Anatomia lui Grey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nu confundați cu Anatomia lui Gray.
Anatomia lui Grey
Grey's Anatomy Logo.svg
Informații generale
Gen

Dramă medicală

Creator(i)

Shonda Rhimes

Actori

Ellen Pompeo
Sandra Oh
Katherine Heigl
Justin Chambers
T.R. Knight
Chandra Wilson
James Pickens, Jr.
Kate Walsh
Sara Ramirez
Eric Dane
Chyler Leigh
Brooke Smith
Kevin McKidd
Jessica Capshaw
Kim Raver
Sarah Drew
Jesse Williams
Isaiah Washington
Patrick Dempsey

Narat de

Ellen Pompeo

Compozitor temă muzicală

Psapp

Temă muzicală de început

Cosy In the Rocket

Țară de origine

Statele Unite ale Americii

Limbă(i)

Engleză

Nr. de sezoane

8 (SUA)
6 (România)

Nr. de episoade

170 (Lista episoadelor)

Producție
Producător(i)

Linda Klein
Mimi Schmir
Gabrielle Stanton
Debora Cahn
Zoanne Clack
Peter Horton

Producător(i)
executiv(i)

Shonda Rhimes
Betsy Beers
Mark Gordon
Krista Vernoff
Rob Corn
Mark Wilding
Joan Rater
Tony Phelan
James D. Parriott

Companie(i) de
producție

ShondaLand

Perioada de difuzare

41-43 minute

Difuzare
Canal original

ABC (SUA)
TVR1 (România; 2007-2011)
Diva Universal (România; 2011 - prezent)

Format imagine

480i
720p

Format audio

Stereo

Difuzare originală

27 martie 2005 (2005-03-27)

Cronologie
Seriale similare

Clinica

Legături externe

Site oficial

Anatomia lui Grey, original "Grey's Anatomy", este un serial american de dramă medicală creat de Shonda Rhimes. Serialul și-a avut premiera pe 27 martie, 2005 la ABC în Statele Unite ale Americii, țara sa de origine, ajungând în România la TVR1 abia pe 2 ianuarie 2007. Pe 2 ianuarie 2012, la aniversarea celor 5 ani de difuzare în România, TVR1 cedează Anatomia lui Grey canalului Diva Universal, care va începe rularea cu premiera celui de-al șaptelea sezon. Statele Unite se bucură în prezent de 10 sezoane Grey's Anatomy. Serialul urmărește viața unor stagiari, rezidenți și menorii lor în fictivul Seattle Grace Mercy West Hospital din Seattle, cum se luptă pentru a duce la bun sfârșit antrenamentul medical și de a menține un echilibru în viața lor personală. În ciuda faptului că locația principală este Seattle, serialul este în majoritate filmat în Los Angeles, California.

Un spin-off, Clinica, original "Private Practice", continuă firul poveștii lui Addison Montgomery, după părăsirea Grey's Anatomy. Serialul a început în septembrie 2007 la ABC, și în decembrie 2008 pe Prima TV în România. Până în prezent, patru pachete ale coloanei sonore au fost scoase la vânzare, precum și un joc video bazat pe serial. Până în prezent, toate sezoanele au apărut pe DVD, sezoanele patru, cinci și șase fiind scoase și în format Blu-Ray.

Serialul se bucură de succes de la fani și critici. Primul episod a fost vizionat de 16.25 milioane de telespectatori, și finalul primului sezon a atins 22.22 milioane de telespectatori. Cel de-al doilea și al treilea sezon au primit rating-uri mari în comparație cu primul sezon, ajungând chiar și la 38 de milioane de telespectatori în episodul "It's the End of the World". Serialul a primit și trei premii Emmy. Cel de-al șaselea sezon și-a terminat difuzarea pe 15 martie, 2011 în România, sezonul șapte urmând să apară pe Diva Universal pe 23 ianuarie, 2012. În America, sezonul 10 este difuzat în prezent.

Producție[modificare | modificare sursă]

Titlul "Grey's Anatomy" este un joc de cuvinte: o referire la manualul medical al lui Henry Gray "Gray's Anatomy" și personajul Meredith Grey. Fisher Plaza, sediul companiei Fisher Communications este folosit pentru niște scene din exteriorul SGH, care îl plasează lângă Space Needle, Seattle Monorail și alte atracții locale. Oricum, spitalul folosit pentru multe alte scene exterioare nu este în Seattle. Aceste scene sunt filmate la VA Sepulveda Ambulatory Care Center din North Hills, California.

Primul episod se bucură de Beatles - "A Hard Day's Night", care este și tilul episodului. Emiliana Torrini a scris o melodie originală pentru un episod, în timp ce alți artiști ca Taylor Swift au primit drepturi exclusive de la Grey's Anatomy pentru a-și difuza în premieră o melodie. Melodia Snow Patrol - "Chasing Cars" a fost folosită în Grey's Anatomy, chiar dacă Gary Lightbody, solistul, era inițial nesigur în privința ofertei.

Private Practice: Clinica[modificare | modificare sursă]

Pe 21 februarie, 2007, Wall Street Journal anunță că ABC lucrează la un spin-off pentru Anatomia lui Grey, centrându-se asupra lui Addison Montgomery. Pe 3 mai 2007, un episod dublu din Anatomia lui Grey și-a căpătat rolul de "pilot prevestitor" pentru spin-off. ABC a anunțat lansarea oficială a serialului "Clinica" pentru orarul său de sezon 2007-2008. Din cauza crizei scenariștilor, producția a fost oprită după doar 9 episoade produse, oprindu-se în decembrie 2007. Sezonul 2 a avut premiera în septembrie 2008, de atunci având un program normal de septembrie-mai.

Personajele și Distribuția[modificare | modificare sursă]

Titlul din generic

Serialul se focusează pe un grup de stagiari la chirurgie, rezidenți, și numeroși doctori, prezenți atât în viețile lor profesionale, cât și în cele personale. Neținând cont de rasă, distribuția este diversă și foarte "colorată". Cei 5 protagoniști sunt introduși în primul sezon: Meredith Grey (Ellen Pompeo), Alex Karev (Justin Chambers), George O'Malley (T.R. Knight), Isobel "Izzie" Stevens (Katherine Heigl) și Cristina Yang (Sandra Oh). Ei devin rezidenți după primul an în programul chirurgical. Sunt inițial conduși de Miranda Bailey (Chandra Wilson), un rezident superior care devine Șefa Rezidențiatului și apoi un chirurg generalist. Programul este condus de Richard Webber, Șeful Secției de Chirurgie (James Pickens, Jr.) care o cunoaște pe Meredith de 20 de ani, când a avut o aventură cu mama ei. Neurochirurgul Derek Shepherd (Patrick Dempsey) este nou-venit din New York la Seattle Grace Hospital, iar relația sa cu Meredith este povestea centrală a serialului. Chirurgul cardiotoracic Preston Burke începe o relație cu Cristina.

În al doilea sezon chirurgul neonatal Dr. Addison Forbes Montgomery-Shepherd (Kate Walsh), chirurgul plastician Dr. Mark Sloan (Eric Dane) și chirurgul ortoped Calliope "Callie" Torres (Sara Ramirez). Addison este soția lui Derek care ajunge în Seattle căutând să repare relație lor. Sloan este fostul cel mai bun prieten al lui Derek, care a distrus căsnicia sa cu Addison culcându-se cu ea. Torres este introdusă în serial ca un interes amoros al lui George O'Malley, cu care se căsătorește în sezonul al treilea. Addisonn pleacă din Seattle la sfârșitul sezonului trei, cum Kate Walsh a renunțat la serial pentru serialul "Private Practice: Clinica". Sezonul trei o introduce pe Lexie Grey (Chyler Leigh), sora vitregă a lui Meredith, care își începe stagiatura la Seattla Grace după moartea mamei sale. Ultimul episod din sezonul trei este ultimul episod în care Isaiah Washington apare în Anatomia lui Grey, după ce o părăsește pe Cristina în fața altarului.

Sezonul al patrulea introduce chirurgul cardiotoracic Erica Hahn (Brooke Smith) care ajunge să fie iubita lui Callie. În timpul celui de-al cincilea sezon, Hahn renunță la serial. Două personaje noi își fac apariția: chirurgul de traume Owen Hunt (Kevin McKidd) și chirurgul pediatru Arizona Robbins (Jessica Capshaw). Hunt a intrat într-o relație cu Cristina, în timp ce Robbins a devenit un interes amoros al lui Calle. Sezonul cinci o introduce și pe Dr. Harris (Melissa George) care a fost cea mai bună prietenă a lui Meredith cu ani în urmă. Harris urma să devină un personaj principal, însă contractul nu i-a fost actualizat pentru sezonul șase.

O'Malley moare în primul episod al sezonului șase și Stevens renunță la munca ei în SGH din cauza despărțirii de Alex Karev. Chirurgul cardiotoracic Theodora "Teddy" Altman (Kim Raver) apare în serial ca noul chirurg cardiotoracic, o femeie din trecutul lui Owen. Numeroase personaje secundare, repetitive, sunt introduse când Seattle Grace Hospital se unește cu spitalul Mercy West din cauza problemelor financiare. Rezidenții Reed Adamson (Nora Zehetner), Jackson Avery (Jesse Williams), April Kepner (Sarah Drew) și Charles Percy (Robert Baker) sunt transferați la Seattle Grace. Anestezistul Ben Warren (Jason George) este introdus ca un interes amoros pentru Bailey, care trece printr-un divorț. Finalul sezonul șase marchează morțile lui Percy și a lui Adamson. Rhimes a anunțat că nu vor fi adaosuri la distribuția principală în viitorul apropiat.

Demiteri[modificare | modificare sursă]

Isaiah Washington[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2006, Washington l-a insultat pe Knight în timpul unei altercații pe platoul de filmare cu Dempsey. După aceea, Knight și-a anunțat orientarea sexuală, după speculații în media. The Gay and Lesbian Alliance Against Defamation i-a cerut lui Washington să-și ceară scuze public. Pe 7 iunie 2007, ABC a anunțat că producătorii au decis să nu actualizeze contractul lui Washington pentru Grey's Anatomy. Washington și-a exprimat tristețea, în loc de furie. De asemena, a afirmat că, în cazul în care ar fi rugat să apară în serial pentru o apariție cameo, nu ar ezita să accepte. O imagine de-a lui Washington a fost folosită pe 9 mai, 2008 pentru un promo al episodului "The Becoming". După ce episodul a avut premiera, avocatul lui Washington, Peter Nelsom, a contactat ABC și SAG, citând o utilizare ilegală a imaginii clientului său. Isaiah apare din nou în episodul 22 sezonul 10.

Brooke Smith[modificare | modificare sursă]

Pe 3 noiembrie 2008, Entertainment Weekly a reportat părăsirea serialului de către Brooke Smith în episodul din 6 noiembrie. Rhimes a afirmat: "Din păcat, nu am făsit acea magie și chimie cu personajul lui Smith, care l-ar face să aibă o perioadă lungă în serial." Kristin Dos Santos de la E! Online susține că, în ciuda zvonurilor, concedierea lui Smith a fost inițiată de canalul ABC, într-o încercare de a renunța la homosexualitatea din Grey's Anatomy. De asemenea, reporta E! a anuțat că după plecarea Ericăi Hahn, noua Dr. Harris nu va mai fi bisexuală cum se anunțase precedent. Smith, intervievată de Ausiello, citează: "Am fost foarte încântată când mi s-a spus că Hahn și Torres vor avea o relație. Și chiar speram că vom putea arăta ce se întâmplă când două femei se îndrăgostesc una de alta și că vor fi tratate ca orice cuplu heterosexual din televiziune. Am surprinsă și dezamăgită când, dintr-o dată, mi-au spus că nu vor putea scrie pentru personajul meu. [...] A fost totul foarte neașteptat."

T.R. Knight[modificare | modificare sursă]

Pe 27 mai 2009, Marck Malkin de la E! Online a anunțat că Knight nu se va întoarce pentru sezonul șase din Anatomia lui Grey. Knight a accentuat nesatisfăcătoarea evoluție și lipsa de timp pe ecrane a personajului său, O'Malley, l-au determinat să renunțe la contractul său în decembrie 2008. O speculație a fanilor susținea că un nou actor va continua în rol din cauza rănilor faciale pe care O'Malley le suferă în finalul sezonului cinci, însă Patty Lee de la New York Daily News a afirmat că "personajul lui, Dr. O'Malley, e mort". Rhimes a susținut că numărul mic de apariții ale lui George din sezonul cinci au fost inteționat, pentru a crește șocul audienței la vederea rănilor critice din finalul sezonului, felicitându-l pe Knight drept "un actor incredibil de talentat". Pe 17 iunie 2009 a fost confirmat că Knight a fost eliberat de sub contract.

Katherine Heigl[modificare | modificare sursă]

Pe 11 martie 2010, Entertainment Weekly a anunțat că Heigl nu s-a prezentat pe platourile de filmare după concediul de maternitate. Mai târziu, s-a anunțat că Heigl nu se va întoarce în serial deloc, marcându-și ultima apariție în episodul din ianuarie 21, 2010 "I Like You So Much Better When You're Naked". Heigl și-a confirmat ieșirea din serial pe 24 martie 2010. A afirmat că renunțarea la rol nu se referea la progres în cariera cinematografică, însă la progres în viața ei personală alături de familie. Situația personajului este încă incertă, neștiindu-se dacă Heigl va mai apărea în serial pentru a încheia povestea de dragoste cu Alex Karev.

Sezoane[modificare | modificare sursă]

Sezonul 1: 2005[modificare | modificare sursă]

Sezonul 1 a început pe data de 27 martie 2005 și s-a încheiat pe data de 22 mai 2005. Sezonul a conținut doar nouă episoade și nu paisprezece, cum se prevăzuse. Sezonul a atins poziția cu numărul 9 în clasamentul ce surprinde numărul de telespectatori ai fiecărui program. Acesta a devenit al doilea serial de top 10 din clasament, al ABC, în același sezon (2004-2005), după Neveste disperate, care a atins poziția cu numărul 4.[1] Meredith Grey, fiica unei celebre doctorițe, Ellis Grey, devine rezident la Seattle Grace Hospital. Aici va face cunostinta cu colegii ei stagiari Cristina Yang, Isobel "Izzie" Stevens, și George O'Malley. Alte personaje ale primului sezon sunt Dr. Miranda Bailey, șefa rezidenților, Alex Karev, un stagiar mai dificil și medicii Dr. Derek Shepherd, neurochirurg, și Dr. Preston Burke, chirurg cardiotoracic. Pe lângă toți aceștia mai apare în primul sezon și directorul spitalului, Richard Webber, care a avut o relație cu mama lui Meredith.

Sezonul se referă la viața rezidenților din primele luni ale stagiaturei lor și de greutățile pe care aceștia le întâmpină. Alte sarcini ale lui Meredith sunt să țină secretă atat boala mamei sale, care sufera de Boala Alzheimer, cat și relația ei cu Dr. Shepherd. Ulterior Meredith are o aventură cu George. La sfârșitul sezonului apare și soția doctorului Shepherd, Addison Montgomery-Shepherd, care și-a înșelat soțul cu cel mai bun prieten al acestuia, Mark Sloan.

Sezonul 2: 2005-2006[modificare | modificare sursă]

Al doilea sezon din Anatomia lui Grey a început să fie difuzat pe data de 25 septembrie 2005 și s-a terminat pe data de 14 și 15 mai 2006. Primul sezon trebuia să conțină paisprezece episoade, însă a fost restrâns la nouă, iar restul de cinci episoade au constituit începutul celui de-al doilea sezon. Al doilea sezon se programa să conțină 22 de episoade, însă cu cele cinci s-a ajuns la un total de 27. Creatoarea serialului, Shonda Rhimes, a scris pe blogul său despre cum trebuia să se încheie sezonul 1. Episodul Bring the Pain trebuia să fie ultimul din primul sezon, însă a devenit al cincilea episod al celui de-al doilea sezon.[2] Al doilea sezon s-a concentrat asupra relației lui Meredith cu Derek, care a avut parte de numeroase coborâșuri datorită revenirii soției acestuia. Izzie și Alex au început o relație, care nu a durat foarte mult, Izzie, îndrăgostindu-se de un pacient, pe nume Danny, care ulterior decedează. Cristina Yang și Preston Burke încep și ei o relație iar Miranda Bailey rămâne însărcinată.

În acest sezon și-au făcut debutul și actorii Sarah Ramirez și Eric Dane, care interpretează personajele lui Callie Torres, rezident ortoped, respectiv Mark Sloan, chirurg plastician. Serialul a terminat sezonul difuzărilor din SUA pe locul 5, fiind întrecut din nou de Neveste Disperate, care a terminat pe locul 4.[3]

Sezonul 3: 2006-2007[modificare | modificare sursă]

Cel de-al treilea sezon a început pe data de 6 iulie 2006 și s-a încheiat pe data de 17 mai 2007. De-a lungul sezonului, Meredith și Derek își reiau relația iar George și Callie se căsătoresc in Las Vegas, însă se ceartă pe tot parcursul sezonului, din diverse motive. Unul ar fi Izzie, care se îndrăgostește de George și are o aventură cu el. Alex găsește o tanara insarcinata ranita într-un accident naval, pe care o salveaza si de care se îndrăgostește. Aceasta își pierduse memoria in accident, si din cauza unor rani grave la fata era desfigurata. Alex o ajuta sa isi aleaga un chip nou si o numeste Ava. Burke și Cristina hotărăsc să-și unească destinele, Cristina, acceptând doar de dragul lui Burke. Addison și Sloan încearcă sa construiască o relație însă acest lucru nu se realizează. În finalul sezonului, toți rezidenții dau examenul final de stagiatura, pe care îl trec toți cu excepția lui George. Meredith și Derek se despart. La spital isi face aparitia un nou grup de stagiari, printre care se află și sora vitregă a lui Meredith, Lexie. Burke și Cristina se despart chiar cu câteva minute de a se căsători, Burke parasind-o chiar in fata altarului. Callie și George se hotărăsc să aibă un copil, însă relațiile dintre ei doi și Izzie nu sunt clar definite. Addison părăsește spitalul pentru a începe o nouă viață în Los Angeles(, în mini-serialul Private Practice). Chief Webber rămâne directorul sectiei de chirurgie, Sheperd refuzand postul, iar Callie este înlocuită de Miranda Bailey la șefia rezidenților.

Sezonul 4: 2007-2008[modificare | modificare sursă]

Cel de-al patrulea sezon a debutat pe data de 27 septembrie 2007, în distribuție existând câteva modificări față de sezonul precedent. Personajul interpretat de Kate Walsh, Addison Montgomery-Shepard, devenit ulterior unul principal în Private Practice, s-a mutat în L.A. după divorțul de Derek. Din cauza faptului că producătorii nu i-au înnoit contractul lui Isaiah Washington,[4] personajul interpretat de el, Preston Burke, nu se mai întoarce după ce o părăsește pe Cristina Yang la altar în finalul sezonului 3. Astfel, Dr. Erica Hahn (interpretată de Brooke Smith) preia funcția lui, cea de șef al secției de cardiologie și devine noua pasiune a lui Mark Sloan.[5] Ulterior, acesta îi sugerează lui Caillie că ar trebui să-i declare dragostea pentru ea. În finalul sezonului, cele două se sărută în fața spitalului.

Meredith Grey, Cristina Yang, Izzie Stevens și Alex Karev devin rezidenți la spitalul Seattle Grace și au în subordine stagiari. Printre aceștia se număra și George O'Malley (nevoit să repete anul) și Lexie Grey, sora vitregă a lui Meredith. Cei doi se mută împreună, iar George îl convinge pe Richard să dea din nou testul pentru a deveni rezident, după ce află de la Lexie că nu a trecut examenul din cauza diferenței de un punct. Relația lui cu Izzie se dovedește a fi doar una de prietenie, în final George sărutându-se cu Lexie, iar Izzie cu Alex. Sfârșitul sezonului reprezintă o împăcare și pentru Meredith și Derek, după ce aceasta află de relația lui cu asistenta Rose, interpretată de Lauren Stamile. Ava/Rebecca Pope se întoarce în Seattle și crede că este însărcinată cu Alex, fapt ce se dovedește a fi neadevărat. Karev este convins de Izzie că aceasta nu este responsabilitatea lui. După plecarea soțului său de-acasă, Bailey îi dă în grijă clinica lui Stevens pentru a se putea ocupa și de viața personală. Richard se împacă cu Adelle și se mută înapoi acasă.

Ca și invitați speciali apar Edward Herrmann, ce a făcut parte și din distribuția serialului Fetele Gilmore, jucând rolul unui stagiar mai in varsta timp de trei episoade, Seth Green și Joshua Jackson, a cărei apariție în episodul unsprezece al sezonului a fost anulată din cauza grevei scenariștilor din 2007-2008.[6] Kate Walsh s-a întors în episodul difuzat pe 1 mai în rolul lui Addison Montgomery.

Pe 20 februarie 2008 s-a confirmat că Anatomia lui Grey se va difuza din nou din data de 24 aprilie 2008.[7] Where the Wild Things Are este primul episod difuzat după greva scenariștilor. Ultimul episod (Freedom) conține două părți și se concentrează mai ales în jurul experimentului clinic condus de Meredith și Derek care încearcă o nouă soluție pentru cei cu tumoare pe creier. Toți pacienții decedeaza insa, cu excepția unei tinere al cărei iubit moare chiar înaintea operației ce-i salvează ei viața. După acest succes, Meredith se împacă cu Derek, care decide s-o părăsească pe Rose.

Sezonul 5: 2008-2009[modificare | modificare sursă]

Sezonul 5 din Anatomia lui Grey a avut premiera pe 28 septembrie 2008 cu un episod ce a durat 2 ore. Kevin McKID, alias Owen Hunt, devine personaj principal, cu un interes romantic pentru Cristina. Sezonul se preocupa în mare parte pe lupta lui Izzie cu cancerul. În ultimul episod al sezonului George moare ca urmare a leziunilor grave survenite în urma unui accident.

Sezonul 6: 2009-2010[modificare | modificare sursă]

În data de 23 aprilie 2009, ABC a selecționat Anatomia lui Grey pentru sezonul 2009-2010. Primul episod al sezonului 6 a fost difuzat pe data de 24 septembrie 2009.T.R. Knight a renunțat la rol,iar personajul său a murit în urma unui accident. Acest sezon s-a axat mai mult pe prezentarea fiecărui personaj în parte: Derek, Arrizona, Owen și Alex. Sezonul 6 a introdus mai multe personaje,în urma unirii spitalului Seattle Grace cu Mercy West. Katherine Heigl a renunțat la rolul său în Anatomia lui Grey,apărând doar în 23 episoade.

Sezonul 7: 2010-2011[modificare | modificare sursă]

Sezonul șapte a fost difuzat în Statele Unite ale Americii din septembrie 2010 până în mai 2011. Diva Universal va începe să îl difuzeze în România din 23 ianuarie 2012.

Sezonul 8: 2011-2012[modificare | modificare sursă]

Sezonul opt a avut premiera în Statele Unite ale Americii în data de joi, 22 septembrie 2011 și va avea finalul în primăvara anului 2012. Data premerei în România încă nu este cunoscută.

  Sezonul 9: 2012-2013

Recepția[modificare | modificare sursă]

Rating-ul serialului în SUA[modificare | modificare sursă]

Notă: În SUA un sezon de televiziune începe la sfârșitul lunii septembrie și se încheie la sfârșitul lunii mai.
Sezonul Difuzarea Premiera Sezonului Finalul Sezonului Sezonul Poziția
ocupată
Telespectatori
(milioane)
Referință
1 Duminică, 22:00 27 martie, 2005 22 mai, 2005 2005 #9 18.5 [8]
2 Duminică, 22:00 25 septembrie, 2005 15 mai, 2006 2005–2006 #5 19.9 [9]
3 Joi, 21:00 20 septembrie, 2006 17 mai, 2007 2006–2007 #4 19.5 [10]
4 Joi, 21:00 27 septembrie, 2007 22 mai, 2008 2007–2008 #10 15.9 [11]

Premii[modificare | modificare sursă]

Lansări pe DVD[modificare | modificare sursă]

Numele DVD-ului Data Lansării Numări de episoade Număr de Discuri
Season 1 14 februarie 2006 9 2
Season 2 12 septembrie 2006 27 6
Season 3 11 septembrie 2007 25 7
Season 4 9 septembrie 2008 16 5

Alte Lansări[modificare | modificare sursă]

Muzica[modificare | modificare sursă]

Tema principală utilizată în timpul primelor două sezoane a fost un fragment din "Cosy in the Rocket", a grupului britanic de muzică electronică Psapp. Piesa s-a regăsit și pe primul volum al coloanei sonore. Primul volum al coloanei sonore a avut lansarea oficială pe data de 27 septembrie 2005. O listă ce cuprinde toate piesele prezentate în fiecare episod, care au fost selectate, mixate și supravegheate de Alexandra Patsavas, poate fi găsită pe această pagină: [1]. Patsavas a fost de asemenea foarte apreciată pentru selecarea muzicii din serialul The O.C., al canalului de televiziune FOX. Un al doilea volum al coloanei sonore, ce cuprindea piesele folosite în cel de-al doilea sezon al serialului, a fost lansat pe data de 12 septembrie 2006, devenind cel mai de succes dintre toate volumele lansate, debutând direct pe locul 14 în clasamentul Billboard 200.[12]

Pe lângă prezența în serial, unele piese au fost lansate, promovând serialul. Piesa "Such Great Heights", aparținând grupului The Postal Service, a fost utilizată în spoturi publicitare ale serialului. Alte două piese s-au bucurat de un mare succes în clasamente, după ce au apărut în serial, acestea fiind: “Chasing Cars” (a grupului Snow Patrol) și “How to Save a Life” (a grupului The Fray). Ambele piese au atins poziții de top 5 în clasamentul din SUA, Billboard Hot 100. “Chasing Cars” a devenit foarte popular după ce a fost folosit la finalul celui de-al doilea sezon al serialului. “How to Save a Life” a fost folosită pentru promovarea celui de-al treilea sezon. De asemenea, au mai fost folosite în mod constant încă două piese “The Story”, a cântăreței Brandi Carlile, și “Breathe In, Breathe Out” aparținând lui Mat Kearney.

Muzica este un rol foarte important în serialul Anatomia lui Grey. Fiecare episod al serialului este denumit după un cântec. Printre artiștii care și-au adus contribuția la coloana sonoră a show-ului se numără: Adele, Beck, Tegan and Sara, Kate Havnevik, Roisin Murphy, Snow Patrol, Maria Taylor, Mat Kearney, Medeski Martin & Wood, Ingrid Michaelson, Joshua Radin, The Hereafter, Jem, Brandi Carlile, Anya Marina, Duffy, Corinne Bailey Rae, Chris Garneau, Devics, KT Tunstall, Sia, și Anna Nalick.

Albume: Coloana Sonoră[modificare | modificare sursă]

Anul Titlu Poziții Maxime[13][14][15] Vânzări la nivel mondial
Statele UniteSUA Noua ZeelandăNZL AustriaAUT ElvețiaELV FlagWW.jpgUWC
2005 Coloana Sonoră: Anatomia lui Grey (Volumul 1) 109 - 32 - -
2006 Coloana Sonoră: Anatomia lui Grey (Volumul 2) 14 25 23 - 39
 • Prima Săptămână (SUA): 46,000[19]
 • Prima Săptămână: 49,000[20]
 • Total: 300,000+[17]
2007 Coloana Sonoră: Anatomia lui Grey (Volumul 3) 16 - 36 70 -
 • Prima Săptămână (SUA): 27,000[22]
 • Total: 200,000+
2008 Coloana Sonoră: Anatomia lui Grey (Volumul 4)
 • Prima Săptămână (SUA):
 • Total:

Piese Folosite în Serial și intrate în topuri[modificare | modificare sursă]

Anul Piesa Artistul Pozițiile obținute în clasamente Referință
Statele Unite
SUA
Statele Unite
Pop
Statele Unite
Adult top 40
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
UK
Republica Irlanda
IRL
Germania
GER
Canada
CAN
Australia
AUS
Olanda
OLA
Elveția
ELV
Norvegia
NOR
Finlanda
FIN
Portugalia
POR
2005 "Catch My Disease" Ben Lee 27 [23]
2006 "Multiply" Jamie Lidell 37 [24]
"Young Folks" Peter, Bjorn & John 13 24 31 42 42 9 [25]
"How to Save a Life" The Fray 3 4 1 4 1 45 1 2 20 30 13 40 [26]
"Chasing Cars" Snow Patrol 5 6 1 6 6 8 28 24 5 17 [27]
"Monster Hospital" Metric 55 [28]
"Black Cat John Brown" Alamo Race Track 88 [29]
2007 "The Story" Brandi Carlile 75 92 44 16 3 1 [30]
"Breathe In Breathe Out" Mat Kearney 19 [31]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Telespectatorii ce au urmărit primul sezon al serialului
 2. ^ Grey's Anatomy: Grey Matter
 3. ^ Series
 4. ^ en Ausiello, Michael. "Exclusive! Grey’s Fires Isaiah Washington" TV Guide (7 iunie, 2007)
 5. ^ en 'Anatomy' of a career move, LATimes.com, 26 octombrie, 2007
 6. ^ en Casting: 'Grey’s Anatomy' Picks Up Pacey, Zap2It.com, 22 octombrie, 2007
 7. ^ en Lost New Timeslot Confirmed/ ABC also announces return dates for Boston Legal, Desperate Housewives, Grey’s Anatomy and more, IGN.com, 20 februarie, 2008
 8. ^ Sezonul 2004 - 2005 Hollywood Reporter (27 mai, 2007).
 9. ^ Sezonul 2005 - 2006 Hollywood Reporter (26 mai, 2006).
 10. ^ Sezonul 2006 - 2007
 11. ^ ABC Medianet: Season Program Rankings”. May 28 2008. http://www.abcmedianet.com/web/progcal/dispDNR.aspx?id=052808_06. 
 12. ^ Billboard 200 39/2006
 13. ^ Clasamente Volumul 1
 14. ^ Clasamente Volumul 2
 15. ^ Clasamente Volumul 3
 16. ^ Lansare & Poziție Maximă Coloana Sonoră Anatomia lui Grey
 17. ^ a b en GRACE'NOTES- MAT KEARNEY STARS IN ANNUAL 'GREY'S' VIDEO”. New York Post. http://www.nypost.com/seven/08282007/tv/gracenotes.htm. Accesat la 28 februarie 2008. 
 18. ^ Data de lansare
 19. ^ Vânzări în prima săptămână (SUA)
 20. ^ Vânzări prima săptămână
 21. ^ Data lansării
 22. ^ Vânzări în Prima Săptămână (SUA)
 23. ^ "Catch My Disease" Clasamente
 24. ^ "Multiply" Clasament
 25. ^ "Young Folks" Clasamente
 26. ^ "How to Save a Life" Clasamente
 27. ^ "Chasing Cars" Clasamente
 28. ^ "Monster Hospital" Clasamente
 29. ^ "Black Cat John Brown" Clasamente
 30. ^ "The Story" Clasamente
 31. ^ "Breathe In Breathe Out" Clasamente