Summertime (cântec de Beyoncé)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
„Summertime”
Summertime Beyonce and Diddy.jpg
Coperta discului de vinil distribuit în S.U.A..
Disc single de Beyoncé Knowles și P. Diddy
De pe albumul The Fighting Temptations
Lansare Germania GER: 8 sept. 2003[1]
(vedeți datele lansărilor)
Format disc de vinil[2] și descărcare digitală[3]
Înregistrare 2003
Limbă engleză
Gen R&B, hip-hop
Durată 3:52[3]
Casă de discuri Columbia Records
Producător Mario Winans și P. Diddy
Recenzii profesioniste
Cronologie – Beyoncé
Me, Myself and I
(2003)
„Summertime”
(2003)
Naughty Girl
(2004)
Cronologie – The Fighting Temptations
Fighting Temptation
(2003)
„Summertime”
(2003)
Prezența în clasamente

„Summertime” este un cântec al interpretei americane Beyoncé, realizat în colaborare cu artistul rap P. Diddy. El a fost compus pentru coloana sonoră a filmului Moștenire cu cântec,[4] în care artista deține un rol important.[5] Înregistrarea a fost promovată ca cel de-al doilea extras pe single al albumului omonim, succedându-i piesei „Fighting Temptation”, ce nu s-a bucurat de succesul anticipat.[6]

Cântecul nu beneficiază de un videoclip oficial, asemeni predecestorului său, însă acesta a reușit să urce în clasamente în ciuda acestui aspect.[7] Pentru a crește popularitatea înregistrării, a fost imprimat un remix în compania lui Ghostface Killah, care a beneficiat și el de o atenție sporită din partea posturilor de radio din Statele Unite ale Americii.[7] Spre deosebire de alte compoziții de pe coloana sonoră, „Summertime” a fost în general ocolit de criticii muzicali de specialitate, însă, website-ul britanic The Situation a felicitat piesa, descriind-o ca fiind „dogoritoare”.[8]

Pentru a facilita ascensiunea în clasamente, a început comercializarea unui disc de vinil.[2] „Summertime” este singurul single de pe coloana sonoră a filmului ce intră în primele o sută e trepte ale unui clasament american, câștigând locul treizeci și cinci în Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs.[6][9] Alte prezențe notabile au fost înregistrate în Japonia,[10] însă pe teritoriul european, a fost depășit de predecesorul său, „Fighting Temptation”.[11][12] În ciuda acestui fapt, discul a ajutat la creșterea popularității albumului de proveniență, care s-a clasat pe treapta cu numărul nouăsprezece în Billboard 200 și a câștigat un disc de aur în S.U.A..[13]

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Înregistrarea a fost compusă de Mario Winans și P. Diddy și i-a fost oferită lui Knowles pentru a o imprima.[14] Cântecul conține și porțiuni rap interpretate de P. Diddy.[14] De asemenea, pentru a spori popularitatea piesei a fost realizat și un remix oficial în compania lui Ghostface Killah.[7] Compoziția a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului Moștenire cu cântec,[4] din distribuția căruia face parte și Beyoncé,[5] ea fiind promovată ca cel de-al doilea extras pe single al compact discului, după colaborarea solistei cu Missy Elliott, MC Lyte, și Free, „Fighting Temptation”.[6] Înregistrarea a fost lansată atât în format digital,[3] cât și pe discuri de vinil, cele din urmă fiind distribuite în Statele Unite ale Americii.[15] Spre deosebire de predecesorul său, „Summertime” nu a beneficiat de un videoclip oficial.

Structura muzicală și versuri[modificare | modificare sursă]

„Summertime” este un cântec rhythm and blues, scris într-o tonalitate majoră.[16] Suportul vocal este oferit atât de mezzo-soprana Beyoncé Knowles și de artistul rap P.Diddy, interpretarea solistei fiind una liniștitoare și dublată prin supraînregistrare.[16] De asemenea, pe remixul oficial, sunt incluse și porțiuni interpretate de Ghostface Killah.[16] În cântec se folosește doar câte un acord pe spații mari și nu sunt secțiuni instrumentale prea lungi.[16] Ritmul melodiei conține doar câteva sincope, făcând uz și de frazarea melodică repetitivă a vocii.[16] În compoziție sunt întâlnite și elemente de natură acustică, instrumentalul fiind compus din pain și chitară.[16] Versurile au un caracter romantic și fac referire la o relație de dragoste.[17]

Lansare, recenzii și percepția[modificare | modificare sursă]

Lansat ca cel de-al doilea single al coloanei sonore a filmului Moștenire cu cântec, „Summertime” a fost promovat în principal în Statele Unite ale Americii, unde a fost distribuit un disc de vinil.[6][15] Materialul conține, atât versiunea de pe compact discul The Fighting Temptations, cât și remixul alături de Ghostface Killah, la care au mai fost adăugate patru versiuni alternative.[2] În recenziile realizate materialului de proveniență, compoziția a fost în general ocolită de criticii muzicali și eclipsată de primul single al albumului.[18][19][20][21] Cu toate acestea, website-ul britanic The Situation a descris cântecul ca fiind unul „dogoritor”, continuând să îl catalogheze drept „o felie de R&B molipsitor despre dragostea ce ia naștere sub soarele verii, care încheie albumul [...] la înălțime”.[8]

La scurt timp după ce a fost trimis posturilor de radio din Statele Unite ale Americii, „Summertime” a intrat în clasamentul Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs.[7] Întrucât pe teritoriul S.U.A. erau promovate concomitent versiunea de pe album și remixul oficial cu Ghostface Killah, revista Billboard a însumat numărul difuzărilor primite de cele două variante, rezultând o singură clasare, respectiv, locul treizeci și cinci.[7] Altă prezență notabilă a fost înregistrată în ierarhia Radio & Records Airplay - Rhythmic, unde cântecul s-a clasat pe treapta cu numărul patruzeci și doi.[10] De asemenea, „Summertime” a fost promovat și în Japonia, unde a cucerit poziția cu numărul cincizeci și unu în lista Tokio Hot 100.[10] Compoziția s-a bucurat de mai mult succes în țara natală a interpretei decât predecesoarea sa, „Fighting Temptation”, care nu a reușit să intre în primele o sută de trepte ale ierarhiilor din S.U.A.,[6] fiind și singurul single al coloanei sonore ce obține clasări de top 40 într-un clasament Billboard.[9] Prezențele notabile ale cântecului au sporit popularitatea materialului de proveniență,[13] care a debutat pe locul nouăsprezece în Billboard 200 și a fost recompensat cu un disc de aur, pentru cele peste 500.000 de exemplare vândute.[22]

Ordinea pieselor pe disc[modificare | modificare sursă]

Clasamente[modificare | modificare sursă]

Țară (clasament) Poziția
maximă
Referință
Japonia Japonia (Tokio Hot 100) 51 [10]
Statele Unite S.U.A. (Radio & Records Airplay - Rhythmic) 42 [10]
Statele Unite S.U.A. (Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs) 35 [7]

Personal[modificare | modificare sursă]

 • Voce: Beyoncé Knowles și P.Diddy
 • Textier(i): Beyoncé Knowles, Angela Beyincé, Sean Combs, Steven „Steven J.” Jordan, Adonis Shropshire, Varick „Smitty” Smith, Mario Winans
 • Producător(i): Mario Winans și P. Diddy

Versiuni oficiale[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Țara Data lansării Casă de discuri Format Referințe
Germania Germania
8 septembrie 2003
Columbia Records
descărcare digitală
[1]
Franța Franța
9 septembrie 2003
[23]
Statele Unite S.U.A.
[3]
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Regatul Unit
6 octombrie 2003
[24]
Statele Unite S.U.A.
28 octombrie 2003
disc de vinil
[15]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b de Amazon.de. „Summertime” (descărcare digitală distribuită în Germania). Accesat la data de 2 aprilie 2010.
 2. ^ a b c d en Eil.com. „Summertime” (disc de vinil distribuit în Statele Unite ale Americii). Accesat la data de 5 aprilie 2010.
 3. ^ a b c d e en Amazon.com. „Summertime” (descărcare digitală distribuită în Statele Unite ale Americii). Accesat la data de 2 aprilie 2010.
 4. ^ a b en Amazon.com. Coloana sonoră a filmului Moștenire cu cântec. Accesat la data de 5 martie 2010.
 5. ^ a b en The Internet Movie Database. The Fighting Temptation. Accesat la data de 5 martie 2010.
 6. ^ a b c d e en Billboard. Nr: 11 octombrie 2003. Pag. 20. Music: „Beyoncé Tempts Fans With More Movie Songs”.
 7. ^ a b c d e f en Billboard. „Summertime” (prezența în clasamentele compilate de Billboard). Accesat la data de 5 martie 2010.
 8. ^ a b en The Situation. Recenzia coloanei sonore a filmului The Fighting Temptation. Accesat la data de 26 martie 2010.
 9. ^ a b en Allmusic. Clasările discurilor single lansate de pe coloana sonoră a filmului The Fighting Temptation în Statele Unite ale Amercii. Accesat la data de 19 martie 2010.
 10. ^ a b c d e en Mariah-Charts.com. Prezența în clasamentele de specialitate a cântecelor lansate de Beyoncé. Accesat la data de 19 martie 2010.
 11. ^ en αcharts. „Fighting Temptation” (prezența în clasamentele de specialitate). Accesat la data de 3 martie 2010.
 12. ^ en Swiss Charts.com. „Fighting Temptation” (prezența în clasamentele de specialitate). Accesat la data de 3 martie 2010.
 13. ^ a b en Allmusic. Clasările coloanei sonore a filmului The Fighting Temptation în Statele Unite ale Amercii. Accesat la data de 19 martie 2010.
 14. ^ a b en „Summertime”. Accesat la data de 2 februarie 2010.
 15. ^ a b c en Amazon.com. „Summertime” (disc de vinil distribuit în Statele Unite ale Americii). Accesat la data de 2 aprilie 2010.
 16. ^ a b c d e f en Pandora.com. „Summertime” (detalii referitoare la structura muzicală). Accesat la data de 16 martie 2010.
 17. ^ en Lyrics Download. Versurile cântecului „Summertime”. Accesat la data de 16 martie 2010.
 18. ^ en Allmusic. Recenzia coloanei sonore a filmului The Fighting Temptation. Accesat la data de 26 martie 2010.
 19. ^ en Gospel City. Recenzia coloanei sonore a filmului The Fighting Temptation. Accesat la data de 26 martie 2010.
 20. ^ en About. Recenzia coloanei sonore a filmului The Fighting Temptation. Accesat la data de 26 martie 2010.
 21. ^ en Slant Magazine. Recenzia coloanei sonore a filmului The Fighting Temptation. Accesat la data de 26 martie 2010.
 22. ^ en Recording Industry Association of America. The Fighting Temptation (disc de aur în Statele Unite ale Americii). Accesat la data de 13 septembrie 2009.
 23. ^ fr Amazon.fr. „Summertime” (descărcare digitală distribuită în Franța). Accesat la data de 2 aprilie 2010.
 24. ^ en Amazon.co.uk. „Summertime” (descărcare digitală distribuită în Regatul Unit — versiunea „remix în colaborare cu Ghostface Killah”). Accesat la data de 2 aprilie 2010.

Legături externe[modificare | modificare sursă]