Klingon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Klingonieni)
Jump to navigation Jump to search
Kahless cel de neuitat, întemeietorul Imperiului Klingonian
Worf, primul personaj principal klingonian care apare în Star Trek
Steagul Imperiului Klingonian

Klingonienii (Klingoniană: tlhIngan) sunt o rasă războinică fictivă din universul Star Trek. În anii 1960, în serialul de televiziune Star Trek: Seria originală, erau principalii antagoniști ai echipajului navei USS Enterprise. Au apărut în toate cele cinci seriale Star Trek care au urmat și în opt filme de lungmetraj. În cele din urmă Klingonienii au ajuns să fie un aliat apropiat al omenirii și ai Federației Unite a Planetelor în ultimele seriale de televiziune. În serialul din anii 1990 Star Trek: Deep Space Nine, Federația Unită a Planetelor este angajată într-un scurt război cu Klingonienii. Mai târziu, în acest serial, cele două entități se unesc cu Romulanii pentru a lupta împotriva Dominionului.

Așa cum au fost creați inițial de scenaristul Gene L. Coon, klingonienii erau umanoizi negricioși caracterizați în principal de cruzime plină de mândrie și brutalitate. Totalitari, având o societate marțială bazată pe munca sclavilor, aceștia reflectă analogii atât cu Germania nazistă cât și cu Uniunea Sovietică. Deși tensiunile războiului rece sunt evidente în caracterizarea acestora, creatorul francizei Star Trek Gene Roddenberry nu a intenționat nicio paralelă politică explicită. Cu un buget mare pentru machiaj și efecte, Klingonienii au fost complet reconcepuți în Star Trek: Filmul (1979), aceștia având de data asta frunți crestate lucru care a creat o eroare de continuitate care nu a fost explicată de canonul Star Trek până în 2005. În filmele următoare și în serialul spin-off Star Trek: Generația următoare, trăsăturile militariste ale Klingonienilor au fost întărite printr-un sentiment crescut al onoarei și un cod strict războinic similar cu conceptul japonez bushido.

Klingonienii au fost creați de către scenaristul Gene L. Coon și au apărut prima oară în episodul original "Errand of Mercy" (1967). Ei au fost denumiți după locotenentul Wilbur Clingan, care a fost colegul creatorului francizei Star Trek Gene Roddenberry în cadrul Departamentului de Poliție din Los Angeles.[1]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alexander, David (). Star Trek Creator. Penguin Group. ISBN 0-451-45440-5. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]