Radioastronomie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Radioastronomia este un domeniu al astronomiei care studiază corpurile cerești pe baza informațiilor date de undele radio provenite de la acestea.

Distanța până la care se poate ajunge în spațiu cu radiotelescoapele este de câteva ori mai mare decât aceea la care se ajunge cu cele mai puternice telescoape optice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul semnal radio de origine extraterestră a fost captat de către fizicianul american Karl Jansky în 1933. După el este numită unitatea pentru densitatea fluxului spectral de radiație, 1 Jansky (1 Jy).

Grote Reber reia cercetările, dar la o scară mai amplă, construind primul radiotelescop.

Emisia radio a Soarelui a fost observată pentru prima dată în 1942, prima radio-sursă (Lebăda A) a fost detectată în 1946, iar emisia hidrogenului neutru în linia de 21 cm a fost observată în 1951.

Sub impulsul evoluției electronicii, radioastronomia s-a dezvoltat foarte mult în ultima jumătate de secol.

Realizări[modificare | modificare sursă]

Radioastronomia a dus noi cunoștințe despre Soare, Lună și planete, despre Galaxia nostră și Metagalaxie. A pus în evidență forma spirală a brațelor Galaxiei noastre, a adus date privind legătura dintre razele cosmice și exploziile de supernove în care iau naștere radiounde, a permis sondarea celor mai îndepărtate regiuni accesibile ale Metagalaxiei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]