Mihail Kauffman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Mihail Kaufman.
Mihail Kauffman
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Telenești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Sankt Petersburg, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
PărințiPyotr von Kauffmann[*][[Pyotr von Kauffmann |​]]
Emilie Watson-Prittfield[*][[Emilie Watson-Prittfield |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElisabeth Prinz[*][[Elisabeth Prinz |​]] Modificați la Wikidata
CopiiKaufman, Piotr Mihailovici[*][[Kaufman, Piotr Mihailovici (politician rus)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Etniegerman Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*][1] Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer militar[*]
ofițer Modificați la Wikidata
StudiiȘcoala de ingineri din Nikolaev[*]  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraGeniu
infanterie  Modificați la Wikidata
Gradulinjener-gheneral[*][[injener-gheneral (military rank)|​]]  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul Caucazului
Războiul Crimeii  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Sfântul Alexandr Nevski în grad de cavaler[*]
Ordinul „Sfânta Ana”, clasa I[*]
orden Sveatoi Annî 2-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 2-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
orden Sveatoi Annî 3-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 3-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
Ordinul Vulturul Alb
orden Sveatogo Stanislava 1-i stepeni[*][[orden Sveatogo Stanislava 1-i stepeni |​]]
Ordinul Sf. Vladimir, clasa a IV-a[*]
Ordinul Sf. Vladimir, clasa a II-a[*]
orden Sveatogo Vladimira 3-i stepeni[*][[orden Sveatogo Vladimira 3-i stepeni |​]]
Ordinul Sfântului Andrei
zolotoe orujie s nadpisiu «Za hrabrost»[*][[zolotoe orujie s nadpisiu «Za hrabrost» (Russian Empire award for bravery)|​]]
Ordinul Sfântul Gheorghe, clasa a IV-a[*]
orden Sveatogo Vladimira 1-i stepeni[*][[orden Sveatogo Vladimira 1-i stepeni (Russian order for civilian employees)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Mihail Kauffman (în rusă Михаил Петрович Кауфман; n. , Telenești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost inginer militar și general rus de origine austriacă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Telenești din ținutul Orhei, gubernia Basarabia (Imperiul Rus).[2] A fost un elev al Școlii de Inginerie din Nikolaev, pe care a absolvit-o la 13 august 1839 în calitate de genist.

La 13 martie 1840 a fost transferat la echipa de ingineri din Bobruisk, dar la 1 februarie 1842 a fost trimis din nou la o școală militară, iar la 11 august același an a fost avansat la gradul de sublocotenent și transferat în clasa superioară a școlii. La sfârșitul cursului, la 12 august 1843, a fost numit ofițer și înrolat în echipa de ingineri din Sankt Petersburg. La 28 octombrie 1847 a fost numit adjutant de batalion, iar la 11 aprilie 1848, a fost avansat la locotenent.[3]

La 16 noiembrie 1848, din propria sa voință, s-a transferat la Batalionul I de geniști caucazieni cu gradul de căpitan al Statului Major al Armatei, participând la o serie de expediții împotriva rebelilor caucazieni. În campania din 1849, el a comandat cea de-a treia companie de ingineri a batalionului detașamentului din Daghestan al prințului Moisei Argutinski-Dolgoruki, cu care a participat la deplasarea de la Temir-Han-Șura spre Țudahar și mai departe către satul Cioha și asediul și capturarea acestuia din urmă; în toamna aceluiași an, a fost angajat la săparea Drumului Militar „Ahtinski”. Pentru participare la asediul satului Cioha, i s-a acordat Ordinul Sf. Anna, cl. a III-a. În 1850, împreună cu compania sa, a luptat pe Linia de apărare lezghină. La 19 ianuarie 1851, a fost avansat la gradul de căpitan.

În vara anului 1851, Kauffman a continuat să lucreze la Drumul Militar „Ahtinski” și pentru aceste lucrări pe 28 octombrie a primit Ordinul „Sf. Ana”, cl. a II-a.[4]

În campania din 1852 a fost trimis în ținutul Jaro-Balokan, iar la 9 mai a participat la o confruntare cu un detașament rebel, apoi a vizitat în mod repetat diferite sate și a participat la noi lupte cu rebelii. După o vacanță de patru luni, s-a întors la batalionul său din Tiflis, dar nu a rămas acolo mult timp și a fost trimis din nou în ținutul Jaro-Balokan, unde a comandat unitățile de ingineri ale Detașamentului Lezghin.

Odată cu începutul războiului din Crimeea, batalionul genist caucazian a intrat în detașamentul „Alexandropol” al generalului Vasili Bebutov și la 2 noiembrie 1853, Kauffman inclusiv, a luat parte la o importantă bătălie cu turcii la Bayandur. Din ianuarie până în martie, a comandat temporar un batalion din cauza morții comandantului. Pentru onoruri la 25 aprilie 1854 a fost avansat la locotenent-colonel. Pe 24 iulie a luat parte la o nouă ciocnire cu turcii la Kuriuk-Dara.

În timpul campaniei din 1855, în timpul asediului de la Kars, Kaufman a făcut parte din detașamentul generalului Kovalevski și a mers în repetate rânduri în misiuni recunoaștere la Saganlug și Erzurum, pentru care acțiuni a fost distins cu Ordinul Sf. Vladimir, cl. a IV-a. În timpul atacului nereușit de la Kars, s-a aflat în rezervă și a fost trimis cu un batalion al Regimentului de infanterie din Riazan pentru a susține coloana generalului Maidel, care pierdea lupta de la Fortul Șorah. Acțiunile lui Kauffman au permis regruparea și retragerea în ordine a coloanei. Aceeași acțiune a lui Kaufman a salvat coloana generalului Kovalevski, care a suferit pierderi semnificative în atacul fortificațiilor Ceakmah. Pentru curajul din timpul acestor lupte, a fost distins la 30 septembrie 1855 cu Ordinului „Sf. Gheorghe”, cl. a IV-a.[5]

La 15 mai 1857, pentru curajul personal în timpul războiului din Crimeea, a fost promovat colonel, iar la 23 decembrie a primit comanda Regimentul de infanterie „Navaginski”.

Cu regimentul său, Kaufman a parcurs întreaga campanie din 1858 în Cecenia, dintre evenimentele majore la care a luat parte, au fost ridicarea fortificațiilor de la Argun, Șatoi și Evdokimovka, precum și asaltul fortificațiilor din Pădurea Varandinski. Pentru distincție în expedițiile împotriva caucazienilor, a fost distins la 6 noiembrie 1858 cu o sabie de aur cu inscripția „Pentru vitejie” (pentru campania din Cecenia) și la 22 august 1859 cu Ordinul „Sf. Vladimir”, cl. a III-a (pentru expediția de vară din 1859).[6]

La începutul anului 1860, perioada caucaziană a activității militare a lui Kaufman s-a încheiat, fiind detașat la Sankt Petersburg, unde la 13 martie 1860 a fost numit executor al Academiei de Inginerie „Nikolaevskaia” și la 30 august 1860 a fost avansat la gradul de general-maior.

Din 1862, a participat la lucrările numeroaselor comisii și comitete de reformă militară: Comitetul special pentru transformarea instituțiilor de învățământ militar, Comitetul pentru schimbarea numărului de trupe, Comitetul pentru întocmirea militar-judiciară, Comitetul pentru structura și formarea trupelor (1863), Comitetul pentru examinarea și redactarea din nou a cartei Academiei medico-chirurgicale (1865) și altele. Aceste participări i-au adus Ordinul „Sf. Stanislav”, cl. I (17 aprilie 1862) și Ordinul „Sf. Ana”, cl. I, cu spade (19 aprilie 1864).[7]

La 28 octombrie 1866 a fost avansat la gradul de general-locotenent, apoi general-intendent, iar la 3 noiembrie a predat postul de șef al Academiei de Inginerie. La 30 martie 1867 a fost numit șef-intendent al ministerului de război.

În funcțiile de șef al Academiei de Inginerie și de șef-intendent, Kaufman s-a dovedit a fi un excelent administrator și în timpul conducerii de 11 ani a fost distins cu gradul de general-adjutant (25 noiembrie 1869) și cu Ordinele Sf. Vladimir, cl. a II-a cu săbii (20 aprilie 1869), „Vulturul alb” (30 august 1873) și „Sf. Alexander Nevski” (30 august 1876).

După ce a părăsit postul de șef-intendent în 1877, Kaufman a fost promovat general-inginer la 16 aprilie 1878 și membru al Consiliului de stat la 16 martie 1882.[8]

Din 28 octombrie 1866, a devenit membru cu drepturi depline al Societății Tehnice Ruse, din 8 februarie 1869 membru cu drepturi depline al Societății Geografice Ruse (departamentul de statistică), la 7 decembrie 1885, a fost ales membru onorific al Academiei de Științe din Sankt Petersburg. În 1898, Kaufman și-a dat demisia din titlul de președinte al direcției principale a Crucii Roșii. În 1899 i s-a acordat Insignia Crucii Roșii.

Începând cu 1890, conform ordinii de acordare a premiilor, a fost printre pensionarii deținători ai Ordinului „Sf. Gheorghe”, cl. a IV-a (150 ruble pe an).

A murit pe 7 ianuarie 1902.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Erik-Amburger-Datenbank, accesat în  
  2. ^ Covarschi Brighita, Jarcutchi Ion. Academicieni din Basarabia și Transnistria. Chișinău. CETINI. 1996, p. 89-90.
  3. ^ Кауфманы // Военная энциклопедия : [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого … [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911—1915.
  4. ^ Альманах современных русских государственных деятелей. — СПб.: Тип. Исидора Гольдберга, 1897. — С. 39.
  5. ^ Шилов Д. Н., Кузьмин Ю. А. Члены Государственного совета Российской империи. 1801—1906: Биобиблиографический справочник. СПб., 2007.
  6. ^ Фон-Кауфман Михаил Петрович // Список генералам по старшинству. Составлен по 1 мая 1901 года. — СПб.: Военная типография, 1901. — С. 10.
  7. ^ КАУФМАН Михаил Петрович, фон
  8. ^ „фон Кауфман Михаил Петрович (2.11.1822 г. - 1902 г.)”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Шилов Д. Н., Кузьмин Ю. А. Члены Государственного Совета Российской Империи (1801–1906). СПб., 2007. pp. 365-370.