Mitrea Cocor (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mitrea Cocor
Mitrea Cocor1952.jpg
Afișul filmului
RegizorVictor Iliu
Marieta Sadova
AutorMihail Sadoveanu  Modificați la Wikidata
ScenaristProfira Sadoveanu,
Valeria Sadoveanu[1]
După un roman de:
Mihail Sadoveanu
StudioStudioul Cinematografic Bucuresti
DistribuțieSeptimiu Sever
Toma Dimitriu
Premiera în România1952
ȚaraRomânia
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Buget4.784.000 lei
Prezență online
Internet Movie Database
CineMagia
Elonet
ČSFD
KinoPoisk
PORT.hu
Pagina Cinemagia

Mitrea Cocor este un film de război istoric, politic și dramatic românesc din 1952 regizat de Victor Iliu și Marietta Sadova.[2] Rolurile principale au fost interpretate de actorii Septimiu Sever, Toma Dimitriu, Constantin Ramadan și Cornel Rusu.

Filmul este o ecranizare a romanului realist-socialist cu același nume scris de Mihail Sadoveanu și publicat în 1949. Inițial rolul lui Mitrea Cocor a fost acordat lui Octavian Cosmuța, dar apoi s-a renunțat la această variantă în favoarea lui Septimiu Sever.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea filmului are loc în timpul celui de-al doilea război mondial. Mitrea Cocor este un fost argat boieresc care la sfârșitul războiului se reîntoarce în satul natal unde va conduce reforma agrară din 1945 în timp ce Armata Roșie avansează în țară.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Producția a început în vara anului 1951, filmările exterioare având loc în satele din Coțofeni din Dos și din Față, Dolj, în prejma Bucureștiului (Bragadiru, Dragomirești-Vale, Copăceni, Balotești, Cioflinceni, Snagov, Ghermănești, Lungulețu), precum și la Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Drăgășani și Bușteni. Filmările interioare au fost realizate pe platourile Tomis și Floreasca din București. Cheltuielile de producție s-au ridicat la un total de 4.784.000 lei.[3] Muzica este de compozitorul Sabin Drăgoi.

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost vizionat de 3.740.835 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mitrea Cocor (1952 (istoriafilmuluiromanesc.ro)
  2. ^ Liehm, Mira & Liehm, Antonín J. The Most Important Art: Eastern European Film After 1945. University of California Press, 1977.
  3. ^ Mitrea Cocor (1952) (aarc.ro)
  4. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]