Supercontinent
Acest articol are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea lui apăsând butonul Modificare. |
![]() | Calitatea informațiilor sau a exprimării din acest articol sau secțiune trebuie îmbunătățită. Consultați manualul de stil și îndrumarul, apoi dați o mână de ajutor. |
Supercontinentul este o bucată mare de pământ , determinat de scoarța terestră care poate fi bazat pe două continente ce se lovesc una de cealaltă , formând un continent mai mare supranumit supercontinent. Deși au fost multe supercontinete precum Vaalbara , Pannotia , Laurussia , Pangeea ș.a.m.d , care la rândul lor au fost fragmentate în bucăți mai mici care au luat nume proprii (precum Pangeea , format din Gondwana și Laurentia).
Cel mai mic supercontinent a fost Vaalbara , iar cel mai mare supercontinent a fost Pangeea. Pentru a determina în ce loc s-au ciocnit cele două continente , este destul să știm că unde se găsește un lanț muntos, acolo a avut loc coliziunea dintre două continente secundare.
Viitorul apropiat[modificare | modificare sursă]
Se presupune că în viitorul apropiat , Africa va face coliziunea cu Europa , unde Marea Mediterană , Marea Neagră , Marea Caspică și Marea Roșie vor dispărea.
Oceanul Atlantic se va extinde continuu , întrucât Oceanul Pacific se va micșora continuu. Placa Americană se va îndepărta de supercontinentul Afro-Eurasia și o parte mică din Russia de est va fi luată de către Placa Americană.
Nu peste mulți ani , Placa Americană se va întoarce către supercontinentul Afro-Eurasia și Oceanul Atlantic va dispărea., iar Oceanul Pacific va fi și mai imens decât cel de astăzi. După coliziunea plăcii Americane cu supercontinentul Afro-Eurasia , Oceania se va ciocni cu continentul Asiatic.
Antarctica se va duce spre Oceanul Indian , dar nu va dispărea acest ocean. Deși Oceanul Indian se va micșora , va avea și cea mai rece climă datorită Antarcticii care aduce vreme înnăbușită.
Vezi și[modificare | modificare sursă]
Bibliografie[modificare | modificare sursă]
- Manning Clark, A History of Australia, Printed in England, 1992
Legături externe[modificare | modificare sursă]
- Supercontinentele viitorului: cum va arăta Pământul peste 200 de milioane de ani?, 24 iunie 2013, Mihaela Stănescu, Descoperă
|