Supercontinent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Supercontinentul este o bucată mare de pământ , determinat de scoarța terestră care poate fi bazat pe două continente ce se lovesc una de cealaltă , formând un continent mai mare supranumit supercontinent. Deși au fost multe supercontinete precum Vaalbara , Pannotia , Laurussia , Pangeea ș.a.m.d , care la rândul lor au fost fragmentate în bucăți mai mici care au luat nume proprii (precum Pangeea , format din Gondwana și Laurentia).

Cel mai mic supercontinent a fost Vaalbara , iar cel mai mare supercontinent a fost Pangeea. Pentru a determina în ce loc s-au ciocnit cele două continente , este destul să știm că unde se găsește un lanț muntos, acolo a avut loc coliziunea dintre două continente secundare.

Viitorul apropiat[modificare | modificare sursă]

Se presupune că în viitorul apropiat , Africa va face coliziunea cu Europa , unde Marea Mediterană , Marea Neagră , Marea Caspică și Marea Roșie vor dispărea.

Oceanul Atlantic se va extinde continuu , întrucât Oceanul Pacific se va micșora continuu. Placa Americană se va îndepărta de supercontinentul Afro-Eurasia și o parte mică din Russia de est va fi luată de către Placa Americană.

Nu peste mulți ani , Placa Americană se va întoarce către supercontinentul Afro-Eurasia și Oceanul Atlantic va dispărea., iar Oceanul Pacific va fi și mai imens decât cel de astăzi. După coliziunea plăcii Americane cu supercontinentul Afro-Eurasia , Oceania se va ciocni cu continentul Asiatic.

Antarctica se va duce spre Oceanul Indian , dar nu va dispărea acest ocean. Deși Oceanul Indian se va micșora , va avea și cea mai rece climă datorită Antarcticii care aduce vreme înnăbușită.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Manning Clark, A History of Australia, Printed in England, 1992

Legături externe[modificare | modificare sursă]