Sari la conținut

Star Trek IV: Călătoria acasă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Star Trek IV: Călătoria acasă
Star Trek IV: The Voyage Home
Titlu originalStar Trek IV: The Voyage Home
Genfilm științifico-fantastic
RegizorLeonard Nimoy
ScenaristSteve Meerson, Peter Krikes, Nicholas Meyer, Harve Bennett
Povestea:
Harve Bennett, Leonard Nimoy
Bazat peStar Trek: Seria originală  Modificați la Wikidata
ProducătorHarve Bennett[*]  Modificați la Wikidata
StudioParamount Pictures
DistribuitorParamount Pictures
Director de imagineDonald Peterman[*]  Modificați la Wikidata
MontajPeter E. Berger[*][[Peter E. Berger (American film editor (1944-2011))|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaLeonard Rosenman[*][[Leonard Rosenman (compozitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieWilliam Shatner (James T. Kirk)[1][2][3][4]
DeForest Kelley (Leonard McCoy)[1][2][3][4]
James Doohan (Montgomery Scott)[1][4]
George Takei (Hikaru Sulu)[1][4]
Walter Koenig (Pavel Chekov)[1][4]
Nichelle Nichols (Uhura)[1][4]
Robin Curtis[*][[Robin Curtis (actriță americană)|​]][1][4]
Catherine Hicks (Gillian Taylor[*][[Gillian Taylor (literary character from Star Trek)|​]])[1][2][4]
Jane Wyatt[1][4]
John Schuck[*][[John Schuck (actor american)|​]][4]
Leonard Nimoy (Spock)[1][2][3][4]
Majel Barrett[4]
Mark Lenard[*][[Mark Lenard (actor american)|​]][1][4]
Robert Ellenstein[*][[Robert Ellenstein (actor, director (1923-2010))|​]]
Brock Peters[*]  Modificați la Wikidata
Premiera26 noiembrie 1986
Durata119 minute
ȚaraStatele Unite ale Americii
Filmat înSan Francisco
Paramount Stage 12[*][[Paramount Stage 12 |​]][5]
Paramount Stage 14[*][[Paramount Stage 14 |​]][6]
Vasquez Rocks[*][[Vasquez Rocks (natural Area Park in California, United States)|​]][7]
USS Ranger[*][[USS Ranger (Forrestal-class aircraft carrier)|​]][8]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiSan Francisco
Vulcan[*][[Vulcan (fictional planet in Star Trek)|​]]
San Francisco  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
PremiiPremiul Genesis[*]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Donald Peterman[*], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră (Mark A. Mangini[*][[Mark A. Mangini (American sound editor)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (Leonard Rosenman[*][[Leonard Rosenman (compozitor american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Terry Porter[*][[Terry Porter (American sound engineer)|​]], David J. Hudson[*][[David J. Hudson (sound engineer (1943-2011))|​]], Mel Metcalfe[*][[Mel Metcalfe (Sound engineer)|​]] și Gene Cantamessa[*][[Gene Cantamessa (sound engineer (1931-2011))|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget21 milioane $
Încasări133 milioane $
Precedat deStar Trek III: În căutarea lui Spock
Urmat deStar Trek V: Ultima frontieră
Website oficialhttp://www.startrek.com/page/star-trek-iv-the-voyage-home  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Parte a colecției despre
Star Trek
Seriale TV
Seria originală  · 80 episoade
Seria animată  · 22 episoade
Generația următoare  · 178 episoade
Deep Space Nine  · 176 episoade
Voyager  · 172 episoade
Enterprise  · 98 episoade
Discovery  · 55 episoade
Picard  · 20 episoade
Lower Decks  · 20 episoade
Prodigy  · 10 episoade
Strange New Worlds  · 10 episoade
Short Treks  · 10 episoade
Filme
I: Filmul
II: Furia lui Khan
III: În căutarea lui Spock
IV: Călătoria acasă
V: Ultima frontieră
VI: Tărâmul nedescoperit
VII: Generații
VIII: Primul Contact
IX: Insurecția
X: Nemesis
XI: Un nou început
XII: În întuneric
XIII: Dincolo de infinit!
Națiuni principale
Federația Unită a Planetelor
Romulani  · Klingonieni  · Tholieni
Gorn · Q  · Ferengi  · Borg  · Kazon
Cardassieni  · Bajorani  · Trill  · Hirogen
Dominion  · Breen  · Xindi  · Vulcanieni  · Andorieni
Universul Extins
Romane  · Jocuri
Referințe
Personaje  · Rase
Cronologie  · Data stelară  · Telepatie  · Fizica
Toate navele  · Nave pierdute
Clase de nave
Influență culturală
Societate  · Trekkie  · Comunitatea fanilor

Star Trek IV: Călătoria acasă (Star Trek IV: The Voyage Home) este un film științifico-fantastic din 1986 realizat de Paramount Pictures și scris de Nicholas Meyer. Este al doilea film regizat de Leonard Nimoy. Călătoria acasă este al patrulea film din seria de filme artistice Star Trek și un sequel al Star Trek III: În căutarea lui Spock (1984). Filmul finalizează un arc narativ care începe în Star Trek II: Furia lui Khan (1982) și continuă în Star Trek III: În căutarea lui Spock. Având intenția de a reveni pe Pământ de pe Vulcan pentru a fi judecați pentru faptele lor, fostul echipaj al navei USS Enterprise găsește planeta-mamă într-un pericol grav de a fi distrusă de o sondă imensă extraterestră care dorește să stabilească contact cu balenele cu cocoașă dispărute câteva sute de ani în urmă. Echipajul călătorește înapoi în timp pentru a recupera o pereche de balene care să răspundă la mesajul sondei necunoscute.

Filmul a fost lansat pe 26 noiembrie 1986 în America de Nord și a fost pe primul loc la box office în weekendul premierei. Umorul și povestea neconvențională a filmului au fost bine primite de critici, de fanii seriei și de public în general. A avut un succes financiar, câștigând 133 milioane de dolari americani în întreaga lume. Filmul a câștigat mai multe premii și patru nominalizări la premiul Oscar pentru cinematografie și audio. Acesta a fost dedicat echipajului navetei spațiale Challenger, care a explodat la 73 de secunde după decolare în dimineața zilei de 28 ianuarie 1986.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 2286, o sondă cilindrică enormă se mișcă prin spațiu, trimițând un semnal indescifrabil și dezactivând puterea fiecărei nave și stații spațiale pe lângă care trece. În timp ce se apropie de orbita Pământului, semnalul său dezactivează rețeaua globală de energie și generează furtuni planetare, provocând apariția unui nor gros care înconjoară planeta și blochează soarele. Comandamentul Flotei Spațiale trimite un apel planetar de primejdie și avertizează toate navele din spațiu să nu se apropie de Pământ.

Pe planeta Vulcan, foștii ofițeri de pe USS Enterprise trăiesc în exil (în urma evenimentelor din Star Trek III: În căutarea lui Spock). Însoțiți de vulcanianul Spock, încă nerecuperat total după învierea sa, echipajul - cu excepția lui Saavik, care rămâne pe Vulcan - revine pe Pământ cu Pasărea lor de Pradă pe care au capturat-o de la klingonieni și au rebotezat-o HMS Bounty. Recepționând avertismentul Flotei Stelare, Spock determină că semnalul sondei necunoscute se potrivește cântecului unor balene cu cocoașă (o specie dispărută în prezent). Spock mai dezvăluie că obiectul va continua să facă rău planetei până când va primi un răspuns la apelul său de la balene. Echipajul își folosește nava pentru a călători înapoi în timp rotindu-se o dată, la viteză maximă, în jurul Soarelui. Intenția lor este să se întoarcă cu o balenă cu cocoașă pentru a răspunde semnalului extraterestru.

Ajungând în 1986, echipajul descoperă că nava nu mai are suficientă energie pentru a călători în timp. După ce ascund HMS Bounty într-un parc din San Francisco (Golden Gate Park), folosind dispozitivul de invizibilitate, echipajul s-a împărțit în mai multe echipe pentru a îndeplini mai multe sarcini: amiralul James T. Kirk și Spock încearcă să găsească balenele cu cocoașă, în timp ce Montgomery Scott, Leonard McCoy și Hikaru Sulu construiesc un rezervor în care să pună apă și balenele de care au nevoie pentru a se întoarce în secolul al XXIII-lea. Uhura și Pavel Chekov sunt însărcinați să găsească un reactor nuclear, a cărui scurgere de energie poate fi colectată și folosită pentru reîncărcarea navei klingoniene.

Kirk și Spock descoperă o pereche de balene aflate în grija dr. Gillian Taylor într-un acvariu din Sausalito, California și află că în curând vor fi eliberate în Alaska, în sălbăticie. Kirk îi spune Gillianei Taylor despre misiunea sa și cere frecvența de urmărire a balenelor, dar ea refuză să coopereze. Între timp, Scott, McCoy și Sulu comercializează formula de fabricare a aluminiului transparent pentru a produce materialele necesare pentru rezervorul balenelor. Uhura și Chekov găsesc o navă alimentată cu energie nucleară, un portavion denumit Enterprise. Ei colectează energia de care au nevoie, dar sunt prinși la bordul navei. Uhura este teleportată la timp, dar Chekov este prins și, ulterior, grav rănit într-o încercare de evadare.

Gillian află că balenele au fost eliberate mai devreme și se duce la Kirk după ajutor. Gillian, Kirk și McCoy îl salvează pe Chekov dintr-un spital din apropiere și se întorc în Pasărea de Pradă, acum reîncărcată cu energie. După ce a salvat balenele de braconieri și le-a transportat la bord, echipajul se întoarce cu Gillian în secolul al XXIII-lea. Când se apropie de Pământ, Bounty pierde iarăși energie datorată sondei extraterestre și se prăbușește în apele din Golful San Francisco. După ce sunt eliberate în apă, balenele răspund la semnalul sondei, determinând obiectul să-și inverseze efectele asupra Pământului și să se întoarcă în adâncurile spațiului. Pentru că au salvat încă odată planeta, toate acuzațiile împotriva echipajului Enterprise sunt retrase, cu excepția acuzației de nesupunere față de ordinele unui ofițer superior. Această acuzație i se aplică numai la Kirk, care este retrogradat de la rangul de amiral până la gradul de căpitan, iar comandamentul Flotei îi predă comanda unei noi nave: USS Enterprise (NCC-1701-A) care pleacă într-o nouă misiune de explorare a universului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h i j k http://www.bbfc.co.uk/releases/voyage-home-star-trek-iv-1970-0, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=79359.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/star-trek-iv-powrot-na-ziemie, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m http://www.imdb.com/title/tt0092007/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Star Trek IV: The Voyage Home, accesat în  
  6. ^ Star Trek IV: The Voyage Home, accesat în  
  7. ^ Star Trek IV: The Voyage Home, accesat în  
  8. ^ Star Trek IV: The Voyage Home, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]