Sari la conținut

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași

47°11′48″N 27°33′16″E / 47.196589°N 27.554365°E (Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa Memorială
„Mihail Sadoveanu” din Iași
Înființat1980
LocațiaAleea Mihail Sadoveanu nr. 12
Iași, județul Iași
TipulMemoriale - Istoria literaturii
DirectorDan Lungu
Prezență online
http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași este un muzeu municipal, secție a Muzeului Literaturii Române din Iași. Muzeul este amplasat în casa în care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu, amplasată pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12.

Istoricul muzeului

[modificare | modificare sursă]

Clădirea, clasată monument de arhitectură, a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842. În timpul Primului Război Mondial a locuit aici George Enescu, apoi, între 1918 - 1936, Mihail Sadoveanu. În 1950 statul român, prin ordinul Consiliului de Miniștri, confiscă proprietatea lui Mihail Sadoveanu, iar la 1 ianuarie 1954 Ministerul Agriculturii, în baza unui „Proces verbal de predare-primire”, încredințează spre folosință atât „Casa cu Turn” din Copou, actualul Muzeu Sadoveanu, cât și cele 5,2 hectare care aparțineau scriitorului, Institutului Agronomic Iași. Până în 1980 casa a servit ca sediu al Institutului de lingvistică, istorie literară și folclor al Academiei și Institutului de antropologie. A fost restaurată între anii 1978 - 1980.

Organizarea muzeului

[modificare | modificare sursă]

Cele șapte încăperi ale muzeului au fost amenajate astfel: documente privind istoricul casei și a personalităților care au locuit-o; anii de școală și debutul scriitorului; documente, lucrări de artă, obiecte personale privind familia, cărțile de început ale scriitorului; camera de primire a musafirilor și lucrări din perioada de apogeu a creației sadoveniene; Sadoveanu - pescar, vânător și șahist; Sadoveanu în arta plastică; camera de rarități.

Muzeul expune manuscrise, ediții prime, fotografii originale, unelte de vânătoare și pescuit, mobilier, vestimentație, lucrări de artă plastică (Octav Băncilă, A. Băieșu), grup statuar.

Expoziția documentară „Alexandru Husar”

[modificare | modificare sursă]

Expoziția documentară „Alexandru Husar”, constituită în spațiul Muzeului „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurată în anul 2010. Expoziția permanentă cuprinde obiecte care au aparținut profesorului. Camera de studiu a lui Alexandru Husar păstrează memoria unuia dintre cei mai importanți profesori și cercetători ai istoriei civilizației.[1]