timișoara, 29.04.2014

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]