Data (Star Trek)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Data
DataTNG.jpg
Data pe puntea navei Enterprise-D, Star Trek: Generația următoare
Apariții
Creat de Gene Roddenberry
Jucat de Brent Spiner
Specie android
Serial Star Trek  Modificați la Wikidata
Profil
Sexul bărbat[*]  Modificați la Wikidata
Univers fictiv Star Trek[*]  Modificați la Wikidata
Relații

Locotenent-comandorul Data este un personaj fictiv din universul Star Trek interpretat de actorul Brent Spiner. El apare în serialul de televiziune Star Trek: Generația următoare și în filmele de lung metraj Star Trek: Generații, Star Trek: Primul contact, Star Trek: Rebeliune și Star Trek: Nemesis[1].

Proiectat si construit de doctorul Noonien Soong pe planeta Omicron Theta, Data este un android care are sentimente. El servește ca ofițer secund la bordul navelor spațiale USS Enterprise-D și USS Enterprise-E. Creierul lui pozitronic îi permite capacitați impresionante de calcul[2]. Data a întâmpinat dificultăți în timpul primilor săi ani de viață în înțelegerea diferitelor aspecte ale comportamentului uman[3] și a fost în imposibilitatea de a simți emoții sau să înțeleagă anumite idiosincrazii umane, depunând mari eforturi pentru a deveni uman. În cele din urmă, acest obiectiv l-a făcut să-și adăuge la rețeaua pozitronică un cip emoțional, creat tot de Noonien Soong[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lee, Luaine. „A Data with Star Trek again”. 9 January 2003. The New Zealand Herald. http://www.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=3050422. Accesat la 9 decembrie 2010. 
  2. ^ TNG: "The Measure of a Man"
  3. ^ TNG: "Encounter at Farpoint"
  4. ^ TNG: "Descent, Part II", "Star Trek: Generations"

Legături externe[modificare | modificare sursă]