Alexander Rybak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexander Rybak
Date personale
Nume la naștereAlexander Igorevich Rybak Modificați la Wikidata
Născut (37 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Minsk, RSS Bielorusă, URSS[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Norvegia
 Belarus Modificați la Wikidata
EtnieBelaruși Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
muzician
cântăreț
compozitor
lăutar[*]
pianist
model
textier[*]
violonist
cantautor
artist de înregistrare[*]
actor de voce[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[8]
limba belarusă
limba engleză[8]
limba norvegiană[8] Modificați la Wikidata
Alte numeAlexander Rybak  Modificați la Wikidata
StudiiBarratt Due musikkinstitutt[*][[Barratt Due musikkinstitutt (other organization in Oslo, Norway)|​]], Columbia College Chicago[*][[Columbia College Chicago (American arts college)|​]][4]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalpop
muzică clasică
indie pop[5]
baroque pop[*][[baroque pop (fusion genre that combines rock music with particular elements of classical music)|​]][5]
Crossover[6]
muzică contemporană pentru adulți[*][7]  Modificați la Wikidata
Tipul de vocetenore di grazia[*][[tenore di grazia (type of singing voice)|​]]  Modificați la Wikidata
Instrument(e)fiddle[*][[fiddle (musical instrument)|​]]
pian
chitară
vioară
voce[*]  Modificați la Wikidata
Case de discuriUniversal Music Group  Modificați la Wikidata
Premiipremiul Spellemann al anului[*] ()
Concursul Muzical Eurovision ()  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăAlexander Rybak discography[*][[Alexander Rybak discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Alexander Rybak (belarusă Алякса́ндр І́гаравіч Рыба́к / Aliaksándr Íharavici Rîbák; n. , Minsk, RSS Bielorusă, URSS) este un cântăreț, compozitor, actor, violonist și pianist norvegian, originar din Belarus. În februarie 2009, interpretul a câștigat concursul Melodi Grand Prix 2009 cu piesa „Fairytale”, obținând din partea publicului și a juriului un cumul de 747,888 de voturi. Prin câștigarea acestei competiții, Rybak a fost desemnat reprezentantul Norvegiei la Concursul Muzical Eurovision 2009, la finalul căruia s-a clasat pe prima poziție, stabilind un nou record de 387 de puncte.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și debutul[modificare | modificare sursă]

Alexander Rybak s-a născut la data de 13 mai 1986 în Minsk, RSS Belarusă, Uniunea Sovietică, numele său complet fiind Алякса́ндр І́гаравіч Рыба́к. Tatăl său, Igor Alexandrovitsj Rybak (n. 1954), este un violonist de muzică clasică, binecunoscut pentru interpretările sale alături de muzicianul israelian Pinchas Zukerman, iar mama sa, Natalia Valentinovna Rybak (n. 1959), este pianistă. Rybak a trăit alături de familia sa în Minsk până la împlinirea vârstei de patru ani, când s-a mutat împreună cu părinții săi în orașul norvegian de suburbie Nesodden, loc în care încă locuiește. Numele său de familie înseamnă în limba bielorusă „pescar”. La vârsta de cinci ani, Rybak a început să cânte la pian și vioară, fiind ajutat de părinții săi. Interpretul susține că vioara a fost instrumentul muzical care i-a oferit o pată de culoare pe parcursul copilăriei și adolescenței. De asemenea, Rybak își amintește că încă de la o vârstă fragedă adora să îi distreze pe prietenii apropiați. La vârsta de zece ani, interpretul a devenit student al Institutului de Muzică Barratt Due din Oslo, în prezent el străduindu-se să își obțină licența. Pe parcursul adolescenței, Rybak a făcut parte din orchestra „Vivaldi” a institutului, care era condusă de tatăl său.

Eurovision 2009[modificare | modificare sursă]

Rybak a câștigat a 54-a ediție a Eurovisionului în Moscova, Rusia, unde a stabilit un nou record de 387 puncte, cântând „Fairytale”, o melodie inspirată de muzica folk norvegiană. Cântecul a fost compus și scris de Rybak și a fost interpretat împreună cu compania de dans folk modern, Frikar. Cântecul a primit recenzii bune cu un scor de 6 din 6 în revista norvegiană Dagbladet și în niște alegeri ESCtoday a obținut 71.3%, făcându-l favorit în finală.

Rybak a avut o victorie strălucită la Eurovision, toate țările participante votându-l (exceptând Norvegia care nu se putea vota singură). El a terminat cu un scor total de 387 puncte, bătând recordul de 292 puncte făcut de Lordi în 2006 și făcând cu 169 mai multe puncte decât al doilea câștigător, Islanda. El este de asemenea al patrulea cel mai de succes artist de la Eurovision cu 387 puncte, în spatele lui fiind Dima Bilan, Carola și Chiara.

După Eurovision, filmul și primul album[modificare | modificare sursă]

Primul album al lui Rybak, „Fairytale”, a fost lansat după câștigarea premiului Eurovision. Rybak a jucat rolul lui Levi în filmul „Yohan” regizat de Grete Salomonsen, care a fost lansat în 2010. De asemenea, Rybak a mers în turneu în Norvegia cu ultimul câștigator norvegian al Eurovisionului, Elisabeth Andreassen, plan care exista deja înaintea participării și câștigării Eurovisionului. El și Frikar au avut de asemenea un turneu în Norvegia, și în alte țări din Europa în 2009. În decembrie 2009 hitul „Fairytale” a fost cântat la concertul de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. EMI Norvegia a scos un film numit „Fairytale”. Filmul, regizat de directorul norvegian Rune Langlo, este un documentar despre cariera lui Alexander Rybak până a câștigat premiul cel mare pentru Norvegia la Moscova. Tot în 2009 a înregistrat melodia principală numita „I Don't Believe in Miracles/Superhero” pentru un film rus numit (în engleză) „Black Lightning”, produs de Timur Bekmambetov.

În 2010, Alexander Rybak a renunțat la colaborarea cu dansatorii din Frikar, aducând în schimb alături de el pe scenă trei violoniste, prietene cu el încă din copilărie. Moa, Kathrine și Maria au primit fiecare câte o melodie pe al doilea album al artistului, No Boundaries, album lansat pe 14 iunie 2010. Oah, melodia compusă pentru Moa Meinich, a fost prima de pe album care a beneficiat de videoclip. A urmat apoi videoclipul pentru single'ul Europe Skies, videoclip care la trei săptămâni de la lansare a început să fie difuzat pe postul muzical TV românesc Utv. La vremea aceea Utv fiind singurul post din lume care conținea acest videoclip în playlist. Alexander a lansat în martie 2010 și un videoclip pentru o piesă bonus, un featuring cu rapperii norvegieni de la Opptur. Piesa Fela Igjen (Vioara recuperată) se găsește ca bonus pe albumul No Boundaries numai în unele țări. În decembrie, artistul a pregătit un turneu de Crăciun, Swinging Home For Christmas, turneu în cadrul căruia a susținut 16 concerte în diferite orașe din Norvegia, alături de cele 3 violoniste dar și alături de invitați speciali. Tinere talente pe care Alexander a vrut astfel să le ajute în promovare. În urma turneului a fost lansat și un EP conținând patru cover'uri ale unor celebre melodii de iarnă, precum Blue Christmas sau Let it Snow.

2011 a adus unele schimbări în cariera lui Alexander, violonistul preferând să mai renunțe la concerte și să se axeze mai mult pe aparițiile tv în diverse emisiuni. El participă la emisiunea Skal Vi Danse, un fel de Dansez pentru tine suedez, dar și la emisiunea ucraineană Zirka+Zirka. În ianuarie 2011, Rybak a fost invitat special într-una din semifinalele Melodi Grand Prix din Norvegia, împreună cu rockerii de la Keep of Kalesin. El a renunțat atunci la vioara clasică în favoarea celei acustice și a interpretat într-un featuring de senzație melodia The Divine Land, aparținând celor de la KoK.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

  • Fairytale (2009)
  • No Boundaries (2010)

Discuri single[modificare | modificare sursă]

  • Fairytale (2009)
  • Funny Little World (2009)
  • Roll With the Wind (2009)
  • Oah (2010)
  • Europe Skies (2010)

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

Premii și realizări[modificare | modificare sursă]

Anul Concursul Premiul/Etapa Rezultatul Notă
2004 Premiul „Anders Jahres Kulturpris” Premiu onorific Câștigat
2006 Premiul „Kjempesjansen ” Oferit de radioteleviziunea norvegiană NRK Câștigat
2007 Premiul „Heddaprisen'” Oferit pentru interpretarea din piesa Anatevka Câștigat
2009 Concursul Melodi Grand Prix 2009 Reprezentarea Norvegiei la ESC 2009 Câștigat
Concursul Muzical Eurovision 2009 Semifinala 2 Câștigat
Finala Câștigat
2010 Premiul „Årets spellemann” Oferit de Comitetul premiului Spellemann Câștigat

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Alexander Rybak”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Alexander Rybak, Dutch Top 40, accesat în  
  3. ^ „Alexander Rybak”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ TikTok 
  5. ^ a b http://oneplaylist.fm/playlists/alexander-rybak  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ http://www.nicherecords.ro/disc/clasica/crossover/alexander-rybak-no-boundaries-cd.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ http://www.rhapsody.com/artist/alexander-rybak/album/what-i-long-for  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ a b c CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alexander Rybak
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alexander Rybak

Interviuri


Premii
Predecesor:
Dima Bilan
Câștigător al Concursului Muzical Eurovision
2009
Succesor:
Lena Meyer-Landrut
Predecesor:
Maria Haukaas Storeng
Norvegia în Concursul Muzical Eurovision
2009
Succesor:
Didrik Solli-Tangen