Rezervația peisagistică Tusa-Barcău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rezervația peisagistică Tusa - Barcău
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Rezervația peisagistică Tusa - Barcău
Harta locului unde se află Rezervația peisagistică Tusa - Barcău
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Sălaj
 România
Cel mai apropiat orașȘimleu Silvaniei

Tusa (sat)
Coordonate47°01′20″N 22°45′14″E () / 47.02222°N 22.75389°E[1]
Suprafață13,43 ha
BioregiuneContinentală
Înființare1995, declarat în 2000

Rezervația peisagistică Tusa - Barcău este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip peisagistic și forestier) situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Sâg.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 13,43 ha este situată în partea sud-estică Munților Plopișului, în extremitatea sud-vestică a județului Sălaj, în Țara Silvaniei (zona de contact a Crișanei cu Transilvania) pe teritoriul sud-vestic al satului Tusa, aproape de limita de graniță cu județul Cluj[2].

Înființare[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3]. Aceasta se află în apropierea zonei de contact al Munților Plopișului cu Munții Meseș (în apropierea izvoarelor Barcăului) și se suprapune sitului de importanță comunitară Tusa - Barcău[4].

Arealul reprezintă o zonă naturală constituită pe șisturi cristaline acoperite cu conglomerate (gresii, argile și nisipuri), ce include un sector de pădure (făgete pure de dealuri și făgete amestecate), o zonă de pajiște și două izbucuri[5] (Izbucul Mare și Izbucul Mic) cu un impresionant debit de apă[6].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Colţişor (Dentaria bulbifera)

Aria protejată se suprapune sitului Natura 2000 - Tusa - Barcău[7] și dispune de tipuri de habitate cu păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum (păduri dacice de fag și carpen cu vegetație de colțișor)[8].

Flora este constituită din arbori și arbusti cu specii de: fag (Fagus sylvatica), carpen (Carpinus betulus), stejar (Quercus robur), mesteacăn (Betula pendula), cer (Quercus cerris), frasin (Fraxinus excelsior), alun (Corylus avellana), lemnul câinelui (Ligustrum vulgare), sânger (Cornus sanguinea), păducel (Crataegus monogyna), porumbar (Prunus spinosa), mur (Rubus fruticosus), măceș (Rosa canina), afin (Vaccinium myrtillus), zmeur (Rubus idaeus).

La nivelul ierburilor este întâlnită o plantă erbacee din familia cruciferelor (Brassicaceae[9]), cunoscută sub denumirea populară de colțișor (Dentaria bulbifera).

În arealul rezervației este semnalată prezența unei insecte cunoscută sub denumirea populară de cosaș-de-munte-cu-picioare-roșii (Odontopodisma rubripes)[10], specie (din familia Acrididae) protejată prin Directiva Consiliului European (anexa I-a) 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[11] și aflată pe lista roșie a IUCN, fiind considerată ca vulnerabilă[12].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, muzee, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Sârbi

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezervatia peisagistica Tusa - Barcau (general information); accesat la 14 februarie 2013
  2. ^ ProtectedPlanet.net - Rezervația peisagistică Tusa - Barcău - delimitarea ariei protejate
  3. ^ Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 14 februarie 2013
  4. ^ Natura2000.mmediu.ro - Tusa-Barcău (sit de importanță comunitară Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 14 februarie 2016
  5. ^ Izbucul reprezintă un izvor cu debit de apă intermitent
  6. ^ Arii protejate din județul Sălaj Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 14 februarie 2013
  7. ^ Sit natura 2000 - Tusa - Barcău (date generale) Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 14 februarie 2013
  8. ^ Biodiversitate.mmediu.ro - Natura 2000 - Biodiversitatea în România - Tusa - Barcău Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 14 februarie 2013
  9. ^ Catalogueoflife.org - Catalogue of Life - Brassicaceae[nefuncțională]; accesat la 15 noiembrie 2013
  10. ^ Eunis.eea.europa.eu - Tusa - Barcău - Floră și faună Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 15 octombrie 2013
  11. ^ Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992, privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică; accesat la 18 martie 2014
  12. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Odontopodisma rubripes; accesat la 15 octombrie 2013