Pădurea Roșcani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Roșcani
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Roșcani
Harta locului unde se află Pădurea Roșcani
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Iasi county CoA.svg Județul Iași
 România
Cel mai apropiat orașIași
Coordonate47°26′29″N 27°24′28″E () / 47.44139°N 27.40778°E[1]
Suprafață34,60 ha
Înființare2000

Pădurea Roșcani este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier) situată în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Trifești.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu suprafață de 34,60 de hectare[2] se află în partea nord-estică a județului Iași, în Podișul Moldovei (ocupând partea sud-estică a Câmpiei Moldovei), în partea vestică a satului Roșcani[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii naturale protejate)[4] și reprezintă o zonă împădurită cu rol de protecție pentru mai multe specii arboricole de stejar (Qurcus robur), gorun (Quercus petraea), frasin (Fraxinus orientalis), arțar (Acer platanoides) sau tei (Tilia)[5].

În arealul rezervației este prezentă și specia cunoscută sub denumirea populară de cărpiniță (Carpinus orientalis)[6] care vegetează alături de alte specii de arbusti, printre care dârmozul (Viburnum lantana), scumpia (Cotinus coggygria) și mojdreanul (Fraxinus ornus)[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]