Munții Semenic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vedere din staţiunea Semenic
Izvorul Baia Vulturilor, Semenic (Foto: Alin Ciprian Ciulă, 2008)

Munții Semenic sunt o grupă muntoasă a Munților Banatului aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt pisc este Vârful Piatra Goznei.

Situat în sud-vestul României, accesul cu masina pe Semenic este facil. Turistul poate alege între doua cai de acces: Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic; sau Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental)- Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic.Distanta este aproximativ aceeasi. Trebuie mentionat faptul ca în timpul iernii se prefera varianta prin Resita. Ultima portiune a drumului de acces (Pasul Prislop - Semenic - 8 km) parcurge o diferenta de altitudine de 400 m.


Vârfurile masivului formeaza un triunghi: Semenic (1445 m), Piatra Goznei (1447 m) si Nedeia (1439m), astfel încât de pe oricare dintre ele se pot vedea celelalte doua.

Platoul imita pasunile alpine, cu suprafete mari de iarba si în rest vegetatie putina. La marginea platoului începe padurea mixta, bradul, fagul, molidul crescând împreuna. Aici sunt localizate si izvoarele râurilor ce izvorasc din Muntii Semenicului: Bârzava, Nera si Timis. Timisul se formeaza din trei afluenti, si anume pârâurile: Molid (Gradistea), Semenic si Brebu. Aici, la izvorul geografic al Timisului, se afla lacul de acumulare "Trei Ape".

Apele care izvorasc în masivul Semenic au fost conectate înca din secolul al XIX-lea prin intermediul unor canale într-o retea hidrografica. Respectivele canale mai exista si astazi, unele dintre ele fiind înca functionale. În 1909 s-a construit lânga Valiug digul care a format lacul de acumulare Breazova, unul dintre primele de acest gen din România. În 1947 s-a început amenajarea lacului "Gozna", iar câtiva ani mai târziu s-a amenajat lacul "Trei Ape", digul fiind asezat la confluenta celor trei pârâiase.

Muntele Semenic, desi nu este înalt, se caracterizeaza printr-o abundenta deosebita în zapada. Din punct de vedere statistic aici exista un strat compact de zapada timp de 6,5 luni pe an, iar grosimea stratului se mentine 3-4 luni pe an la peste 1 m, chiar si în iernile mai sarace în zapada.

Cu toate acestea clima este blânda si usor suportabila, chiar si pentru copii mici. În timpul iernii temperaturile se situeaza între -25°C pâna la +6°C, vara între +10°C si +25°C.

Datorita proprietatilor descrise mai sus (multa zapada, clima blânda, acces facil, posibilitati de drumetie si excursie), Semenicul constituie un îndragit obiectiv turistic atât pentru sejururi cât si pentru excursii.

Exista diferite posibilitati de cazare: cabane, hoteluri, vile. Complexul de vile BIRTA constituie, datorita investitiilor substantiale efectuate, cea mai moderna baza de cazare, nu numai din aceasta zona, ci si din întreaga tara, el oferind sejururi la standarde vest-europene chiar si celor mai pretentiosi turisti.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]