Stejărișul de baltă Panic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stejărișul de baltă Panic
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Stejărișul de baltă Panic
Harta locului unde se află Stejărișul de baltă Panic
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Sălaj
 România
Cel mai apropiat oraș
Zalău (municipiu)
Panic (sat)
Coordonate47°13′14″N 23°00′23″E () / 47.22056°N 23.00639°E[1]
Suprafață1,70 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Stejărișul de baltă Panic este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier și peisagistic) situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Hereclean.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-vestică a județului Sălaj, pe teritoriul nord-estic al satului Panic (în apropierea rezervației naturale Stejărișul Panic), lângă drumul național DN1F, Cluj-Napoca - Zalău[2]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Stejar de baltă (Quercus palustris)

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 1,70 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă împădurită cu rol de protecție pentru un arboret din specia stejar de baltă (Qercus palustris).

Stejarul de baltă este o specie originară din partea central-estică a Americii de Nord, rezistentă la geruri și tolerantă la soluri uscate și nisipoase[4].

Aria naturală adăpostește o mare varietate faunistică alcătuită din mamifere (căprioară, vulpe, iepure de câmp, veveriță, șoarece de câmp), păsări (fazan, pițigoi, ciocănitoare, gaiță, mierlă, privighetoare, cinteză, vrabie), reptile și broaște[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]