Haim Nahman Bialik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Poetul naţional al Israelului, Chaim Nahman Bialik

Haim Nahman Bialik (în limba ebraică חיים נחמן ביאליק) sau Chaim/Chajim Nachman Bialik în transliterare engleză, respectiv germană ș.a. (n. 9 ianuarie 1873, Radî, lângă Jitomir, în Volînia, Ucraina; d. 4 iulie 1934, Viena) a fost un poet evreu care a scris în ebraică, și uneori în idiș. De asemenea eseist, prozator și publicist, Bialik s-a distins mai ales ca unul dintre cei mai influenți poeți de limbă ebraică, fiind considerat poetul național al Israelului. S-a stabilit definitiv în Palestina în anul 1924.

Familia si copilăria[modificare | modificare sursă]

Haim Nahman Bialik s-a născut în târgul Radî de lângă Jitomir, in Volînia, pe teritoriul permis de țari așezării evreilor în Ucraina, în vremea aceea parte a Imperiului Rus. La vârsta de 6 ani s-a mutat în orașul vecin, Jitomir, unde tatăl său Itzhak Yossef, la origine pădurar, a deschis o cârciumă.

Dar la scurtă vreme după mutare, tatăl a murit, iar copilul orfan a fost trimis în anul 1880 în casa bunicului său sever și bigot, rabi Yaakov Moshe Bialik, pe strada Moskovskaia nr.61. Trăirile băiatului din acei ani și-au găsit expresia în creații ulterioare ale sale - între care poeziile „Shirati” (Cântarea mea) și „Yatmut” (A fi orfan).

Studiile[modificare | modificare sursă]

La vârsta de 17 ani Bialik a fost primit ca elev la renumita ieșiva Voloșin, din Belorusia, și a rămas acolo vreme de aproape un an și jumătate. S-a înscris în această academie rabinică, în speranța să învețe acolo nu numai Talmudul, ci și discipline de cultură generală, după cum se spunea- "șapte învățături și șaptezeci de limbi" שבע חכמות ושבעים לשון , dar când a găsit că programa nu mai conținea decât Talmudul a rămas foarte dezamăgit. Totuși în primele luni de învățătură, a devenit un elev sârguincios și în această materie de studiu tradițională. În cele din urmă a aderat la cercurile de elevi "maskilim" , adică atrași de curentul de gândire luminat al Haskalei care promova o educație adaptată la necesitățile integrării în societatea modernă și o identitate evreiască nu strict religioasă.

O temă centrală a poeziilor lui Bialik este dihotomia religie-Iluminism. Autorul a scris și despre pogromul de la Chișinău (Al hașhita - Despre măcel), dragoste (Rak keren șemeș ahat - Numai o rază de soare) și poeme pentru tineret. Una dintre cele mai cunoscute poezii este Hachnisini tahat knaféh (Ia-mă sub aripa ta). Pentru unele poeme, au fost compuse melodii (clasice și rock).

Bialik a fost autor, redactor și cofondator al editurii Dvir. A tradus în ebraică Don Quijote de Miguel Cervantes (într-o versiune prescurtată), Wilhelm Tell de Friedrich Schiller etc.

A fost o personalitate foarte prețuită în comunitatea evreiască din Palestina aflată sub mandat britanic, unde s-a stabilit (la Tel Aviv) în anul 1924. A murit la 4 iulie 1934 după o operație de vezică urinară la Viena și a fost înhumat la Tel Aviv la 16 iulie 1934, la panteonul național - cimitirul Trumpeldor -, alături de alte personalități ale țării (Ahad Haam, Haim Arlosoroff ș.a).

In memoriam[modificare | modificare sursă]

  • Casa sa din Tel Aviv a devenit Muzeul Beit Bialik

Opere[modificare | modificare sursă]

  • Opere selectate (poezie și proză) (London, Hasefer, 1924; New York, New Palestine, 1926; Philadelphia, Jewish Publication Society, 1939; New York, Histadrut Ivrit of America, 1948; New York, Bloch, 1965; New York, Union of American Hebrew Congregations, 1972; Tel Aviv, Dvir și Jerusalem Post, 1981; Columbus, Alpha, 1987)
  • The Short Friday (Tel Aviv, Hashaot, 1944)
  • Knight of Onions and Knight of Garlic (New York, Jordan, 1939)
  • Random Harvest - The Novellas of C. N. Bialik (Boulder, Colorado, Westview Press (Perseus Books), 1999)
  • The Modern Hebrew Poem Itself (2003)

Poezii pentru copii[modificare | modificare sursă]

  • Shtey banot (Două fete) 1916

Creații ale lui Bialik in muzică[modificare | modificare sursă]

  • cantece pentru copii:
    • Două fete - muzica:Nahum Nardi - în repertoriul lui Bracha Tzefira și al lui Yaffa Yarkoni

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Haim Nahman Bialik