Aristide Demetriade

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Aristide Demetriade
Aristide Demetriade.png
Aristide Demetriade
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata

Aristide Demetriade[1] (n. 10 iulie 1872, satul Valea Ratei, comuna Murgești, Județul Buzău - d. 21 februarie 1930, București) a fost un actor român, elev al lui Ștefan Vellescu, precum și regizor de film. A jucat la Teatrul Național din București. Tragedian cu bogate resurse, Demetriade a interpretat cu patos romantic și cu un deosebit simț al nuanțelor,[judecată de valoare] obținând întruchiparea diferențiată a fiecărui personaj, rolurile principale din piesele „Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu, „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, „Trandafirii roșii” de Zaharia Bârsan, „Hamlet” și „Iuliu Cezar” de William Shakespeare, „Ruy Blas” de Victor Hugo, etc.

A fost unul dintre pionierii filmului românesc, regizând peliculele „Înșir'te mărgărite” (1911), alături de Gr. Brezeanu), „Independența României” (1912), „Scheci cu Jack Bill” (1913) și „Oțelul răzbună” (1913).

Actorul Aristide Demetriad a copilărit în casa de peste șosea de actualul cămin cultural din Dumitrești, unde a locuit familia sa, tatăl său (Arhile Demetriad) fiind arendașul unei moșii.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Academia Republicii Populare Române, Dicționar Enciclopedic Român, Editura Politică, București, 1962-1964

Legături externe[modificare | modificare sursă]