Plan hippodamic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Planul ortogonal al orașului Le Havre, centrul orașului reconstruit după cel de al Doilea Război Mondial.
Planul centrului orașului Chicago (1848).
Vedere din satelit a orașului Sacramento (California).

Un plan hippodamic sau hippodamian, sau milesian, sau în tablă de dame sau în tablă de șah, sau cadrilat, sau ortogonal, este, în urbanism, un tip de organizare a orașului în care străzile sunt rectilinii și se întretaie în unghi drept, creând insule de formă pătrată sau dreptunghiulară.

Origine[modificare | modificare sursă]

Adjectivul hippodamic este un derivat al numelui arhitectului antic grec Hippodamos, considerat ca unul dintre părinții urbanismului și ale cărui planuri de amenajare erau caracterizate prin străzi rectilinii și largi care se întretaie în unghi drept.

Calificativul milesian provine de la orașul de naștere a lui Hippodamos, Milet.

Denumirea de în tablă de dame sau în tablă de șah face referire la „tabla” jocului de dame sau a jocului de șah, care formează un motiv identic.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Acest plan traduce voința fondatorilor orașului de a organiza spațiul în mod rațional. Cu un asemenea plan, în teorie, este posibilă calcularea distanțelor dintre două blocuri oricare ar fi cartierul în care s-ar afla, cu algoritmuldistanței din Manhattan”.

Totuși, în ciuda simplității aparente, acest tip de plan prezintă incoveniente. Se lungesc timpii traseului (dacă nu se deschid și „diagonale”) pentru a circula, cum sunt Barcelona, sau Broadway în Manhattan, care nu se sinchisesc de topografie. Însă incovenientul pantei abrupte a străzilor din San Francisco, care este un exemplu celebru, constituie totuși unul din șarmurile acestui oraș.

Așezări cu plan hippodamic[modificare | modificare sursă]

Au plan hippodamic:

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Articole conexe[modificare | modificare sursă]