Jobbik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
'Jobbik Magyarországért Mozgalom / Mișcarea pentru o Ungarie mai bună'
Președinte Gábor Vona
Fondat 24 octombrie 2003
Sediu Villányi út 20/A,


Budapesta

Ideologie politică Naționalism, Protecționism, Euroscepticism, Conservatorism
Poziție politică Extremism de dreapta
Afiliație internațională nu are
Afiliație europeană nu are
Grup europarlamentar 'nu are
Culori Argintiu, roșu și verde
Site web www.jobbik.hu
Vezi și Politica Ungariei

Partide politice
Alegeri

Alianța Tinerilor de Dreapta—Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (în maghiară Jobboldali Ifjúsági Közösség—Jobbik Magyarországért Mozgalom), pe scurt Jobbik, este un partid politic de extremă dreaptă din Ungaria.

Ideologie[modificare | modificare sursă]

Jobbik[1] este un partid politic ungar care se definește pe sine ca fiind în mod fundamental conservator, patriotic și creștin. A luat naștere dintr-o sciziune a Partidului Dreptății și Vieții [2] (MIÉP).

Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) este o mișcare care insistă asupra apărării identității istorice[3], creștinismului și culturii maghiare, familiei, precum și autoritarismului. Urmărește să apere mediul înconjurător și agricultura maghiară. Partidul Jobbik se declară contra „liberalismului sălbatic” și contra comunismului. Mișcarea denunță nedreptatea socială și cere o reprimare susținută a criminalității, atribuite țiganilor (romilor). Partidul consideră că situația demografică a Ungariei este gravă, pe punctul de a amenința supraviețuirea țării. Este brațul politic al miliției paramilitare Garda Maghiară.

Potrivit partidului Jobbik, învățământul moral și educația religioasă nu trebuie separate. Astfel, partidul Jobbik se opune avortului, în numele vieții umane și al demnității. Partid eurosceptic, antisemitic, antiimigrație, oponențiii săi îl califică drept xenofob, această xenofobie fiind îndreptată mai ales contra țiganilor (Sinti și Roma) și contra evreilor.

Partidul Jobbik este popular printre studenți și tineri.

Organizații sub îndrumarea Jobbik[modificare | modificare sursă]

Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik), pe 25 august 2007 a oficiat o ceremonie în care a înființat o organizație paramilitară, Garda Maghiară. Cu această ocazie, primii membri ai Gărzii și-au depus jurământul.

Conducători[modificare | modificare sursă]

 • Gábor Vona: președintele mișcării Jobbik.
 • Krisztina Morvai: europarlamentar (din 2009); profesoară reputată de drept penal, avocat, feministă angajată mai ales contra violențelor conjugale, fostă funcționară a ONU, în domeniul drepturilor femeilor, ea a condus o anchetă privitoare la situația femeilor din Palestina; fostul său soț, György Baló, de care a divorțat în iulie 2011[4], este un reputat realizator de emisiuni culturale, la Televiziunea Maghiară. Krisztina Morvai se prezintă în fruntea listei prezentate de mișcarea Jobbik pentru alegerile europene.

Cronologie[modificare | modificare sursă]

 • În anul 2003, Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) se constituie ca partid politic.
 • În 2004, Jobbik nu participă la primele alegeri europene organizate în Ungaria, datorită opoziției sale la aderarea Ungariei la Uniunea Europeană.
 • În aprilie 2006, Jobbik participă la o coaliție de partide naționaliste (A treia Cale [5]), cu MIÉP, pentru alegerile legislative. Împreună, obțin 2,2% din voturi.
 • În august 2007, Jobbik are inițiativa constituirii Gărzii Maghiare, asociație de tip para-militar care provoacă un mare scandal în Ungaria. Garda este denunțată de guvernul maghiar, precum și de partidele de stânga, în timp ce opoziția conservatoare preferă să nu-și exprime atitudinea față de acest subiect. Garda Maghiară primește sprijinul unor personalități politice cunoscute, precum sunt fostul ministru al Apărării, Lajos Für și deputata conservatoare Maria Wittner.
 • În ianuarie 2009, la alegerile legislative parțiale desfășurate la Budapesta, mișcarea Jobbik obține 8,5% din voturi.
 • În ianuarie 2009, Gabor Vona, președintele mișcării Jobbik, anunță că doamna Krisztina Morvai, profesoară reputată în domeniul drepturilor omului și avocat, feministă, se va prezenta în fruntea listei partidului pentru alegerile europene. Potrivit sondajelor organizate în ianuarie 2009, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, doamna Krisztina Morvai ar obține 10-15% din voturi.
 • La alegerile europarlamentare din iunie 2009, mișcarea de extremă-dreaptă Jobbik a obținut trei din cele 22 de locuri ale Ungariei în Parlamentul European.
 • Pe data de 2 iulie 2009, Curtea de Apel Budapesta a hotărât [6], în mod definitiv și irevocabil, scoaterea în afara legii a Gărzii Maghiare.
 • În octombrie 2009, în timpul celui de-al șaselea Congres al partidului Jobbik, a fost creată Alianța Mișcărilor Naționale Europene destinată să unească partidele naționaliste din Europa[7].
 • La alegerile parlamentare din Ungaria, care au avut loc în primăvara anului 2010, Jobbik a obținut un număr de 855.436 de voturi, adică 16.67% din voturi. Partidului Jobbik îi revin 47 de locuri[8] în Parlamentul Maghiar.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Jobbik semnifică, în maghiară, în același timp: „cel mai la dreapta” și „cel mai bun”.
 2. ^ Partidul Radical Național
 3. ^ Amintirea amiralului Horthy este întreținută.
 4. ^ hu Elvált Morvai Krisztina és Baló György, Origo.hu, 2011. július 1.
 5. ^ A Harmadik Út, în limba maghiară.
 6. ^ [1] Evenimentul Zilei, vineri 3 iulie 2009, (ediția on-line): Garda Maghiară interzisă definitiv
 7. ^ en AENM Press Conference in Brussels, site oficial al Mișcării pentru o Ungarie mai Bună (Jobbik), 11 noiembrie 2009.
 8. ^ Ziua veche (on-line), din 26 aprilie 2010

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]