Republica Sovietică Socialistă Estonă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Sovietică Socialistă Estonă
Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik
Эстонская Советская Социалистическая Республика
Flag of Estonia.svg
1940 – 1991 Flag of Estonia.svg
Drapel Stemă
Steagul RSS Estone Stema RSS Estone
Deviză națională
"Kõigi maade proletaarlased ühienege!"
Imn național
Jää kestma, Kalevite kange rahvas
Estonă pentru Îndură, brav popor al lui Kalev
Localizarea Estoniei
RSSE (roșu) în URSS (roz)
Capitală Tallinn
Limbă/limbi Estonă, Rusă
Formă de guvernare Republică socialistă
Secretar General
 - 1940-1943 Karl Säre
 - 1986-1991 Karl Vaino
Istorie
 - Fondare 30 decembrie 1940
 - Desființare 26 decembrie 1991
Suprafață
 - 1991 45.227 km²
Populație
 - 1991 est. 1.565.662 
     Densitate 34,6 loc./km²  (89,7 loc./milă²)
Monedă Rublă

Republica Sovietică Socialistă Estonă, pe scurt: RSS Estonă (în estonă: Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik, pe scurt: Eesti NSV) este numele dat la 21 iulie 1940, statului satelit creat în timpul celui de-al doilea război mondial pe teritoriul Republicii Estonia, înainte independentă, după ocuparea țărilor baltice de către armata sovietică la 17 iunie 1940. RSS Estonă a fost anexată oficial de Uniunea Sovietică (URSS)la 6 august 1940, când a devenit cea de-a șaisprezecea republică sovietică.

Statele Unite, Regatul Unit, Republica Federală Germania, și alte puteri occidentale au considerat anexarea Estoniei ilegală. Ei au păstrat relațiile diplomatice cu Republica Estonia independentă, nu au recunoscut niciodată existența de jure a RSS Estone, și nu au recunoscut Estonia ca o parte constituentă a Uniunii Sovietice.

Conducerea RSS Estone au redenumit statul Republica Estonia la 8 mai, 1990. Toate legăturile de suveranitate cu Uniunea Sovietică au fost retezate la 20 august 1991, când Estonia și-a declarat oficial independența, și a fost recunoscută pe plan internațional în următoarele săptămâni.

În afară de pierderile materiale și umane suferite de pe urma războiului, mii de civili au fost omorâți, și alte zeci de mii deportați de autoritățile sovietice până la moartea lui Iosif Stalin în 1953. Stăpânirea sovietică a încetinit considerabil creșterea economică a țării, ducând la o discrepanță economică față de țările democratice vecine (e.g., Finlanda, Suedia). Totuși, față de alte zone ale URSS, economia sa a fost superioară, iar astăzi Estonia este cea mai dezvoltată din acest punct de vedere dintre toate fostele republici sovietice.

Legături externe[modificare | modificare sursă]