Camarazi (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Camarazi
Rating
Titlu originalVamos a matar, compañeros
Genwestern spaghetti
buddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
film de comedie
western[1]  Modificați la Wikidata
RegizorSergio Corbucci[2][3][4][5]  Modificați la Wikidata
ScenaristSergio Corbucci
Arduino Maiuri[*]
Massimo De Rita[*][[Massimo De Rita (scenarist italian)|​]][1]  Modificați la Wikidata
ProducătorAntonio Morelli[*][[Antonio Morelli (muzician american)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioTerra Film[*][[Terra Film (German film production company)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorTitanus
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineAlejandro Ulloa[*][[Alejandro Ulloa (Spanish cinematographer (1926-2002))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajEugenio Alabiso[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaEnnio Morricone  Modificați la Wikidata
DistribuțieFranco Nero[3][4][5][6]
Tomás Milián[7]
Jack Palance[3][5][8]
Fernando Rey[3][5][8]
Iris Berben[3][5][8]
Karin Schubert[*][[Karin Schubert (German mainstream and pornographic actress)|​]][3][5][8]
Gino Pernice[*][3][5][8]
Lorenzo Robledo[*][8]
José Bódalo[*][5][8]
Eduardo Fajardo[*][3][5][8]
Gérard Tichy[*][[Gérard Tichy (actor spaniol)|​]][7]
Tito García[*][8]
Karin Schubert[*][[Karin Schubert (pagină de dezambiguizare Wikimedia)|​]][3][5][8]
Álvaro de Luna[*][3][5][8]
Claudio Scarchilli[*][7]
Giovanni Petti[*][[Giovanni Petti (actor italian)|​]][7]
...încă 6  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata115 min.  Modificați la Wikidata
Țara Italia
 Spania
 Germania[1]  Modificați la Wikidata
Filmat înMadrid
Almería  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMexic  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba italiană  Modificați la Wikidata
Prezență online

Camarazi (în spaniolă Vamos a matar compañeros) este un western zapata din 1970 regizat de Sergio Corbucci. Coproducție italiană-spaniolă-franceză, îi are în distribuție pe Franco Nero, Tomas Milian, Jack Palance și Fernando Rey. Coloana sonoră a filmului a fost scrisă de Ennio Morricone.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În timpul Revoluției Mexicane, țăranul El Vasco (Tomas Milian) îl ucide pe colonelul regional și declanșează o revoltă în orașul San Bernardino. Autointitulatul general Mongo (Bódalo), lider al rebelilor, sosește la fața locului și îl primește pe El Vasco în cadrul trupelor sale. Cu toate acestea, Mongo nu este dedicat cauzei revoluționare, ci este interesat să adune avere. Yodlaf Peterson (Nero), un mercenar suedez, sosește în Mexic pentru a-i vinde arme generalului Mongo. Banii pentru cumpărarea armelor sunt însă într-un seif a cărui parolă o cunoaște doar profesorul Xantos (Rey), liderul nonviolent al unei contrarevoluții studențești, încarcerat într-o închisoare din Yuma, Statele Unite, în apropiere de granița mexicano-americană. Acesta a fost luat prizonier, deoarece nu le-a permis americanilor să monopolizeze toate zăcămintele petrolifere ale țării sale.

Deși manifestă antipatie față de Peterson și îl poreclește „pinguinul”, la sugestia generalului Mongo, El Vasco formează o echipă împreună cu acesta, iar cei doi pornesc spre închisoare din Yuma pentru a-l elibera pe Xantos. Sarcina lor este îngreunată de armata americană și de un yankeu ciung mânat de răzbunare pe nume John (Jack Palace). Acesta și-a pierdut mâna dreaptă din cauza lui Peterson, fostul său partener de afaceri, și a jurat că-l va ucide. Aceștia sunt ajutați pe parcursul călătoriei de Lola (Berben), liderul tinerilor revoluționari influențați de Xantos, iar El Vasco se îndrăgostește de tânără.[9]

După ce reușesc să scape de armata mexicană și să treacă granița, El Vasco angajează o prostituată locală pentru a-i ajuta să se infiltreze în tabăra armatei americane. Cei doi declanșează mai multe incendii și îl eliberează pe Xantos. Grupul trece înot răul Rio Grande, iar aceștia sosesc în siguranță înapoi în Mexic. În încercarea de a trece un punct de control al armatei mexicane fără să trezească suspiciuni, El Vasco și Peterson se deghizează în călugări, iar Xantos este ascuns într-un sicriu. Planul lor este descoperit de yankeul John și acoliții săi, iar între aceștia are loc un schimb de focuri.

În cele din urmă, grupul este salvat de revoluționarii influențați de filosofia lui Xantos și ascuns într-o peșteră. Mongo capturează însă mai mulți tineri revoluționari și amenință că îi va executa dacă Xantos nu se predă. El Vasco, Peterson, Lola și ceilalți rebeli lansează un atac de mare anvergură împotriva forțelor generalului staționate în San Bernardino și reușesc să iasă învingători, Mongo însuși fiind ucis în timpul schimburilor de focuri de către El Vasco. Când profesorul Xantos deschide seiful băncii, aceștia descoperă că nu conține nici aur, nici argint, ci doar „adevărata bogăție” a comunității, adică câteva spice de porumb.

În timp ce Peterson se pregătește să părăsească orașul, acesta decide să fure o statuetă valoroasă din biserica locală, dar El Vasco îl oprește și îl provoacă la un duel. Xantos încearcă să-i oprească pe cei doi, moment în care yankeul John își face apariția, îl rănește mortal pe profesor și țintește spre El Vasco. În următorul moment, Peterson aruncă statueta pe un detonator conectat la vagonul său plin cu arme și muniții, iar explozia îl ucide pe John. Când sosește vestea că o mare armată contrarevoluționară mărșăluiește spre San Bernardino, Peterson părăsește orașul, conștient că revoluționarii sunt depășiți numeric, dar El Vasco îl îndeamnă să rămână și să lupte. Peterson refuză și se îndepărtează călare, însă odată ce zărește imensa armată mexicană în depărtare și realizează că toți tinerii revoluționari vor fi uciși de forțele guvernamentale, mercenarul revine în localitate pentru a-i sprijini pe aceștia în conflictul iminent.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Camarazi a fost lansat în Italia în decembrie 1970.[10] Filmul a încasat în total 1.451.782.000 de lire italiene la nivel național.[11] A fost lansat în Germania de Vest în 1971.[12]

A fost lansat de Blue Underground⁠(d) pe Blu-ray într-o ediție care include atât versiunile italiene de 119 minute, cât și versiunile americane editate de 115 minute.[13]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0066612/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g h i j http://www.cinematografo.it/cinedatabase/film/vamos-a-matar-compa-eros/19014/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b http://www.filmaffinity.com/es/film721151.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b c d e f g h i j k http://www.ofdb.de/film/11171,Lasst-uns-t%C3%B6ten-Companeros, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ http://www.interfilmes.com/filme_15322_companheiros.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b c d e „Camarazi”, Internet Movie Database, accesat în  
  8. ^ a b c d e f g h i j k http://www.imdb.com/title/tt0066612/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ Young, Timothy. „Compañeros”. Mondo Esoterica. Accesat în . 
  10. ^ Hughes, Howard (2019). „Shooting from the Hip - The Westerns of Franco Nero”. Keoma. Arrow Video. p. 23. AV196. 
  11. ^ Fisher, Austin (). Radical Frontiers in the Spaghetti Western: Politics, Violence and Popular Italian Cinema. I.B.Tauris. p. 220. 
  12. ^ „Zwei tolle Companeros”. filmportal.de. Accesat în . 
  13. ^ Duarte, M. Enois (). „Compañeros”. highdefdigest.com. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Grant, Kevin (2011). Any Gun Can Play. Fab Press. ISBN 9781903254615.
  • Hughes, Howard (2010). Spaghetti Westerns. Harpenden: Kamera Books. ISBN 978-1-84243-303-4.

Legături externe[modificare | modificare sursă]