Sony Interactive Entertainment

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sony Computer Entertainment)
Sony Interactive Entertainment LLC
TipSubsidiară
Fondată16 noiembrie 1993; acum 29 ani, 10 luni și 8 zile (1993-11-16) în Tokyo, Japonia
ȚaraSUA
SediuTōkyō
Zona deservităMondial
Oameni cheieJim Ryan (președinte și CEO)
IndustrieJocuri video
Produse
Servicii
Venit 3,645 de miliarde de ¥ (2022)[1]
Profit brut 250 de miliarde de ¥ (2022)[1]
ProprietarSony
Angajați12,700 (2023)[2]
Companie părinteSony Corporation of America
Divizii
Filiale
Prezență online
sonyinteractive.com

Sony Interactive Entertainment (SIE) este o companie multinațională de jocuri video și divertisment digital deținută de Sony Group Corporation. SIE operează în principal marca PlayStation de console de jocuri video și produse. SIE este alcătuită din două corporații de entități legale: Sony Interactive Entertainment LLC (SIE LLC) cu sediul în San Mateo, California și Sony Interactive Entertainment Inc. (SIE Inc.) cu sediul în Minato, Tokyo.[3] SIE a fost fondată inițial ca Sony Computer Entertainment în noiembrie 1993 pentru a se ocupa de afacerile de dezvoltare jocuri video pentru sistemele PlayStation ale Sony.[3] SIE LLC a fost înființată în San Mateo în aprilie 2016[3] și este operată de Sony Corporation of America, brațul american al Sony.[4]

De la lansarea consolei originale PlayStation în 1994, compania a dezvoltat console de casă, accesorii și servicii PlayStation. Compania s-a extins din Japonia înspre Statele Unite și Europa, unde a înființat brațele Sony Computer Entertainment America (SCEA) în mai 1995 (în Foster City, California) și Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) în iulie 1995 (în Liverpool). Compania a devenit rapid resursa principală de dezvoltare și cercetări în jocuri video și divertisment interactiv a Sony. În aprilie 2016, compania a fost restructurată și reorganizată ca Sony Interactive Entertainment, preluând operațiunile și obiectivele primare din ambele companii. Tot în acest an a fost fondat SIE LLC cu sediul în San Mateo, California.

Sony Interactive Entertainment se ocupă de cercetarea și dezvoltarea, producția și vânzarea atât de hardware cât și de software pentru sistemul de jocuri video PlayStation. SIE este de asemenea dezvoltator și editură de titluri de jocuri video și operează o mulțime de subsidiare în cele mai mari piețe ale Sony: America de Nord, Asia și Europa. Până în iunie 2022, compania a vândut mai bine de 581 de milioane de console PlayStation în toată lumea.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Venitul și profitul brut pentru anul fiscal 2022: „Consolidated Financial Results for the Fiscal Year Ended March 31, 2023” (PDF). Tokyo, Japan: Sony. . p. 5. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „ANNUAL REPORT PURSUANT TO SECTION 13 OR 15(d) OF THE SECURITIES EXCHANGE ACT OF 1934 For the fiscal year ended March 31, 2023”. SEC.gov. Accesat în . 
  3. ^ a b c „SIE Company Profile”. Sony Interactive Entertainment Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Who We Are”. Sony. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „From PS1 to PS5, total PlayStation hardware sales hit 576 million”. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]