Haim Nahman Bialik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Haim Nahman Bialik
Hayyim Nahman Bialik 1923.jpg
Haim Nahman Bialik
Date personale
Născut6/[1][2][3] Modificați la Wikidata
Rady[*], Ucraina[4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani)[8][9][1][10][2][11] Modificați la Wikidata
Viena, Statul Federal al Austriei[12][13] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatTrumpeldor cemetery[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuManya Bialik[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the United Kingdom.svg Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
scriitor
traducător Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba idiș
limba ebraică[14]  Modificați la Wikidata

Haim Nahman Bialik (în limba ebraică חיים נחמן ביאליק) sau Chaim/Chajim Nachman Bialik în transliterare engleză, respectiv germană ș.a. (n. 9 ianuarie 1873, Radî, lângă Jitomir, în Volînia, Ucraina; d. 4 iulie 1934, Viena) a fost un poet evreu care a scris în ebraică, și uneori în idiș. De asemenea eseist, prozator și publicist, Bialik s-a distins mai ales ca unul dintre cei mai influenți poeți de limbă ebraică, fiind considerat poetul național al Israelului. S-a stabilit definitiv în Palestina în anul 1924.

Familia si copilăria[modificare | modificare sursă]

Haim Nahman Bialik s-a născut în târgul Radî de lângă Jitomir, in Volînia, pe teritoriul permis de țari așezării evreilor în Ucraina, în vremea aceea parte a Imperiului Rus. La vârsta de 6 ani s-a mutat în orașul vecin, Jitomir, unde tatăl său Itzhak Yossef, la origine pădurar, a deschis o cârciumă.

Dar la scurtă vreme după mutare, tatăl a murit, iar copilul orfan a fost trimis în anul 1880 în casa bunicului său sever și bigot, rabi Yaakov Moshe Bialik, pe strada Moskovskaia nr.61. Trăirile băiatului din acei ani și-au găsit expresia în creații ulterioare ale sale - între care poeziile „Shirati” (Cântarea mea) și „Yatmut” (A fi orfan).

Studiile[modificare | modificare sursă]

La vârsta de 17 ani Bialik a fost primit ca elev la renumita ieșiva Voloșin, din Belorusia, și a rămas acolo vreme de aproape un an și jumătate. S-a înscris în această academie rabinică, în speranța să învețe acolo nu numai Talmudul, ci și discipline de cultură generală, după cum se spunea- "șapte învățături și șaptezeci de limbi" שבע חכמות ושבעים לשון , dar când a găsit că programa nu mai conținea decât Talmudul a rămas foarte dezamăgit. Totuși în primele luni de învățătură, a devenit un elev sârguincios și în această materie de studiu tradițională. În cele din urmă a aderat la cercurile de elevi "maskilim" , adică atrași de curentul de gândire luminat al Haskalei care promova o educație adaptată la necesitățile integrării în societatea modernă și o identitate evreiască nu strict religioasă.

O temă centrală a poeziilor lui Bialik este dihotomia religie-Iluminism. Autorul a scris și despre pogromul de la Chișinău (Al hașhita - Despre măcel), dragoste (Rak keren șemeș ahat - Numai o rază de soare) și poeme pentru tineret. Una dintre cele mai cunoscute poezii este Hachnisini tahat knaféh (Ia-mă sub aripa ta). Pentru unele poeme, au fost compuse melodii (clasice și rock).

Bialik a fost autor, redactor și cofondator al editurii Dvir. A tradus în ebraică Don Quijote de Miguel Cervantes (într-o versiune prescurtată), Wilhelm Tell de Friedrich Schiller etc.

A fost o personalitate foarte prețuită în comunitatea evreiască din Palestina aflată sub mandat britanic, unde s-a stabilit (la Tel Aviv) în anul 1924. A murit la 4 iulie 1934 după o operație de vezică urinară la Viena și a fost înhumat la Tel Aviv la 16 iulie 1934, la panteonul național - cimitirul Trumpeldor -, alături de alte personalități ale țării (Ahad Haam, Haim Arlosoroff ș.a).

In memoriam[modificare | modificare sursă]

  • Casa sa din Tel Aviv a devenit Muzeul Beit Bialik

Opere[modificare | modificare sursă]

  • Opere selectate (poezie și proză) (London, Hasefer, 1924; New York, New Palestine, 1926; Philadelphia, Jewish Publication Society, 1939; New York, Histadrut Ivrit of America, 1948; New York, Bloch, 1965; New York, Union of American Hebrew Congregations, 1972; Tel Aviv, Dvir și Jerusalem Post, 1981; Columbus, Alpha, 1987)
  • The Short Friday (Tel Aviv, Hashaot, 1944)
  • Knight of Onions and Knight of Garlic (New York, Jordan, 1939)
  • Random Harvest - The Novellas of C. N. Bialik (Boulder, Colorado, Westview Press (Perseus Books), 1999)
  • The Modern Hebrew Poem Itself (2003)

Poezii pentru copii[modificare | modificare sursă]

  • Shtey banot (Două fete) 1916

Creații ale lui Bialik puse pe muzică[modificare | modificare sursă]

  • cântece pentru copii:
    • Două fete - muzica: Nahum Nardi - în repertoriul lui Bracha Tzefira și al lui Yaffa Yarkoni

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Haim Nahman Bialik