Wikipedia:Fiți curajos
Această pagină conține o îndrumare a proiectului Wikipedia în limba română. Această îndrumare este considerată ca fiind un standard larg acceptat, însă nu ține de politica oficială. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă nu sunteți sigur, discutați întâi la pagina de discuție. |
Articolele din Wikipedia sunt scrise prin contribuția voluntară a tuturor celor care se oferă să participe. De aceea, este binevenit ajutorul oricui. Unii utilizatori începători ezită să modifice articolele, să le corecteze, să le dezvolte sau să pornească articole noi, temîndu-se că vor strica munca altora sau că vor face greșeli. Acestora le spunem: Curaj! Orice greșeală veți face, ea se poate corecta. Orice stricați, se poate repara. Dacă nu vă descurcați, cereți ajutorul celor cu experiență și aceștia vor fi bucuroși să vi-l acorde.
Limita curajului
[modificare sursă]Curajul pe care vă invităm să-l aveți are desigur limite — această îndrumare nu înseamnă că puteți fi iresponsabil; există limite precum politica proiectului sau eticheta de comportament.
Pentru ca modificările pe care le faceți să nu devină contraproductive vă rugăm să respectați următoarele recomandări:
- Evitați ștergerile și rescrierile masive la articolele pe subiecte complexe și controversate și care au un istoric lung -- dovadă a dificultății cu care au ajuns la forma actuală. Începeți prin a citi cu atenție întregul articol și apoi a propune în pagina de discuții a articolului modificările pe care intenționați să le faceți. Același sfat este valabil și în cazul articolelor de calitate.
- Evitați modificarea formatelor. Neplăcerile pe care le puteți produce modificînd un format în necunoștință de cauză sînt numeroase:
- Supraaglomerarea serverelor: unele formate sînt apelate de numeroase pagini (uneori sute sau mii), astfel încît serverele trebuie să reconstruiască toate cache-urile acestor pagini pentru a propaga modificarea făcută.
- Unele formate sînt flexibile și se afișează diferit în pagini diferite. Chiar dacă formatul pe care îl modificați pare să funcționeze corect într-o pagină el poate să strice o alta.
- Formatele necesită adesea unele cunoștințe de programare specifice Wikipediei. Dacă nu aveți aceste cunoștințe vă va fi greu să faceți formatul să funcționeze corect.
- Aceste probleme sînt amplificate de faptul că utilizatorii care au un anumit articol pe lista de pagini urmărite nu vor fi avertizați de schimbarea conținutului articolului în urma modificării unui format apelat acolo, deci greșelile pot să rămînă multă vreme neobservate.
- Evitați anularea modificărilor altor utilizatori. Dovedind prea mult curaj în astfel de operații puteți porni un „război de editare”, cu efecte nefaste asupra articolului și atmosferei de colaborare între utilizatori. Revenirea la o versiune anterioară trebuie aplicată numai împotriva vandalismului evident. În rest, este de preferat să folosiți pagina de discuții a articolului pentru a ajunge la o înțelegere. (De cele mai multe ori astfel de dispute apar dintr-o necunoaștere a politicii Wikipedia.)
- Evitați modificările de fond la paginile care expun politica și îndrumările Wikipediei. Asemenea modificări se fac numai atunci cînd există un consens între membrii comunității. Adesea formulările din aceste pagini au făcut obiectul unor ample discuții sau au fost stabilite prin sondaje.
- Evitați modificarea paginilor de utilizator ale altora, cu excepția acordării unor premii, pentru a repara consecințele ștergerii unei imagini sau ale modificării unui format, pentru impunerea politicii etc. În rest este de preferat să atrageți atenția utilizatorului respectiv pe pagina sa de discuții.