Pădurea Tătăruși

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Tătăruși
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Tătăruși
Harta locului unde se află Pădurea Tătăruși
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Iași
 România
Cel mai apropiat orașPașcani
Coordonate47°18′45″N 26°36′59″E () / 47.31250°N 26.61639°E[1]
Suprafață49,90 ha
Înființare1994, declarat în 2000
Websiterezervatiatatarusi.ro

Pădurea Tătăruși este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier) situată în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Tătăruși.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 49,90 hectare[2] se află în Podișul Sucevei (subunitate aflată în partea nord-estică a Podișului Moldovei), la extremitatea nord-vestică a județului Iași cu județul Suceava[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și reprezintă o zonă colinară împădurită cu specii (reprezentative pentru Podișul Central Moldovenesc) de fag (Fagus sylvatica) cu vârste de peste 120 de ani.

În arealul rezervației este semnalată prezența sporadică a unor pâlcuri constituite din specii arboricole de fag de Crimeea (Fagus taurica), cu vârste ce depășesc 150 de ani.

Pădurea Tătăruși este inclusă în situl de importanță comunitară omonim[5], la baza desemnării căruia se află două specii protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[6]; astfel: o orhidee rară din specia Cypripedium calceolus (cunoscută sub denumirea populară de papucul doamnei) și un ortopter[7] din specia Isophya stysi (cosaș)[8].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj