Istoria este stiința care studiază dezvoltarea societații omenești din cele mai vechi timpuri până în prezent din punct de vedere:social,economic,politic și cultural. Termenul istorie provine din limba greacă "ιστορία" historia, cu sensul de luarea în considerare a cercetărilor cuiva. În Encyclopædia Britannica din 1911 se afirmă că istoria, într-un sens mai larg, este tot ceea ce s-a întâmplat, nu numai toate fenomenele vieții umane, ci și acelea ale lumii naturale. Este tot ceea ce trece printr-o schimbare; și ca știință modernă a arătat că nimic nu este absolut static, astfel că întregul univers și fiecare parte din el are o istorie proprie.
„Lenin” a fost unul dintre pseudonimele sale. Se crede ca l-a creat ca să-si arate opoziția față de Gheorghi Plehanov care folosea pseudonimul Volghin, după râul Volga; Lenin a ales râul Lena care este mai lung și care curge în direcția opusă. Oricum, sunt multe teorii despre proveniența numelui său, iar Lenin nu a dat vreodată lămuriri de ce l-a ales tocmai pe acesta. Uneori, în Occident, este în mod eronat numit "Nikolai Lenin", deși el nu s-a numit niciodată așa în Rusia.
tăblițele de la Tărtăria au fost descoperite de Nicolae Vlassa la Tărtăria jud. Alba Acestea fac parte din cultura Turdaș-Vinča, datată înainte de 5500 î. Hr.? .
În al doilea război mondial au murit cca. 62.000.000 de persoane? Surprinzător, nu militarii au fost cei mai mulți dintre aceștia (25 de milioane), ci populația civilă (37 de milioane).