Charlotte a Austriei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Arhiducesa Charlotte a Austriei (germană Erzherzogin Charlotte von Österreich; 1 martie 192123 iulie 1989) a fost fiica împăratului Carol I, ultimul împărat al Austro-Ungariei și a soției acestuia, Zita de Bourbon-Parma. A fost cunoscută sub numele de Charlotte de Bar în timp ce a lucrat în Statele Unite între 1943 - 1956.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Charlotte (a doua din stânga) împreună cu frații și surorile sale.

Charlotte Hedwig Franziska Josepha Maria Antonia Roberta Ottonia Pia Anna Ignatia Marcus d'Aviano de Habsburg-Lorena s-a născut la Prangins, Elveția, unde familia imperială austriacă trăia în exil după prăbușirea Imperiului austro-ungar în urma Primului Război Mondial. Familia ei a trăit în diferite țări în timpul exilului: după ce au părăsit Elveția ei ai mers în insula portugheză Madeira, unde tatăl ei a murit la o lună după prima ei aniversare. După decesul fostului împărat, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a invitat familia regală în exil în Spania. Ei au locuit la palatul Uribarria din Lekeitio, unde Zita a contribuit la educația copiilor ei.[1] Familia a părăsit peninsula iberică în septembrie 1929 când Charlotte avea 8 ani și s-a instalat la Steenokkerzeel, aproape de Bruxelles.

Pentru că prinții și prințesele nu stăpâneau complet limba engleză, familia s-a stabilit în Quebec, provincie francofonă, unde copiii au putut vorbi în franceză. Acolo a studiat la Universitatea Laval[2].

În 1943 Arhiducesa Charlotte a început să lucreze în America, în cartierul East Harlem din Manhattan folosind numele de Charlotte de Bar.[3]

În mai 1956,[4] Charlotte s-a logodit cu George, Duce de Mecklenburg și șef al Casei de Mecklenburg-Strelitz. Ei s-au căsătorit civil la 21 iulie 1956 la Pöcking, Germania, și religios patru zile mai târziu.[5] După căsătorie a renunțat la serviciul din America. Soțul ei, Ducele George, a murit la 6 iulie 1963; cuplul nu a avut copii.

Arhiducesa Charlotte, Ducesă de Mecklenburg a murit la München la patru luni după moartea mamei sale.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gordon Brook-Shepherd, The Last Empress, 1991, pag. 219-220.
  2. ^ Bernier Arcand, Philippe (), „Les Bourbon-Parme dans les institutions d'enseignement du Québec”, Histoire Québec (în franceză), 28 (1), pp. 24–28, ISSN 1201-4710, accesat în  
  3. ^ „Milestones, Jul. 30, 1956”. Time Magazine. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Archduchess to Marry”. New York Times. . p. 31. 
  5. ^ Lundy, Darryl. „Charlotte Hedwig Erzherzogin von Österreich”. The Peerage. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]