Fatah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Fatah
فتح
FondatorYasser Arafat
Vice-președinteMahmoud Aloul
Slogan"Ya Jabal Ma yhezak Reeh"
Format:Smalldiv"Revolution until victory"
Fondat1959 ca mișcare politică
1965 ca partid politic[1]
SediuRamallah, Cisiordania
Youth wingFatah Youth
IdeologiePalestinian nationalism[2]
Secularism[3]
Social democracy[4]
Two-state solution
Poziție politicăCentre-left to left-wing
Afiliere naționalăPalestine Liberation Organization
Afiliere internaționalăProgressive Alliance
Socialist International
Afiliere europeană
CuloriGalben
Palestinian Legislative Council
45 / 132
Steag
Flag of Fatah
Site web
www.fatehmedia.ps
Fateh-logo.jpg

Fatah (arabă: فتح); un acronim inversat din numele arab Harakat al-Tahrir al-Watani al-Filastini (însemnând: "Mișcarea Națională pentru Eliberarea Palestinei) / „حركة التحرير الوطني الفلسطيني” este un partid politic major și cel mai mare constituent al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, o confederație pluri-partidistă din teritoriile palestiniene. Acronimul FATAH este creat din numele complet Harakat at-Tahrir al-Watani al-Filastini devenind „HATAF", a cărei rădăcină „h/t/f” / „حتف” are sensul de „moarte”, astfel fiind inversată și devenind „FATAH”, care se traduce prin "cucerire".

Fatah este recunoscută pentru implicarea sa în eforturile palestinienilor de eliberare a teritoriilor ocupate. Lupta revoluționară a fost și este dusă cu ajutorul unor grupări paramilitare armate, cu care Fatah și-a unit puterile, Mișcarea impunându-se însă pe plan politic mai mult.[5] Fatah este asociată cu Yasser Arafat, fondatorul ei, care a condus-o până în anul 2004 când a murit, fiind succesat de Farouk Kaddoumi. Farouk și-a menținut funcția până în anul 2009 când a fost ales Mahmoud Abbas, care până în prezent conduce Fatah. După moartea lui Yasser Arafat a avut loc o scindare vizibilă în rândul mișcării, nemaiavând un lider care să găsească un numitor comun într-o organizație cu o ideologie ramnificată. O consecință cu puternic impact o are pierderea alegerilor din anul 2006 din Consiliul Legislativ Palestinian în fața Hamas, rezultatul fiind urmat de un conflict deschis între Fatah și Hamas care nu s-a încheiat până azi. În prezent Hamas controlează Fâșia Gaza și Fatah Cisiordania.


Etiomologie[modificare | modificare sursă]

Numele întreg al mișcării este حركة التحرير الوطني الفلسطيني ḥarakat at-taḥrīr al-waṭanī al-Filasṭīnī, însemnând "Mișcarea Națională pentru Eliberarea Palestine". De aici a apărut acronimul inversat și cel folosit respectiv Fatah, a cărei rădăcini „f/t/h” are sensul de „deschidere/cucerire”.[6] Cuvântul „fatah” sau „fath” are și o dimensiune religioasă și istorică în islam, deoarece face referire la cuceririle islamice din timpul califilor ortodocși, dar și la numele unei sure din coran (a 48-a), care conform școliților musulmani narează povestea Tratatului de la Hudaybiyya. Tratatul de la Hudaybiyya a facilitat multor oameni convertirea la islam și a întărit comunitatea (umma). Tribul Quraysh a încălcat acest tratat, având ca urmare campania de cucerire a orașului Mecca.[7] Yasser Arafat s-a folosit de acest context istorico-religios pentru a justifica Acordul de la Oslo cu Israel.[8]


  1. ^ „مفوضية التعبئة والتنظيم - فصائل منظمة التحرير الفلسطينية”. Fatehorg.ps. Accesat în . 
  2. ^ „Jailed Fatah leader Barghouti: Gaza war was victory for Palestinians”. The Jerusalem Post - JPost.com. Accesat în . 
  3. ^ 2003 Amended Basic Law
    Art. 1: ″Palestine is part of the larger Arab world, and the Palestinian people are part of the Arab nation.″; Art. 4: ″Islam is the official religion in Palestine. Respect for the sanctity of all other divine religions shall be maintained; The principles of Islamic Shari’a shall be a principal source of legislation.; Arabic shall be the official language.″
  4. ^ Wienthal, Benjamin. „German Jews slam party for working with Fatah”. The Jerusalem Post. Accesat în . [Sigmar Gabriel] added that Fatah was part of the values of social democracy and was represented in the European coalition of social democrats as an observer partner. 
  5. ^ Rashid Ismail Khalidi etc. „Palestine”. Accesat în . 
  6. ^ -. „Fatah”. Accesat în . 
  7. ^ Martijn Theodoor, Houtsma (). Encyclopaedia of Islam, Volume X. p. 539. 
  8. ^ „Arafat Again Calls Oslo Accords A Temporary Truce”. Accesat în .