Țareviciul Alexei al Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexei Nicolaevici
Țarevici al Rusiei
Țarevici Alexei în uniformă de caporal al armatei ruse, 1916
Țarevici Alexei în uniformă de caporal al armatei ruse, 1916
Nume complet
Alexei Nicolaevici Romanov
Casa regală Casa Holstein-Gottorp-Romanov
Tată Nicolae al II-lea al Rusiei
Mamă Alexandra Feodorovna
Naștere 12 august 1904(1904-08-12)
Peterhof, Imperiul Rus
Deces 17 iulie 1918(1918-07-17)
(&&&&&&&&&&&&&&13.&&&&&013 ani, &&&&&&&&&&&&&339.&&&&&0339 zile)
Ekaterinburg, RSFSR

Alexei Nicolaevici, Țarevici al Rusiei (Цесаревич Алексей Николаевич Poмaнoв Cesarevič Aleksej Nikolaevič Romanov; 12 august [ 30 iulie ] 190417 iulie 1918), a fost moștenitor al tronului Rusiei, singurul fiu al împăratului Nicolae al II-lea și al împărătesei Alexandra Feodorovna.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Țareviciul împreună cu mama sa, 1906.

Alexei s-a născut la 12 august 1904 (30 iulie, S.V.) la Peterhof. A fost cel mai mic copil din cinci și singurul băiat. Surorile lui mai mari erau: Olga, Tatiana, Maria și Anastasia. În familie era cunoscut sub numele "Baby". Mai târziu i se spunea și Alioșa (Алёша) sau Lioșika (Лёшка).

Alexei a fost botezat la 3 septembrie 1904 la capela Palatului Peterhof. Nașii săi principali au fost bunica paternă împărăteasa-mamă și unchiul său Marele Duce Alexei Alexandrovici. Alți nași au fost: sora sa mai mare Olga, bunicul său regele Christian al IX-lea al Danemarcei, regel Eduard al VII-lea al Regatului Unit, Prințul de Wales George și William al II-lea, kaiserul Germaniei.

Tutorele său Pierre Gilliard și-a descris elevul: Unul dintre cei mai frumoași copii imaginabili, cu buclele lui blonde, ochii mari, gri-albaștri umbriți de gene lungi.

De la mama sa a moștenit hemofilia, boală moștenită de la regina Victoria a Marii Britanii. În 2009, analizele genetice au determinat că Alexei suferea de hemofilie B.[1][2] Hemofilia sa a dus la crerea unor zvonuri legate de aventura pe care mama sa a avut-o cu preotul Grigori Rasputin. Rasputin pretindea că este capabil să-l vindece pe Alexei. Țareviciul și surorile lui îl priveau pe Rasputin ca pe "Prietenul nostru" și aveau deplină încredere în el.

Captivitatea[modificare | modificare sursă]

Țareviciul și Nicolae al II-lea în captivitate, Tobolsk, iarna anului 1917.
Țareviciul Alexei (stânga), și sora sa Marea Ducesă Olga (dreapta), la bordul navei care-i transporta spre Ecaterinburg în mai 1918. Aceasta este ultima fotografie cunoscută a lui Alexei și Olga.

În urma Revoluției din 1917, Țarul este forțat să abdice și este arestat împreună cu întreaga familie. Inițial, familia imperială a fost ținuță la reședința lor oficială, Palatul Alexander, însă guvernul provizoriu i-a transferat la Tobolsk, Siberia. Acolo, în jurnal, Alexei se plânge de plictiseală și se roagă la Dumnezeu să aibă milă de el. Ocazional, i se permite să se joace cu Kolia, fiul unuia dintre doctorii lui, și cu un băiat de la bucătărie, Leonid Sednev.

Hemoragiile pe care le avea erau așa de mari și era atât de bolnav încât n-a putut fi mutat când bolșevicii i-au transferat părinții și sora mai mare Maria la Ecaterinburg în aprilie 1918. Alexei și celelalte trei surori ale sale s-au alăturat familiei câteva săptămâni mai târziu.[3] A trebuit să meargă în scaunul cu rotile pentru următoarele săptămâni ale vieții sale.

Cu două săptămâni înainte să împlinească paisprezece ani, a fost ucis la 17 iulie 1918 în pivnița Casei Ipatiev din Ecaterinburg. Asasinarea a fost făcută de forțele bolșevice ale poliției secrete conform lui Yakov Yurovsky. Potrivit unui martor al crimei, familiei i s-a spus să se îmbrace în miez de noapte deoarece vor fi mutați.

Scheletele membrilor familiei Romanov, cu excepția celor ale Mariei și Alexei, au fost descoperite în 1991 și îngropate în cimitirul Catedralei Sfinții Petru și Pavel din St. Petersburg, în 1998. Pe 29 iulie 2007, în apropiere de orașul Ecaterinburg, au fost descoperite rămașițele corpurilor unui băiat și ale unei fete. În iulie 2008, testele ADN, efectuate de o echipă de 22 de experți, provenind de la 12 laboratoare diferite de analiză, au confirmat faptul că rămașițele umane descoperite aparțin țareviciului Alexei și surorii sale mai mari, Maria.

În 2000, Alexei și familia sa au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Rusă.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Michael Price (8 octombrie 2009). „Case Closed: Famous Royals Suffered From Hemophilia”. ScienceNOW Daily News. AAAS. http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2009/1008/2. Accesat la 9 octombrie 2009. 
  2. ^ Evgeny I. Rogaev et al. (8 octombrie 2009). „Genotype Analysis Identifies the Cause of the "Royal Disease"”. Science. http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/1180660. Accesat la 9 octombrie 2009. 
  3. ^ King and Wilson, pp. 83-84

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alexei Nicolaevici al Rusiei