Pietrele Moșu și Baba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pietrele „Moșu și Baba”
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Pietrele „Moșu și Baba”
Harta locului unde se află Pietrele „Moșu și Baba”
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Sălaj
 România
Cel mai apropiat orașJibou
Someș-Guruslău (sat)
Coordonate47°18′03″N 23°19′46″E () / 47.30083°N 23.32944°E[1]
Suprafață0,20 ha
Înființare1975, declarat în 2000

Pietrele „Moșu și Baba” (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și pesagistic) situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Năpradea.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 0,20 ha, se află în extremitatea nordică a județului Sălaj (aproape de limita teritorială cu județul Maramureș), pe teritoriul estic al satului Someș-Guruslău, în lunca pârâului Valea Caselor (la o altitudine de 400 de m)[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o arie protejată acoperită cu vegetație forestieră, în arealul căreia se află două formațiuni geologice denumite „Moșu și Baba”. Cele două impresionante sculpturi ale naturii în stâncă au ajuns la forma actuală datorită proceselor multiple de eroziune (îngheț-dezgheț, vânt, ploaie, spălare, șiroire) desfășurate de-a lungul timpului [4].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]