Salar de Uyuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Localizarea Salar de Uyuni
Când Salar de Uyuni este acoperit de apă, în el se reflectă perfect cerul azuriu sud-american.

Salar de Uyuni este cel mai mare deșert de sare din lume, având o suprafață de 10.582 km².[1] Acesta e situat în departamentele Potosí și Oruro în sud-vestul Boliviei, lângă creasta Anzilor, la o altitudine de 3656 m deasupra nivelului mării, în apropiere de hotarul dintre Bolivia și Chile.[2]

Salar de Uyuni s-a format ca rezultat al transformărilor dintre câteva lacuri preistorice. Acesta este acoperit de o crustă de sare de câțiva metri grosime, care are o platitudine extraordinară cu o variație medie a altitudinii de până la un metru pe întreaga suprafață a Salarului.[1] Crusta servește ca sursă de sare și acoperă un bazin de apă sărată, care este extrem de bogat în litiu. El conține între 50 și 70% rezervele mondiale de litiu,[3] care este pe cale de a fi extras.

Suprafața extinsă, cerul senin și planitatea excepțională a suprafeței fac din Salar un loc ideal pentru calibrarea altimetrelor sateliților de observare a Pământului.[4][5][6][7][8]

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni servește drept principala cale de transport în cadrul Altiplanoului bolivian și este un loc major de reproducere pentru câteva specii de flamingo roz. De asemenea, Salar de Uyuni este o zonă climatologică tranzițională de moment ce impozanții nori tropicali cumulus congestus și cumulus incus care se formează în partea estică a deșertului de sare în timpul verii, nu pot pătrunde dincolo de marginile sale uscate din vest, în apropiere de granița chiliană și Deșertul Atacama.

Isla Incahuasi din centrul Salar de Uyuni
Panorama Salar de Uyuni

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Salar de Uyuni: El espejo natural y desierto de sal más grande del mundo” (în spaniolă). Infoterio Noticias | Ciencia y Tecnología. Accesat în . 
  2. ^ „Uyuni Salt Flat”. Encyclopædia Britannica. Accesat în . 
  3. ^ Keating, Joshua (). „Bolivia's Lithium-Powered Future: What the global battery boom means for the future of South America's poorest country”. Foreign Policy. 
  4. ^ Borsa, A. A (). „GPS Survey of the salar de Uyuni, Bolivia, for Satellite Altimeter Calibration”. American Geophysical Union, Fall Meeting. 
  5. ^ Hand, Eric (). „The salt flat with curious curves”. Nature. 
  6. ^ Fricker, H. A. (). „Assessment of ICESat performance at the salar de Uyuni, Bolivia” (PDF). Geophysical Research Letters. 32 (21): L21S06. Bibcode:2005GeoRL..3221S06F. doi:10.1029/2005GL023423. Arhivat din original (free download pdf) la . Accesat în . 
  7. ^ Reuder, Joachim; et al. (). „Investigations on the effect of high surface albedo on erythemally effective UV irradiance: Results of a campaign at the Salar de Uyuni, Bolivia” (PDF). Journal of Photochemistry and Photobiology B. 87 (1): 1–8. doi:10.1016/j.jphotobiol.2006.12.002. PMID 17227712. Arhivat din original (free-download pdf) la . Accesat în . 
  8. ^ Lamparelli, R. A. C.; et al. (). „Characterization of the Salar de Uyuni for in-orbit satellite callibration”. IEEE Trans. Geosci. Remote Sens. 41 (6): 1461–1468. Bibcode:2003ITGRS..41.1461C. doi:10.1109/TGRS.2003.810713. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Salar de Uyuni