Mihail Kaufman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihail Kaufman
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani) Modificați la Wikidata
Newark, New Jersey, SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSarah Solomonovna Rabinovich[*][[Sarah Solomonovna Rabinovich |​]] Modificați la Wikidata
CopiiBel Kaufman Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Humboldt din Berlin
Nu confundați cu Mihail Kauffman.

Mihail Kaufman (născut Mahl Koifman; cunoscut ulterior ca Michael Kaufman; în idiș מיכל קױפֿמאַן‎‏‎; în rusă Михаил Кауфман; n. , Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Newark, New Jersey, SUA) a fost un evreu basarabean, jurnalist, traducător, scriitor și medic. A scris în limba idiș.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Lipcani (acum oraș din raionul Briceni, Republica Moldova) din ținutul Hotin, gubernia Basarabia a Imperiului Rus, în familia unui bogatului proprietar Iankl Koifman, un hasid din dinastia Ștefănești⁠(en)[traduceți], și al soției sale Ita Koifman. A studiat la hederul din Lipcani, apoi la gimnaziul rus din Chișinău și la Facultatea de Medicină a Universității din Berlin. A debutat cu o poveste în 1905, publicând poezii și feletonuri în ediția din Odesa a Unterwings.

A practicat medicina la Berlin, unde în 1909 s-a căsătorit cu fiica lui Șalom Aleihem, Liala. În același an, în 1911, s-a născut fiica lor, Bella, viitoarea scriitoare Bel Kaufman.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, s-a întors în Rusia, stabilindu-se la Odesa. Aici l-a cunoscut pe Haim Nahman Bialik și a început să scrie despre subiecte medicale în ziarele locale rusești și evreiești sub pseudonimul Mikaelo. A publicat în traducerea sa, cartea lui Bialik Shirey-Am („Cântece populare”).

Curând a fost mobilizat în armata rusă, servind pe frontul român; în 1917 s-a întors la Odesa, unde și-a continuat practica medicală în propria casă.[1] Reprezentanții intelectualității evreiești ale orașului de atunci, inclusiv poeții Bialik, Ben-Ami și Ravnitski, se adunau acolo vinerile.[2]

În 1923, a emigrat cu soția și cei doi copii în Statele Unite, și s-a stabilit la Newark, lângă New York, unde și-a finalizat rezidența medicală și a rămas să practice.

Împreună cu soția sa, a devenit angajat la cotidianul din New York, The Forward, semnând cu pseudonimul K. Mikhoel.

A publicat poezii, articole pe teme medicale în revista Fortsat și felietoane în săptămânalul umoristic Der Groyser Kundes („Marea farsă”). De asemenea, a colaborat cu revistele Tsukunft („Viitor”), Fraye arbeter shtime („Vocea liberă a muncitorului”), Nai-Idish („Noul idiș”), Feder („Aripi”), Shikage („Chicago”) și alte publicații idiș americane. În revista Kundes a publicat o serie de traduceri ale poeziilor lui Bialik. Împreună cu I. Berkovich, a participat la pregătirea unei colecții de memorii despre socrul său, Șalom Aleihem, care a fost publicată la New York în 1926 (republicată în 1958).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bel Kaufman «This and That: Random Thoughts and Recollections»
  2. ^ „Copie arhivată”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]