Sari la conținut

Societate cu răspundere limitată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

O societate cu răspundere limitată (abreviată curent ca S.R.L. ori SRL) este o formă legală de companie, o anumită formă de persoană juridică, care are o răspundere limitată în fața legii și față de proprietarii acesteia. Este o formă hibridă de business având caracteristici atât ale unui parteneriat cât și ale unei corporații, fiind mai flexibilă decât alte forme de societăți comerciale și mai adecvată pentru un proprietar unic sau pentru un număr mic de membri.[1] Un SRL este un tip de asociație neîncorporată, diferită de o corporație.

Caracteristica principală pe care o împarte un SRL cu o corporație este răspunderea limitată, iar caracteristica principală pe care o împarte cu un parteneriat este disponibilitatea impozitării pe venit transferabile. Ca entitate comercială, un SRL este adesea mai flexibil decât o corporație și poate fi potrivit pentru companii cu un singur proprietar.

Deși SRL-urile și corporațiile au unele caracteristici asemănătoare, terminologia de bază asociată în mod obișnuit cu fiecare tip de entitate juridică este uneori diferită. Atunci când se formează un SRL, se spune că este „organizat” iar documentul său de înființare este, de asemenea, cunoscut sub denumirea de „articolul său de organizare”. Operațiunile interne ale unui SRL sunt conduse de un membru acționar.

Membrii unui SRL pot, în anumite circumstanțe, să suporte și o răspundere personală în cazurile în care distribuțiile către membri duc SRL-ul în insolvență.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul stat care a promulgat o lege care autorizează crearea de societăți cu răspundere limitată a fost Wyoming în anul 1977. Legea a fost un proiect al companiei Hamilton Brothers Oil, care a căutat să-și organizeze afacerile în Statele Unite cu avantaje de răspundere și impozite similare cu cele pe care le obținuse în Panama. Din 1960 până în 1997, clasificarea asociațiilor comerciale neîncorporate în scopul legii federale privind impozitul pe venit a fost guvernată de „reglementările Kintner”. După cum a fost promulgat de Internal Revenue Service (IRS) în 1960, reglementările Kintner stabilesc șase factori pentru a determina dacă astfel de societăți pot fi impozitate ca corporații sau parteneriate. Unii dintre acești factori au avut o semnificație egală, astfel încât prezența doar a jumătate dintre ei ar duce la clasificarea drept parteneriat. În consecință, Legislatura din Wyoming și-a adaptat statutul pentru a acorda SRL-urilor anumite caracteristici corporative.

Flexibilitate[modificare | modificare sursă]

SRL-urile sunt supuse la mai puține reglementări decât corporațiile tradiționale și, prin urmare, pot permite membrilor să creeze o structură de management mai flexibilă. Atâta timp cât SRL-ul rămâne în limitele legilor de stat, acordul de operare este responsabil pentru flexibilitatea pe care membrii SRL o au în a decide cum va fi guvernată compania lor. Statul oferă, de obicei, reguli implicite pentru modul în care va fi guvernat un SRL, cu excepția cazului în care acordul de operare prevede altfel.

Societatea cu răspundere limitată („SRL”) a devenit una dintre cele mai răspândite forme de afaceri din Statele Unite. Chiar și utilizarea unui SRL cu un singur membru oferă o protecție mai mare pentru activele membrului, în comparație cu operarea ca entitate neîncorporată.

Începând cu 1 august 2013, legea privind societățile cu răspundere limitată din Delaware prevede ca administratorii și membrii de control ai unei societăți cu răspundere limitată domiciliată în Delaware au obligații de loialitate față de societatea cu răspundere limitată și membrii acesteia. Conform 6 Del. C. Secțiunea 18-101(7), un acord de operare Delaware SRL poate fi scris, oral sau implicit. Acesta stabilește contribuțiile de capital ale membrilor, procentele de proprietate și structura de management. Asemenea unui acord prenupțial, un acord de operare poate evita viitoarele dispute între membri, abordând drepturile de cumpărare. Acordul de operare scris al unui SRL trebuie semnat de toți membrii săi.

La fel ca o corporație, SRL-urile trebuie să se înregistreze în statele în care desfășoară afaceri. Fiecare stat are standarde și reguli diferite care definesc ce înseamnă „tranzacții de afaceri” și, în consecință, navigarea în ceea ce este necesar poate fi destul de confuză pentru proprietarii de afaceri mici.

Taxare[modificare | modificare sursă]

În scopurile impozitului pe venit federal din S.U.A., un SRL este tratat ca o entitate de trecere. Dacă există un singur membru în companie, SRL-ul este tratat ca o „entitate neglijată” din punct de vedere fiscal (cu excepția cazului în care este ales un alt statut fiscal). Astfel, veniturile din SRL sunt impozitate la cotele de impozitare individuale. Statutul fiscal implicit pentru SRL-urile cu mai mulți membri este un parteneriat, care trebuie să raporteze veniturile și pierderile pe formularul IRS 1065. Pe de altă parte, veniturile din corporații sunt impozitate de două ori: o dată la nivel de entitate corporativă și din nou atunci când sunt distribuite acționarilor.

Un SRL cu mai mulți membri poate alege să fie impozitat ca o corporație prin depunerea formularului IRS 8832. După ce a ales statutul de impozit pe profit, un SRL poate alege să fie tratat ca o corporație.

Avantaje[modificare | modificare sursă]

 • Alegerea regimului fiscal. Un SRL poate alege să fie impozitat ca proprietar unic, parteneriat sau corporație.
 • O societate cu răspundere limitată cu mai mulți membri care alege să fie impozitată ca parteneriat poate aloca în mod special cota de distribuție a membrilor din venit, câștig, pierdere, deducere sau credit prin intermediul acordului de operare al companiei.
 • Proprietarii SRL, numiți membri, sunt protejați de o parte sau de toată răspunderea pentru actele și datoriile SRL, în funcție de legile statului.
 • În Statele Unite, o corporație S este limitată la 100 de acționari și toți trebuie să fie rezidenți fiscali din SUA. Un SRL poate avea un număr nelimitat de membri și nu există nicio restricție de cetățenie.
 • Mult mai puține documente administrative și evidențe decât o corporație.
 • Impozitare transfer (adică, fără dublă impozitare), cu excepția cazului în care SRL-ul alege să fie impozitat ca o corporație.
 • Folosind clasificarea fiscală implicită, profiturile sunt impozitate personal la nivel de membru, nu la nivelul SRL.
 • SRL-urile din unele state pot fi înființate cu o singură persoană fizică implicată.
 • Pentru unele întreprinderi, cum ar fi investițiile imobiliare, fiecare proprietate poate fi deținută de un SRL separat

Dezavantaje[modificare | modificare sursă]

Deși nu există o cerință legală pentru un acord de operare în majoritatea jurisdicțiilor, membrii unui SRL cu mai mulți membri care operează fără unul poate întâmpina probleme.

 • Poate fi mai dificil să strângi capital financiar pentru un SRL, deoarece investitorii ar putea fi mai confortabili să investească fonduri într-o formă corporativă.
 • Multe jurisdicții, inclusiv Alabama, California, Kentucky, Maryland, New York, Pennsylvania, Tennessee și Texas, percep o taxă de franciză sau o taxă pe valoarea capitalului SRL-urilor.
 • Taxele de reînnoire pot fi, de asemenea, mai mari.
 • Este posibil ca structura de conducere a unui SRL să nu fie clar precizată. Spre deosebire de corporații, nu li se cere să aibă un consiliu de administrație. (Acest lucru ar putea fi văzut și ca un avantaj pentru unii.)
 • Directorii SRL-urilor folosesc multe titluri diferite - de exemplu, membru, manager, membru director, director general, director executiv, președinte și partener. Ca atare, poate fi dificil să se determine cine are de fapt autoritatea de a încheia un contract în numele SRL-ului.

Abrevieri[modificare | modificare sursă]

Țară / Teritoriu Forma de afaceri Abrevieri
 Albania sq⁠(shoqëria me përgjegjësi të kufizuar)[me përgjegjësi të kufizuar&page=sq&targettitle=sq traduceți] sh.p.k.
 Kosovo
 Argentina sociedad de responsabilidad limitada SRL, S.R.L.; o Ltda.[a]
 Bolivia
 Chile
 Mexic
 Paraguay
 Peru
 Spania
 Uruguay
 Armenia ar (sahmanap'ak pataskhanatvut'yamb ənkerut'yun) ՍՊԸ (SPƏ)
 Australia proprietary limited company Pty Ltd
 Azerbaidjan məhdud məsuliyyətli cəmiyyət MMC
 Bangladesh private company limited by shares Pvt. Ltd.

(OPC)

 India
   Nepal
 Bosnia și Herțegovina društvo s ograničenom odgovornošću d.o.o.[b]
 Croația
 Muntenegru
 Serbia
 Macedonia de Nord društvo so ograničena odgovornost
 Slovenia Družba z omejeno odgovornostjo
 Brazilia sociedade limitada Ltda., Lda.
 Brunei شريکت سنديرين برحد (Syarikat sendirian berhad) Sdn. Bhd.
 Bulgaria Дружество с ограничена отговорност ООД (OOD)
Еднолично дружество с ограничена отговорност ЕООД (EOOD)
 Columbia compañía limitada Ltda.
 Czechia společnost s ručením omezeným s.r.o., spol. s r.o.
 Slovacia spoločnosť s ručením obmedzeným
 Danemarca anpartsselskab ApS
 Estonia osaühing
 Finlanda (Yksityinen) osakeyhtiö (Swedish: aktiebolag) Oy, Ab
 Grecia Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Ε.Π.Ε.
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Ι.Κ.Ε.
 Hong Kong private company limited by shares Ltd.
 Irlanda
 Kenya
 Regatul Unit
 Ungaria korlátolt felelősségű társaság kft.
 Indonezia Perseroan Terbatas PT
 Iran Ba Masooliat Mahdood
 Israel חברה בערבון מוגבל בע"מ or Ltd.[2]
 Italia società a responsabilità limitata S.r.l., Srl
 Japonia 合同会社 (gōdō kaisha) GK
 Letonia Sabiedrība ar ierobežotu atbildību SIA
 Lituania Uždaroji akcinė bendrovė UAB
 Malaysia Sendirian Berhad Sdn. Bhd.
 Țările de Jos besloten vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) bv
 Belgia bv
société à responsabilité limitée SRL
 Franța SARL
 Luxemburg
  Elveția
società a garanzia limitata Sagl
Gesellschaft mit beschränkter Haftung GmbH
 Austria
 Liechtenstein
 Germania
Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt) UG (haftungsbeschränkt)
 Noua Zeelandă Limited liability company Ltd
 Pakistan private company limited by shares (can be multi-member or single-member (SMC)) (Pvt.) Limited

(SMC-Pvt.) Limited

 Polonia spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. z o.o.
 Portugalia sociedade de responsabilidade limitada Lda.
 România Societate cu răspundere limitată SRL
 Rusia общество с ограниченной ответственностью ООО
 Singapore (exempt) private company limited by shares Pte Ltd
 Africa de Sud private company (Pty) Ltd
 Coreea de Sud 유한책임회사 (有限責任會社, yuhan chaeg-im hoesa) LLC
 Sri Lanka private company limited by shares (PVT), Ltd
 Suedia privat aktiebolag AB
 Tadjikistan ҷамъияти дорои масъулияти маҳдуд ҶДММ
 Ucraina Товариство (з обмеженою відповідальністю) ТОВ (TOV) or ТзОВ (TzOV) (Cyrillic)
 Statele Unite

(may vary by state)

limited liability company (has members, does not issue shares, privately owned) LLC, LC, "Ltd. Co."[3]
privately held company (has shareholders, issues shares, can be privately owned) Co., Corp., Inc., Ltd.[4]
public benefit corporation (has shareholders, issues shares, can be privately owned) PBC[5]
 Uzbekistan Masʼuliyati cheklangan jamiyati MChJ
 Vietnam Công ty trách nhiệm hữu hạn (Cty) TNHH
 Zimbabwe private company limited by shares (Pvt) Ltd

Istoric după țară[modificare | modificare sursă]

Albania[modificare | modificare sursă]

În Albania, o societate cu răspundere limitată (albaneză: Shoqëri me përgjegjësi të kufizuar Sh.p.k) este o societate comercială înființată de persoane cu statut fizic sau judiciar, care nu sunt răspunzătoare pentru companie. Contribuțile asociaților constituie capitalul social al unei societăți cu raspundere limitată. Fiecare asociat are cota sa în societate proporțional cu aportul de capital astfel încât capitalul social al societății se împarte între asociați. În Albania, o societate cu răspundere limitată nu poate avea un capital mai mic de 100 de lek.[6]

Bosnia și Herțegovina[modificare | modificare sursă]

Legislația din Bosnia și Herțegovina, în mod similar cu cea din Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, are în vedere SRL-urile ca društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Companiile care folosesc această structură anexează abrevierea d.o.o. la numele companiei lor.[7]

Brazilia[modificare | modificare sursă]

Structura din Brazilia cea mai asemănătoare cu LLC-ul american este Sociedade Limitada ("Ltda."), conform noului Cod civil brazilian din 2002. Societatea limitată este noul nume al societății por quotas de responsabilidade limitada si poate fi organizata sub acest nume, corespunzand aproximativ formelor de tip comercial ("comercial") si civil ("necomercial) "). O nouă lege din Brazilia a făcut legală obținerea unui SRL de către un proprietar unic în două forme: Empresa Individual de Responsabilidade Limitada (Eireli pe scurt) sau Sociedade Unipessoal Limitada ("Ltda"). Principala cerință pentru un srl este un capital de 100 de ori salariul minim actual, 78.800,00 R$ (26.267.00 USD).[8]

Bulgaria[modificare | modificare sursă]

Legislația bulgară corespunde SRL-urilor (Ltd, GmbH, SARL etc.) drept „Дружество с ограничена отговорност” (societate cu răspundere limitată). Companiile incorporate sub această structură adaugă la numele lor abrevierea chirilică ООД (alfabet latin: OOD). În cazul unei SRL cu un acționar unic, aceasta este desemnată și cunoscută sub numele de „Еднолично дружество с ограничена отговорност”.

Chile[modificare | modificare sursă]

Legea din Chile are în vedere o anumită formă de SRL cunoscută sub numele de „Sociedad de Responsabilidad Limitada” (Asociația cu răspundere limitată). Aceste companii sunt reglementate de legea N° 3.918. legea N° 3.918. Printre cele mai importante caracteristici ale acestora sunt:

 • Aceștia pot urmări un scop comercial sau necomercial (Sociedad Comercial de Responsabilidad Limitada / Sociedad Civil de Responsabilidad Limitada).
 • Acestea trebuie să fie formate din doi sau mai mulți parteneri și pot deține până la maximum cincizeci.
 • Capitalul propriu este împărțit în „cuote” (nu acțiuni), fiecare dintre acestea reprezentând un procent din companie.
 • Ele pot fi administrate de unul sau mai mulți manageri (externi, dacă este necesar), sau de un consiliu de administrație.
 • Statutul lor nu poate fi modificat, nici partenerii lor, fără acordul tuturor celorlalți parteneri.
 • Din punct de vedere fiscal, ele diferă de SRL-uri pentru că plătesc un impozit pe profit pentru veniturile lor.

Columbia[modificare | modificare sursă]

Legislația columbiană are în vedere o structură foarte asemănătoare cu cea menționată mai sus în cazul Chile.

Croația[modificare | modificare sursă]

În Croația, o societate privată cu răspundere limitată este denumită društvo s ograničenom odgovornošću. O societate cu răspundere limitată este denumită dioničko društvo (societate pe acțiuni).

Republica Cehă[modificare | modificare sursă]

Legislația cehă are în vedere SRL-urile ca společnost s ručením omezeným (s.r.o. sau spol.). Un s.r.o. nu este comparabil din punct de vedere tehnic cu un SRL deoarece profiturile sunt încă supuse dublei taxări. Începând cu 2014, răspunderea nu este limitată în limba cehă, deoarece directorul general poartă răspunderea integrală care se extinde asupra tuturor proprietății sale, inclusiv asupra celei private.

Danemarca[modificare | modificare sursă]

Forma daneză a unui SRL este kommanditselskab (K/S). Nu există cerințe minime de capital. Într-un K/S există două tipuri de acționari, komplementar, care este pe deplin răspunzător și kommanditist, a cărui răspundere este limitată. K/S este o companie transparentă fiscal, ceea ce înseamnă că venitul „trece” din companie direct către acționari.

Estonia[modificare | modificare sursă]

Versiunea estonă a companiei cu răspundere limitată se numește osaühing (OÜ). Tipul de entitate este, de asemenea, necesar să fie identificat în nume. O companie de tip OÜ este impozitată ca corporație. Capitalul minim cerut de lege este de 2.500 €.[9]

Finlanda[modificare | modificare sursă]

Deși nu este un echivalent exact, versiunea finlandeză a SRL este Oy (osakeyhtiö) sau în suedeză Ab (aktiebolag). O companie Oy este impozitată ca și corporație. De la 1 iulie 2019, nu există un capital minim impus de lege.

Germania[modificare | modificare sursă]

În Germania, Societatea cu răspundere limitată este numită Gesellschaft mit beschränkter Haftung (abreviat GmbH). Societatea cu răspundere limitată, este după dreptul German, o persoană juridică a Dreptului Privat și aparține Societăților Capitale (corporațiilor). Societatea cu răspundere limitată Germania a fost în toată lumea prima formă cu răspundere limitată a unei Corporații. Între timp a urmat în celelalte țări introducerea unei asemenea forme de Societăți (cu răspundere limitată). Crearea societăților comerciale de tipul LLC din Statele Unite ale Americii, a fost inspirată de structura economică a Societăților cu răspundere limitată din Germania.[10]

Ungaria[modificare | modificare sursă]

Legislația maghiară prevede SRL-ul ca și Korlátolt felelősségű társaság. Companiile care lucrează în această structură folosesc abrevierea Kft. SRL-urile maghiare trebuie să aibă un capital de pornire de 3 milioane HUF (forint maghiar) (aproximativ 8.000 USD).

SRL-ul Ungariei este cea mai comună formă de a face afaceri în Ungaria. Fiind parte a Uniunii Europene, SRL-ul Ungariei poate obține un număr de înregistrare în scopuri de TVA în UE pentru a desfășura afaceri în întreaga UE.[11]

Islanda[modificare | modificare sursă]

În conformitate cu legislația islandeză, există două tipuri principale de formulare SRL, forme private și publice. SRL-ul privat este abreviat „Ehf”. SRL-ul public este abreviat „Hf”, cu un capital minim de 4.000.000 kr.

India[modificare | modificare sursă]

Aproape 93% dintre companiile înmatriculate în India sunt înregistrate ca societăți cu răspundere limitată. Ministerul Afacerilor Corporative este organismul de conducere care reglementează toate societățile private cu răspundere limitată din India. Principala lege care reglementează societățile cu răspundere limitată este Companies Act 2013.

Înainte de 2015, acționarii (cunoscuți ca membri) trebuiau să plătească minimum 1 lakh ₹ (echivalent cu 1,5 lakh ₹ sau 1.900 USD în 2023) ca sumă de abonament pentru a deschide o societate cu răspundere limitată. O societate cu răspundere limitată poate avea cel mult 200 de membri.[12]

Iran[modificare | modificare sursă]

Începând cu 2015, există șapte tipuri de companii care pot fi înregistrate conform legii Iranului privind înregistrarea companiilor. Unul dintre aceste șapte tipuri de companii și parteneriate se referă la LLP. La fel ca multe alte țări, sunt necesare două persoane pentru a forma un LLP în Iran. Fiecare persoană are propriile sale acțiuni și este responsabilă pentru răspunderea comercială echivalentă cu procentul său de acțiuni.

Italia[modificare | modificare sursă]

Codul civil italian, aprobat în 1942 și modificat prin Legea Guvernului 6/2003, prevede trei forme principale de societate cu răspundere limitată:

 • Società per azioni (S.p.A.): capitalul de pornire minim necesar pentru o SpA este de 50.000 EUR.Capitalul este împărțit în acțiuni care pot fi transferate sau cumpărate și vândute la bursă. Numai SpA-urile pot fi cotate la bursa de valori.
 • Società a responsabilità limitata (Srl): capitalul de pornire minim necesar pentru un Srl este de 10.000 EUR. Capitalul său este împărțit în mize care pot fi cumpărate sau vândute doar prin act notarial. Un SRL poate emite obligațiuni corporative, dar sunt supuse multor limitări. Similar cu Srl este Società Cooperativa a Responsabilità Limitata (Scarl) al cărei scop nu este să facă profit, ci să ofere beneficii deținătorilor.
 • Società in accomandita per azioni (Sapa): capitalul de pornire minim necesar pentru un Sapa este de 120.000 EUR, împărțit în acțiuni. Sapas are o schemă de răspundere mixtă, în care acționarii standard au răspundere limitată, în timp ce acționarii din conducere au răspundere completă. Cu excepția acestui lucru, SAPA-urile sunt exact ca SPA-urile, chiar dacă sunt mai puțin frecvente.

Japonia[modificare | modificare sursă]

Japonia a adoptat o legislație în 1996 care creează un nou tip de organizație de afaceri, godo kaisha (J-LLC), o variantă apropiată a LLC american. Autoritatea fiscală japoneză nu consideră J-LLC (Godo-Kaisha) o entitate de trecere, ci o entitate impozabilă.

Letonia[modificare | modificare sursă]

Societatea cu răspundere limitată din Letonia este denumită sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA). SIA este impozitată ca și corporație. Capitalul social minim cerut de lege este de 2.800 €.[13]

Regatul Unit al Marii Britanii[modificare | modificare sursă]

Noua formă de parteneriat cu răspundere limitată (LLP), creată în 2000, este similară cu un LLC din SUA prin faptul că este neutră din punct de vedere fiscal. Aceasta este tratată ca o persoană juridică pentru toate celelalte scopuri, inclusiv TVA. În caz contrar, toate companiile, inclusiv societățile cu răspundere limitată și LLC-urile din SUA, sunt tratate ca persoane juridice supuse impozitului pe profit din Regatul Unit.

Republica Moldova[modificare | modificare sursă]

Legislația Republicii Moldova denumește societatea cu răspundere limitată ca Societate cu Răspundere Limitată, abreviată ca "S.R.L.", având regulat numărul de membri între unul și 50, dintre care cel puțin unul trebuie să fie un membru fondator. Nu există nici o restricție câți membri fondatori pot exista, putând exista între minimum unul, obligatoriu, până la maximum 50 membri.

Macedonia[modificare | modificare sursă]

Legislația macedoneană prevede SRL-uri ca și Друштво со ограничена одговорност (Drushtvo so ogranichena odgovornost). Companiile care folosesc această structură anexează abrevierea д.о.о. (d.o.o.) la numele lor. Capitalul de pornire minim necesar pentru un d.o.o. este de 5.000 de euro.

Norvegia[modificare | modificare sursă]

În Norvegia, cea mai apropiată formă de un SRL este probabil kommandittselskap (KS). Într-un K/S există două tipuri de membri, unul complementar care este pe deplin răspunzător și unul sau mai mulți lideri, cu răspundere limitată. Există cerințe minime de capital. KS este o companie transparentă din punct de vedere fiscal, ceea ce înseamnă că venitul „trece” prin companie direct către acționari.

Pakistan[modificare | modificare sursă]

În Pakistan, SRL-urile sunt cunoscute ca și companii private. Pentru a putea funcționa, acestea trebuie să aibe minim 100.000 RS capital. Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din Pakistan (SECP) a impus ca toate companiile listate să își depună documentele, declarațiile, conturile și cererile prin intermediul facilitatii de depunere online eServices a comisiei.[14]

Peru[modificare | modificare sursă]

Nu există un echivalent direct al unui SRL în Peru, dar unele forme similare includ:

 • Sociedad anónima cerrada (S.A.C.), societate care trebuie să aibă cel puțin doi și cel mult douăzeci de acționari; acțiunile sale nu pot fi oferite publicului și nu pot fi tranzacționate la bursă.
 • Sociedad comercial de responsabilidad limitada (S.R.L.), un parteneriat comercial divizat în părți egale care nu pot fi numite „acțiuni”. Trebuie să aibă cel puțin doi și nu mai mult de douăzeci de parteneri.
 • Sociedad civil de responsabilidad limitada (S. Civil de R. L.), o societate profesională de cel puțin două și nu mai mult de treizeci de persoane, cu participarea coproprietarului sub formă de capital

Polonia[modificare | modificare sursă]

În Polonia, o societate cu răspundere limitată este denumită „companie cu răspundere limitată” (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością), abreviat legal ca sp. z o.o. În mod informal, în poloneză este abreviat ca spółka zoo (pronunțat cu un „o” lung, ca în „tow.”). Cu toate acestea, un sp. z o.o. are o personalitate juridică, ceea ce îi conferă capacitatea de a face anumite acțiuni în condițiile legii și este considerată o „corporație”.

Capitalul minim de pornire este de 5.000 PLN (din 2009; până atunci, 50.000 PLN).

Portugalia[modificare | modificare sursă]

În Portugalia, SRL-urile sunt numite „Sociedades de Responsabilidade Limitada”, adică „companie cu răspundere limitată”, prescurtată de obicei Lda.. Sunt supuse impozitului, iar acțiunile societății nu pot fi vândute pe o piață publică, din anul 2006 transferul acestora nefiind obligat să se facă în prezența unui notar de drept civil. Cu toate acestea, responsabilitatea asociaților este limitată la cota de capital pe care o dețin și la capitalul minim impus de lege pentru un Lda. de 5000 €. Capitalul nu este obligat să fie depus la momentul înregistrării societății, în schimb, acționarii au la dispoziție până la data de 31 decembrie a anului în care s-a făcut registrul.

România[modificare | modificare sursă]

În România, acest tip de entitate economică există din 1990, având numele titlului articolului, Societate cu răspundere limitată, (abreviată, S.R.L., sau SRL). Proprietarul sau proprietarii companiei sunt răspunzători în fața legii doar cu capitalul de start al companiei, a cărui valoare minimă este de cel puțin de 200 de lei. Din cauza acestei limitări a răspunderii legale, fiecare SRL trebuie să indice clar acest capital de start în orice relație economică cu orice partener, pentru ca partenerul sau partenerii de afaceri să știe exact acoperirea maximă a oricărei activități economice.

Rusia[modificare | modificare sursă]

În Rusia și în anumite alte foste țări sovietice, o entitate cu o structură oarecum asemănătoare este cunoscută sub numele de Общество с ограниченной ответственностью. Deși o societate rusă cu răspundere limitată împărtășește același nume cu un LLC american, este diferit în multe privințe. Cel mai important, un SRL rus nu este transparent fiscal: compania este impozitată la nivel corporativ, iar apoi, la distribuirea dividendelor, acționarii plătesc impozit pe venit. O societate cu răspundere limitată este cea mai populară formă de întreprindere juridică în Rusia.

Capitalul minim necesar este de 10.000 de ruble rusești.[15]

Serbia[modificare | modificare sursă]

Legislația din Serbia are în vedere societatea cu răspundere limitată denumită ca și Друштво са ограниченом одговорношћу. Capitalul minim cerut de lege este de 100 RSD, care este în prezent mai mic de 1 euro.[16]

Statele Unite[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite, termenul „societate privată” se poate referi fie la o societate cu răspundere limitată, fie la o corporație. În mod implicit, toate corporațiile sunt deținute în mod privat. Corporațiile trebuie să obțină permisiunea de la Securities and Exchange Commission (SEC) pentru a oferi acțiuni publicului. Ca urmare, toate corporațiile nou formate sunt clasificate automat drept proprietate privată. Una dintre marile diferențe dintre o societate cu răspundere limitată (SRL) și o corporație este că o corporație poate emite acțiuni, iar un SRL nu. SRL-urile sunt structurate ca un parteneriat, în timp ce o corporație este structurată ca o societate privată.

O societate cu răspundere limitată (SRL) este o structură de afaceri relativ nouă, autorizată de stat. SRL este inspirată în principal de GmbH („Companie cu răspundere limitată”), un tip de organizație comercială din Germania și de limitada, un tip de organizație comercială disponibilă în multe țări din America Latină. În Statele Unite, primul act de societate cu răspundere limitată a apărut în Wyoming în 1977 ca legislație de interes special pentru o companie petrolieră. În 1980, Internal Revenue Service a emis o scrisoare privată de hotărâre către un SRL format în temeiul Legii SRL din Wyoming, indicând că IRS va trata LLC ca un parteneriat în scopuri fiscale federale. Cu toate acestea, mai târziu în acel an, IRS a propus reglementări care ar refuza clasificarea parteneriatului oricărei entități comerciale în care niciun membru nu a avut responsabilitatea personală pentru obligațiile entității. În 1982, Florida a adoptat un act SRL similar pe Legea LLC din Wyoming. Din cauza incertitudinii cu privire la tratamentul fiscal al SRL-urilor, niciun alt stat nu a introdus legislație SRL până după anul 1988. În 1988, IRS a emis o hotărâre privind veniturile care declară că va trata un SRL în stil Wyoming ca un parteneriat în scopuri fiscale. Până în 1996, aproape fiecare stat a promulgat un statut al legii SRL. Conferința Națională a Comisarilor pentru Legile Statului Uniforme a adoptat Legea Uniformă a Societății cu Răspundere Limitată în 1996 și l-a revizuit în 2006.

Un potențial dezavantaj specific Statelor Unite este că SRL-urile nu sunt considerate a fi corporații în scopul procedurii civile federale; acestea sunt tratate ca parteneriate. Acest lucru afectează aplicabilitatea jurisdicției privind diversitatea în cazurile care implică SRL-uri. În cazul în care un membru al unui SRL este cetățean al unui stat din care provine și o companie opusă, orice caz între SRL și acele părți trebuie să fie judecat în instanțele statului respectiv; corporațiile se bucură de o personalitate juridică mai completă, care neagă jurisdicția în materie de diversitate doar atunci când partea adversă este cetățean al statului în care este încorporată corporația.

AOL a fost înființată ca și SRL în timpul deținerii sale de Time Warner, între 2001 și 2008. Un caz asemănător este filiala americană a BMW, BMW of North America, LLC. Chrysler este un SRL de la restructurarea din timpul planului de salvare a industriei auto din 2009, deținut de Fiat Chrysler Automobiles N.V.

Slovacia[modificare | modificare sursă]

În Slovacia, legea prevede societatea cu răspundere limitată denumita ca și spoločnosť s ručením obmedzeným (abrevierea spol. s r. o. sau s. r. o.). Este o formă foarte populară de organizare a afacerilor datorită asigurării răspunderii limitate în schimbul unei investiții relativ mici în capitalul social. De la unul la 50 de asociați se pot găsi printr-un acord de înființare cu capital social minim de 5000 €, minim 750 € de persoană, în bani sau alte proprietăți.

Slovenia[modificare | modificare sursă]

Legislația slovenă prevede SRL-urile ca družba z omejeno odgovornostjo. Companiile care lucrează în această structură folosesc abrevierea d. o. o. la numele lor. Capitalul de pornire minim necesar pentru un d. o. o. este de 7.500 €. Datorită costului ridicat și contabilității complicate a unei corporații reale, aceasta este o formă mai răspândită.

Spania[modificare | modificare sursă]

În Spania, SRL-urile se numesc Sociedad de responsabilidad limitada (SRL). Sunt supuse impozitului, iar acțiunile companiei nu pot fi vândute pe o piață publică, transferul acestora trebuind să se facă în mod obligatoriu în prezența unui notar de drept civil. Cu toate acestea, responsabilitatea asociaților este limitată la cota de capital pe care o dețin. capitalul minim impus de lege pentru o SRL. este de cel puțin 3.000 de euro.

Suedia[modificare | modificare sursă]

Suedia nu are echivalentul unui SRL. Cea mai apropiată formă de companie este handelsbolag (lit.: „societate comercială”). Capitalul minim cerut de lege într-o companie privată este de 25.000 SEK, deși acesta poate fi sub formă de active, precum și de capital.

Tadjikistan[modificare | modificare sursă]

În Tadjikistan, la fel ca și în Rusia, o entitate cu o structură oarecum asemănătoare este cunoscută sub numele de „Ҷамъияти дорои масъулияти маҳдуд”.

Tailanda[modificare | modificare sursă]

Majoritatea tipurilor de organizații comerciale cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 1.800.000,00 ฿ trebuie să înregistreze o societate cu răspundere limitată cu un capital verificat de cel puțin 1.800.000 ฿ și să plătească TVA. Procesul de înmatriculare este totuși complex și trebuie pregătit de o firmă de avocatură sau de către un contabil acreditat. Se include și înregistrarea pentru TVA. Numărul de înregistrare a companiei este același cu numărul de identificare fiscală, care trebuie să figureze apoi pe toate facturile și bonurile de vânzare. În majoritatea scopurilor, cetățenilor străini nu li se permite să fie acționari sau declarați membri ai consiliului de administrație.

Turcia[modificare | modificare sursă]

Capitalul minim ar trebui să fie de 10.000 TL. Acest capital este capitalul total minim al companiei. Numărul de acționari fondatori (persoane reale sau juridice) poate fi de minim 1 și maxim 50. Autoritatea turcă permite prezența acționarilor străini. Nu există certificate de acțiuni emise și răspunderea tuturor acționarilor este limitată la valoarea capitalului lor social. 1/4 din capital trebuie blocat într-o bancă până la încheierea procedurii de înregistrare.

Ucraina[modificare | modificare sursă]

Acest tip de companie există în Ucraina încă din anii 1990. SRL este cel mai comun tip de entitate comercială din Ucraina. În ucraineană, se scrie „Товариство з обмеженою відповідальністю”(abreviat – TОВ, TзОВ). Prin legea ucraineană SRL este o persoană juridică. Capitalul autorizat al SRL este împărțit în acțiuni a căror valoare este determinată de statut. SRL este responsabilă față de creditori numai cu activele sale. Persoanele juridice (companii străine sau ucrainene) sau persoane fizice, indiferent de cetățenie sau de rezidență pot fi fondatorii unui SRL ucrainean. Societatea cu răspundere limitată poate fi formată dintr-o singură persoană sau din mai multe persoane fizice sau juridice. Numărul maxim de participanți SRL în Ucraina este de 100. Din 2014, procedura de înregistrare a fost simplificată semnificativ în Ucraina. Valoarea minimă a capitalului autorizat este de 1 grivne (mai puțin de 0,04 cenți SUA). Nu există nicio taxă de stat pentru formarea unui SRL ucrainean.

Prin legea ucraineană SRL, plata dividentelor este posibilă după declararea veniturilor sau profitului companiei către autoritățile fiscale. Astfel, indiferent de sistemul fiscal, un SRL ucrainean poate efectua plăți de dividente de până la 4 ori pe an, sau o dată pe trimestru.

Un SRL poate fi înregistrat în mai multe moduri:

— ca impozit pe profit/profit (cota de 18%) cu sau fără TVA (cota de până la 20%, în funcție de produs sau serviciu).

— cota de impozitare fixă ​​(în traducere „yediniy podatok” sau „sproschena sistema opodatkuvannia”) este o cotă de 5% din venituri, cu sau fără înregistrare în TVA.

Emiratele Arabe Unite[modificare | modificare sursă]

O societate cu răspundere limitată (SRL) este cel mai comun tip de înregistrare în Emiratele Arabe Unite. Proprietatea 100% străină a unei astfel de entități nu este permisă. Conform Legii Societăților Comerciale din Emiratele Arabe Unite (CCL), investitorilor străini li se permite să dețină până la 49% din capitalurile proprii în companiile din Emiratele Arabe Unite. În conformitate cu articolul (218) din CCL, o societate cu răspundere limitată poate fi formată din minimum 2 și maximum 50 de acționari a căror răspundere este limitată la acțiunile lor. Modificările recente la articolul (217) din CCL, care au intrat în vigoare în iunie 2009, au eliminat cerința privind capitalul social minim (anterior 300.000 AED în Dubai și 150.000 AED în alte Emirate), permițând fondatorilor unei societăți cu răspundere limitată libertatea de a determina capitalul social. Acțiunile unui SRL nu sunt deschise pentru subscriere de către public. În ciuda împărțirii acționarilor, profiturile pot fi împărțite în alte rate convenite, luând în considerare eforturile partenerilor străini în management. Responsabilitatea pentru gestionarea unui SRL poate fi investită partenerului străin sau partenerilor naționali din Emiratele Arabe Unite. Un SRL trebuie să numească cel puțin un manager și până la maximum cinci manageri pentru companie. Managerii trebuie numiți printr-un act de asociere sau printr-un contract de management, pe termen determinat sau nelimitat. Cu excepția cazului în care memorandumul de asociere prevede altfel, managerul are puteri depline de administrare și conducere a unui SRL. SRL-ul nu are voie să își exercite activitățile în Emiratele Arabe Unite fără o licență comercială și un certificat de înregistrare comercială.

Note explicative[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „o Ltda.” este utilizată exclusiv în Chile; companiile chiliene care operează în America de Sud utilizează de obicei „SRL”, dar unele păstrează „o Ltda.” fie ca parte din denumirea companiei fie deopotrivă cu „SRL” în documentele oficiale.
 2. ^ „д.о.о.” în alfabetul chirilic sârb

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Procedura de schimbare a adresei juridice SRL”. [nefuncțională]
 2. ^ „Guide to Starting a Business in Israel”. Arhivat din original la . 
 3. ^ „Business Organizations Code Title 1. Chapter 5. Names of Entities; Registered Agents and Registered Offices Sec. 5.056”. Texas Constitution and Statutes. State of Texas. Accesat în . 
 4. ^ „BUSINESS ORGANIZATIONS CODE TITLE 1. CHAPTER 5. NAMES OF ENTITIES; REGISTERED AGENTS AND REGISTERED OFFICES Sec. 5.054”. Texas Constitution and Statutes. State of Texas. Accesat în . 
 5. ^ „BUSINESS ORGANIZATIONS CODE TITLE 2. CORPORATIONS CHAPTER 21. FOR-PROFIT CORPORATIONS Sec. 21.953”. Texas Constitution and Statutes. State of Texas. Accesat în . 
 6. ^ „Format ligjore të shoqërive | Acitad”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
 7. ^ „FIPA - Foreign Investment Promotion Agency of Bosnia and Herzegovina”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
 8. ^ „L13874”. www.planalto.gov.br. Accesat în . 
 9. ^ „Commercial Code–Riigi Teataja”. www.riigiteataja.ee. Accesat în . 
 10. ^ „Historical Background of the Limited Liability Company”. web.archive.org. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ „Purchase a Kft Seat in Hungary”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
 12. ^ „Companies Act 2013”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
 13. ^ „Micro-capital or reduced capital company” (în engleză). Register-company.lv. Accesat în . 
 14. ^ Admin (). „Company Annual Statutory Return Filing Karachi Pakistan” (în engleză). Best Lawyers & Attorneys Karachi Pakistan. Accesat în . 
 15. ^ „Russian limited liability company. | Encyclopedia of Russian Law”. web.archive.org. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ „Company Formation in Serbia” (în engleză). Start Business. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]