Sari la conținut

Boccaccio '70

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Boccaccio '70
Boccaccio '70

Afișul românesc al filmului
Titlu originalBoccaccio '70
Genfilm de comedie
film romantic
RegizorMario Monicelli
Federico Fellini
Luchino Visconti
Vittorio De Sica
ScenaristGiovanni Arpino
Italo Calvino
Suso Cecchi D’Amico
Federico Fellini
Ennio Flaiano
Mario Monicelli
Goffredo Parise
Tullio Pinelli
Luchino Visconti
Cesare Zavattini
ProducătorTonino Cervi,
Carlo Ponti
Director de imagineOtello Martelli,
Armando Nannuzzi,
Giuseppe Rotunno
MontajLeo Cattozzo,
Adriano Novelli,
Mario Serandrei
MuzicaNino Rota,
Armando Trovajoli,
Piero Umiliani
DistribuțieMarisa Solinas
Peppino De Filippo
Anita Ekberg
Romy Schneider
Sophia Loren
Paolo Stoppa
PremieraItalia Italia 23 februarie 1962 ,
Franţa Franța 29 august 1962
Durata150 minute (3 episoade) / 200 minute (4 episoade) minute
Film color
ȚaraItalia Italia
Franţa Franța
Filmat înEuropa[*][[Europa (32nd quarter of Rome, Italy)|​]]
Milano  Modificați la Wikidata
Limba originalăitaliană
germană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Boccaccio '70 (titlul original: în italiană Boccaccio '70) este un film de comedie italian, realizat în 1962 de regizorii Mario Monicelli, Federico Fellini, Luchino Visconti, Vittorio De Sica bazat pe o idee de Cesare Zavattini. Filmul este o antologie în patru episoade, fiecare prezentând un aspect diferit al moralității și dragostei în timpurile moderne, tratate în stilul lui Giovanni Boccaccio.

Cele patru episoade originale sunt:

În ediția străină, episodul regizat de Monicelli a fost eliminat din antologie, ceilalți trei regizori din solidaritate au refuzat să meargă la al 15-lea Festival de Film de la Cannes, unde filmul a fost prezentat în afara competiției.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Inspirat conceptual din romanele lui Giovanni Boccaccio, fiecare episod se concentrează asupra sexului în Italia anilor șaizeci, o perioadă de boom economic și mari schimbări culturale.

Episodul I: Renzo și Luciana (Renzo e Luciana)

[modificare | modificare sursă]

În Renzo și Luciana, un tânăr cuplu încearcă să-și ascundă căsătoria și presupusa sarcină a soției, față de contabilului draconic al firmei, care a interzis orice relație între angajați. Nu au apartament și de aceea se întâlnesc uneori în zone ascunse ale fabricii. Însă contabilul sever nu este totuși împotriva aventurilor ieftine, cu angajatele de sex feminin.

Episodul II: Tentația (Le tentazioni del dottor Antonio)

[modificare | modificare sursă]
Secvență din episodul Tentația de Fellini cu Anita Ekberg în poza de pe panoul publicitar

În episodul lui Fellini, Peppino De Filippo joacă rolul unui paznic crispat. Antonio Mazzuolo, căruia i se construiește în fața apartamentului său un enorm panou publicitar, pe care o luxuriantă Anita Ekberg face reclamă pentru lapte, îi răpește tot mai mult atenția. Ekberg îi apare de mai multe ori printre altele, ca o femeie uriașă care îl urmărește noaptea prin Roma. Mazzuolo este împărțit între indignare morală, dezgust dar și dragoste pentru ea. Complet confuz, în dimineața următoare a fost dat jos de pompieri de pe panoul publicitar și dus cu o ambulanță la spital.

Episodul III: Lucrul

[modificare | modificare sursă]

În episodul lui Visconti, Romy Schneider o interpretează pe o contesă tânără care descoperă că soțul ei vizitează regulat fete de companie. Ea îi explică că este obosită de viața inutilă pe care o duce alături de el și vrea să-și caute un loc de muncă. Din moment ce ea nu a învățat nimic, singura modalitate de a se răzbuna și totodată de a câștiga un ban este ca el să o plătească pentru serviciile sexuale care ca soție, ar fi fost gratuite. El acceptă propunerea.

Episodul IV: Tombola

[modificare | modificare sursă]

Zoe interpretată de Sophia Loren, este proprietara atractivă a unui stand de tir, care din cauza greutăților financiare, oferă ca premiu pentru primul loc la o loterie de 70 de bilete organizată de ea, câștigătorul să petreacă o noapte cu ea. Prețurile biletelor se ridică la cotă extrem de ridicată. Dar tocmai acum, Zoe se îndrăgostește de gelosul Gaetano.

Renzo și Luciana

Tentația
Lucrul
Tombola

Legături externe

[modificare | modificare sursă]