Cheile Nerei - Beușnița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cheile Nerei)
Cheile Nerei - Beușnița
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Podeț suspendat în Cheile Nerei (Foto: Alin Ciprian Ciulă, 2007)
Podeț suspendat în Cheile Nerei (Foto: Alin Ciprian Ciulă, 2007)
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Caraș-Severin
 România
Cel mai apropiat orașMoldova Nouă
Coordonate44°56′44″N 21°51′45″E () / 44.94556°N 21.86250°E[1]
Suprafață3.081,30 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Cheile Nerei - Beușnița alcătuiesc o arie protejată de interes național, înclusă în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunelor Sasca Montană și Șopotu Nou.[2]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Cheile Nerei sunt o formațiune de tip chei de-a lungul râului Nera în județul Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. Distanța pe care se întind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise, Nera, străbate un defileu, cu aspect de chei, îngust, spectaculos și absolut sălbatic, formând cele mai lungi chei din România.[necesită citare] Aici, unde pereții se înalță până la 200 de metri, apa Nerei și a afluenților săi, a săpat și a format în rocă calcaroasă lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante. O potecă turistică marcată le străbate, dar parcurgerea lor necesită traversarea râului Nera direct prin apă.

În partea estică (dinspre amonte) a cheilor găsim un alt obiectiv turistic, Lacul Dracului, iar din partea vestică se poate ajunge la Cascadele Beușniței și la Lacul Ochiul Beului. De asemenea se mai poate vedea și canionul Valea Rea.

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița ocupă zona sudică a Munților Aninei și partea nordică a Munților Locvei, ocupând o suprafață de 36.364,8 ha ce include 6 rezervații declarate și una propusă.

Cascadele Beușniței
Câteva din obiectivele naturala din zona Cheile Nerei

Vecini[modificare | modificare sursă]

În imediata apropiere a parcului sunt localitățile: Anina, Bozovici, Lăpușnic, Moceriș, Șopot, Cărbunari, Sasca Română, Sasca Montană, Potoc, Socolari, Ilidia, Ciclova Română, Ciclova Montană, Oravița.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]