Sistem înglobat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Exemplu de sistem înglobat modern: placa internă a unui modem/ruter ADSL. Printre componentele marcate se numără: un microprocesor (4), memorie RAM (6), memorie flash (7).

Termenul „sistem înglobat” provine de la expresia engleză embedded system și semnifică un mic calculator bazat pe un microprocesor și specializat (dedicat) la îndeplinirea unei sarcini anume, sau a câtorva sarcini, de obicei în „timp real” (aproape instantaneu).[1][2]

În zilele noastre termenul „sistem înglobat” nu mai este definibil în mod strict, deoarece toate aceste sisteme sunt deseori miniaturizate, flexibile, extensibile sau și programabile. Asta este cazul de exemplu încă de la micii asistenți digitali personali (PDA), care dispun deja de un sistem de operare, software și/sau firmware, de mai multe aplicații precum și de conectori pentru aparate periferice suplimentare. Cu atât mai mult la telefoanele mobile de tip smartphone etc.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Un sistem înglobat este de obicei parte dintr-un dispozitiv mai mare, cu componente mecanice și hardware, constituind „inteligența” acestuia. Se deosebește de un calculator universal, cum este de ex. orice PC, care acoperă o largă paletă de aplicații.

Sistemele înglobate comandă și controlează multe aparate obișnuite actuale.[3] „Inima” unui sistem înglobat constă de obicei dintr-un microcontrolor sau dintr-un Digital Signal Processor (DSP).[4]

Caracteristica principală este abilitatea de a executa o sarcină anume, care uneori necesită un procesor extrem de rapid (sau chiar și mai multe). De exemplu, sistemele de control al traficului aerian ale unei țări pot fi văzute ca sisteme înglobate, deși pot conține calculatoare de tip mainframe precum și rețele întregi între aeropoarte și stațiile de radar (care și ele la rândul lor pot conține propriile sisteme înglobate ș.a.m.d.).

În ziua de azi sistemele înglobate sunt de obicei deosebit de rapide, miniaturizate, fiabile (sigure în funcționare) și convenabile ca preț, profitând de toate tehnologiile avansate și de producția în masă.

Clasificări[modificare | modificare sursă]

  • Ca mărime fizică ele pot fi foarte variate, fiind înglobate de ex. în: ceasuri de mână digitale, playere MP3, radaruri de supraveghere a traficului, sisteme de stopuri de la încrucișările de străzi, sisteme programabile de producție din fabrici, sisteme de comandă din centrale nucleare și multe altele.
  • Și gradul de complexitate al sistemelor înglobate este foarte variat, începând de la un singur microprocesor pe un singur cip și terminând cu unități multiple legate între ele printr-o rețea, toatei înglobate într-o singură carcasă mare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Michael Barr. „Embedded Systems Glossary”. Netrino Technical Library. http://www.netrino.com/Embedded-Systems/Glossary. Accesat la 21 aprilie 2007. 
  2. ^ Heath, Steve (2003). Embedded systems design. EDN series for design engineers (ed. 2). Newnes. p. 2. ISBN 9780750655460. http://books.google.com/books?id=BjNZXwH7HlkC&pg=PA2. „An embedded system is a microprocessor based system that is built to control a function or a range of functions.” 
  3. ^ Michael Barr; Anthony J. Massa (2006). „Introduction”. Programming embedded systems: with C and GNU development tools. O'Reilly. pp. 1–2. ISBN 9780596009830. http://books.google.com/books?id=nPZaPJrw_L0C&pg=PA1 
  4. ^ Giovino, Bill. „Microcontroller.com - Embedded Systems supersite. http://www.microcontroller.com/. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sistem înglobat