Salam Fayyad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
arabă 'سلام فياض
Salam Fayyad

Salam Fayyad în 2011
Date personale
Nume la naștereسلام "محمد خالد" عبد الله خضر Modificați la Wikidata
Născut2 aprilie 1952(1952-04-02)
Deir al-Ghusun, lângă Tulkarm, Cisiordania, Iordania
Frați și suroriManar Fayyad[*][[Manar Fayyad (Jordanian chemist and university president)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuKalut Fayyad
Copiitrei fii
Cetățenie Palestina Modificați la Wikidata
Religiemusulman sunit
Ocupațieeconomist
politician
participant la forum internațional[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă
limba engleză Modificați la Wikidata
Primul ministru al Autorității Naționale Palestiniene
În funcție
15 iunie 2007 – 2 iunie 2013
Prim-ministruMahmoud Abbas
Ahmed Qurei

PremiiGrande Ufficiale dell'Ordine della Stella della solidarietà italiana[*][[Grande Ufficiale dell'Ordine della Stella della solidarietà italiana |​]] ()
Order of the Star of Honour (Palestine)[*][[Order of the Star of Honour (Palestine) (Palestinian Order)|​]] ()
Ordinul Sfântului Mormânt ()
Partid politicA Treia Cale[*]
Alma materUniversitatea Americană din Beirut
Universitatea Texasului din Austin[1]
St. Edward's University[*][[St. Edward's University (university in Austin, Texas)|​]]
ProfesieInginer constructor
Prezență online
Întâlnire la Davos între Salim Fayyad și ministrul de externe al Israelului, Tzipi Livni, în ianuarie 2008

Salam Fayyad (în arabă: سلام فياض, născut la 2 aprilie 1951 la Deir al-Ghusun, Cisiordania, pe atunci în Iordania) este un economist și politician arab palestinian, care a îndeplinit funcția de prim ministru al Autorității Naționale Palestiniene în iunie 2007 - iunie 2013. Între ianuarie 2013 - iunie 2013 a fost prim ministru al Statului Palestina, proclamat unilateral fără a se negocia un acord definitiv cu țara vecină, Israelul. Fayyad a fost și ministrul de finanțe al Autorității Palestiniene în anii 2002-2005 și 2007-2012. Fayad posedă și diploma de inginer constructor.

Între 2002-2005 Dr.ing.Fayyad a fost numit ministru de finanțe în timpul președinției lui Yasser Arafat, în guvernele prezidate de Yasser Arafat, Mahmud Abbas și Ahmed Kurey. Fayyad a demisionat din guvern în noiembrie 2005 pentru a conduce lista noului partid „A Treia Cale” (alături de Hanan Ashrawi și Yasser Abed Rabbo) în alegerile legislative din 2006. Partidul său nu a avut succes in alegeri, câștigând doar 2.41% din voturi și trimițând în parlament numai doi deputați: Ashrawi și Fayyad însuși. La 17 martie 2007 Fayyad a revenit în guvern ca ministru de finanțe in guvernul de uniune format de organizațiile Fatah și Hamas La 15 iunie 2007 când Hamas a preluat unilateral controlul asupra Fâșiei Gaza, presedintele Mahmud Abbas l-a demis pe liderul Hamasului, Ismail Haniye din funcția de prim-ministru și l-a numit în loc pe Fayyad ca șef al guvernului de urgență națională. Noul guvern palestinian a fost un cabinet de tehnocrați, necuprinzând membri ai Fatah și ai Hamasului.Numirea lui Fayyad nu a fost confirmată de Consiliul Legislativ Palestinian.

În iunie 2013 Fayyad a fost demis de Abbas și înlocuit la 2 iunie 2013 cu Rami Hamdallah.

Salam Fayyad s-a născut în anul 1952 în satul Dair al-Ghassun lângă Tulkarm, în Cisiordania, pe atunci anexată Regatului Iordaniei. În anul 1975 Fayyad a terminat studii de inginer constructor la Universitatea Americană din Beirut. Apoi în anul 1980 el a terminat titlul de master în științe economice la Universitatea Saint Edward din Austin, Texas, apoi în 1986 doctoratul în științe economice la Universitatea Texas din Austin, unde a fost elevul lui Edward A.Barnett. Mai apoi a lucrat la Banca de rezerve de la Saint Louis și a predat ca conferențiar la Universitatea Yarmuk din Iordania În anul 1987-1995 a fost angajat la Banca Mondială la Washington D.C. Între anii 1995-2001 a lucrat la Ierusalim ca reprezentant rezident al Fondului Monetar Internațional în Teritoriile Palestiniene și a supravegheat reformele financiare din Autoritatea Națională Palestiniană. În anul 2001-2002 a fost director regional al filialei Băncii Arabe în Cisiordania.

În anul 2002 ca tehnocrat a fost numit ministru de finanțe al A.N.P. Sub conducerea sa au fost inițiate în teritoriile administrate de Autoritatea Națională Palestiniană reforme financiare profunde și s-au luat măsuri contra corupției, ceea ce i-a procurat lui Fayyad o recunoaștere internațională.

Salam Fayyad este căsătorit cu Kalut și are trei fii. El locuiește în Ierusalimul de est și posedă și cetățenia americană.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Salam Fayyad
  1. ^ Genealogia matematicienilor