Tomás Milián

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tomás Milián
Date personale
Nume la naștereTomás Quintín Rodríguez Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
La Habana, Havana Province⁠(d), Cuba[1] Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Miami, Florida, SUA[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident vascular cerebral[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Cuba Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de film
actor de televiziune[*]
scenarist
cântăreț
actor de teatru[*]
actor de voce[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba engleză
limba italiană Modificați la Wikidata
Prezență online

Tomas Milian (născut Tomás Quintín Rodríguez-Varona Milián Salinas de la Fé y Álvarez de la Campa;[4] n. , La Habana, Havana Province⁠(d), Cuba – d. , Miami, Florida, SUA) a fost un actor și cântăreț de origine cubaneză⁠(d) cu cetățenie americană și italiană cunoscut pentru rolurile principale din filmele europene⁠(d).

Unul dintre studenții lui Lee Strasberg, Milian a studiat interpretarea metodică la Actors Studio⁠(d) din New York. A fost descoperit de regizorul Mauro Bolognini⁠(d) în Italia și a apărut în roluri secundare în numeroase filme dramatice precum Bad Girls Don't Cry⁠(d) (1959) și The Agony and the Ecstasy (1965). La sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, Milian s-a impus ca actor principal într-o serie de filme western spaghetti - The Big Gundown⁠(d) (1966), Django Kill... If You Live, Shoot!⁠(d) (1967)[5][6] și The White, the Yellow, and the Black⁠(d) (1975). Dennis Hopper i-a oferit un rol în filmul său artistic The Last Movie⁠(d) (1971).

Odată cu intrarea în declin a westernurilor italiene, Milian s-a reprofilat pe filme poliziottesco⁠(d). A intrat în atenția publicului cinefil cu interpretarea psihopatului Giulio Sacchi în Milano odia: la polizia non può sparare⁠(d) (1974). Au urmat roluri în Squadra volante⁠(d) (1974), Roma a mano armata⁠(d) (1976) și Il cinico, l'infame, il violento⁠(d) (1977). După ce a revenit în Statele Unite în 1985, Milian a continuat să joace roluri secundare în producții de film precum JFK (1991), Amistad (1997), Traffic⁠(d) (2000) și The Lost City⁠(d) (2005).[7]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiul unui general cubanez, Milian s-a născut în Havana. După ce a fost arestat și încarcerat, tatăl său s-a sinucis pe 31 decembrie 1946. Milián a decis ulterior să părăsească Cuba și să urmeze o carieră de actor.[8] S-a stabilit în Statele Unite pentru a studia la Actors Studio[9] și a devenit cetățean american. În 1969, a devenit cetățean italian naturalizat⁠(d).[8]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera în Statele Unite, însă a decis mai târziu să se stabilească în Italia. Acesta a vizitat țara în 1958 pentru a participa la un festival de teatru în Spoleto.[10] Primul său film italian a fost Bad Girls Don't Cry⁠(d) (1959). Deși vocea îi era de obicei dublată din cauza accentului, Milián și-a interpretat replicile în italiană sau în engleză (în funcție de film). Inițial, a apărut în filme artistice și a lucrat cu regizori precum Mauro Bolognini⁠(d) și Luchino Visconti.[11]

După cinci ani de filme „intelectuale”, Milián, nemulțumit de contractul cu producătorul Franco Cristaldi⁠(d), a luat în considerare să revină în Statele Unite. Având mare nevoie de bani, a acceptat să joace rolul unui bandit într-un western spaghetti intitulat El precio de un hombre⁠(d) (1967). Filmul i-a impulsionat cariera[12] și a decis să rămână în Italia. A devenit o vedetă a genului western spaghetti,[13] unde interpreta adesea bandiți sau revoluționari mexicani. A apărut în El precio de un hombre (1966), The Big Gundown (1966), Django Kill... If You Live, Shoot! (1967), Faccia a faccia⁠(d) (1967), Run, Man, Run⁠(d) (1968), Sentenza di morte⁠(d) (1968), Tepepa (1969), Compañeros (1970), Sonny and Jed⁠(d) (1972), Life Is Tough, Eh Providence?⁠(d) (1972) și Four of the Apocalypse⁠(d) (1975).

Odată cu intrarea în declin a filmelor western, Milián s-a reprofilat pe filme poliziotteschi⁠(d), interpretând atât personaje pozitive, cât și negative. A apărut împreună cu Barbara Bouchet⁠(d) în filmul giallo Don't Torture a Duckling⁠(d) (1972).[14] Pe lângă rolurile din Milano odia: la polizia non può sparare (1974), Squadra volante, Roma a mano armata (1976) și Il cinico, l'infame, il violento (1977), acesta a apărut în două serii de filme - Nico Giraldi (1976-1984; începând cu Squadra antiscippo⁠(d)) și Er Monnezza (1976-1980; începând cu Il trucido e lo sbirro⁠(d)). De asemenea, a apărut în The Last Movie (1971), La Luna⁠(d) (1979), Identificazione di una donna⁠(d) (1982)[15] și Monsignor⁠(d) (1982).

Mai târziu, s-a reorientat spre filmele de comedie, interpretând personajele borfașul Monnezza și ofițerul de poliție Nico Giraldi în numeroase filme polițiste. Deși vocea sa a fost dublată de nenumărate ori de Ferruccio Amendola⁠(d), Milián și-a scris propriile replici în argou roman. Utilizarea ingenioasă a dialectului romanesco⁠(d) l-a transformat într-un star de cinema⁠(d) în Italia. Deoarece folosea make-up și accente similare în interpretarea ambelor personaje, Monnezza și Nico erau ocazional confundați de publicul italian.[16] Rolul din filmul dramatic La Luna (1979), regizat de Bernardo Bertolucci, i-a adus premiul Nastro d'Argento la categoria „cel mai bun actor în rol secundar⁠(d)”.

Spre finalul carierei, Milián a decis să revină în Statele Unite. A apărut în Havana de Sydney Pollack, Amistad de Steven Spielberg, Trafic de Steven Soderbergh și în The Lost City de Andy García. De asemenea, a apărut în numeroase roluri de teatru. În 2005, l-a interpretat pe Rafael Leonidas Trujillo Molina în versiunea cinematografică⁠(d) a romanului The Feast of the Goat⁠(d).

Milián a murit în urma unui accident vascular cerebral la casa sa din Miami pe 22 martie 2017.[17][18]

Pe 11 octombrie 2017, a primit premiul Leone in Memoriam la ce de-a șapte ediție a Festivalui de film din Almería de Vest.[19] A fost acceptat de prietenul său, Luis Santeiro⁠(d).[20]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g http://www.ansa.it/sito/notizie/cultura/cinema/2017/03/23/e-morto-tomas-milian_9ece96d2-e3ae-4233-be26-dda82a78a8b5.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d Tomas Milian, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b Tomás Milián, Autoritatea BnF 
  4. ^ „Biografia | Tomas Milian”. www.tomasmilian.it (în italiană). Accesat în . 
  5. ^ The Big Gundown (Tomas Milian: Acting on Instinct). Los Angeles, California: Grindhouse Releasing. 1968. 
  6. ^ Django Kill... If You Live, Shoot! (Tomas Milian Talent Bio). Los Angeles, California: Blue Underground. 1967. 
  7. ^ . 
  8. ^ a b „Tomas Milian biography”. Virgilio (în italiană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Frignani, Rinaldo (). „Tomas Milian ancora sbirro. Per fiction”. Corriere della sera (în italiană). Roma: RCS Quotidiani Spa. Accesat în . 
  10. ^ „Tomas Milian biography”. Yahoo! Movies (în italiană). Yahoo!. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Tomas Milian biography”. Virgilio (în italiană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Gomarasca, Manlio (). „Tomás Milián: Un'Avventurosa Storia Nei Generi (1)”. Nocturno (în italiană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Martínez, Alejandro (). „Tomas Milian orgullo de los cubanos en Miami”. Cuba en Miami (în spaniolă). Accesat în . 
  14. ^ Django Kill... If You Live, Shoot! (Tomas Milian Talent Bio). Los Angeles, California: Blue Underground. 1967. 
  15. ^ Canby, Vincent (). „ANTONIONI'S MYSTERY 'IDENTIFICATION OF A WOMAN'. New York Times. Accesat în . 
  16. ^ "Er Monnezza" finisce sulla Treccani”. Corriere della Sera (în italiană). Roma: RCS Quotidiani Spa. . Accesat în . 
  17. ^ „Addio a "Er monnezza": è morto a Miami Tomas Milian”. Giornale di Sicilia. . Accesat în . 
  18. ^ Ugolini, Chiarla (). „E' morto Tomas Milian, attore cubano rinato Er Monnezza”. La Repubblica. GEDI Gruppo Editoriale S.p.A. Accesat în . 
  19. ^ Europa Press (). „Almería Western Film Festival concede el premio 'Leone in Memoriam' a Tomás Milian”. Ideal (în spaniolă). Accesat în . 
  20. ^ „Almería Western Film Festival concede el premio 'Leone in Memoriam' a Tomás Milian”. Almeria Western Film Festival (în spaniolă). . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Giorgio Navarro, Fabio Zanello, Tomas Milian. Er cubbano de Roma, Molino, 1999; ISBN 8890035935.
  • Max Serio, Tomas Milian: The Tough Bandit, the Rough Cop and the Filthy Rat in Italian Cinema, Mediane, 2009; ISBN 8896042127.
  • Gordiano Lupi, Tomas Milian, il trucido e lo sbirro, Profondo Rosso Editore, 2011; ISBN 8889084502.

Legături externe[modificare | modificare sursă]