Maria Ploae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maria Ploae
Maria Ploae.png
Date personale
Născută (67 de ani)
Dealu Perjului
Căsătorită cuNicolae Mărgineanu
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Alte premii
Knight of the National Order For Merit[*] (2002) Modificați la Wikidata
Prezență online

Maria Ploae (n. 19 februarie 1951, Dealu Perjului, comuna Oncești, județul Bacău) este o actriță română de teatru și film.

Scurtă biografie[modificare | modificare sursă]

Maria Ploae a absolvit IATC în 1975, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. A fost colegă de grupă cu Dan Condurache și Horațiu Mălăele, respectiv de generație cu Vlad Rădescu, Radu Gheorghe, Ion Chelaru, Mircea Constantinescu, Șerban Cellea.

Este căsătorită cu regizorul de film Nicolae Mărgineanu.[1] Fata lor, Ana, a devenit o apreciată regizoare de teatru, iar băiatul lor, Petru, compozitor de muzică de teatru și film.

Actrița Maria Ploae a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.[2]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  • Este de menționat faptul că a fost vocea în română, a Eudorei , din filmul Prințesa și broscoiul (Princess and the Frog), iar în limba engleză, vocea personajului aparține lui Oprah Winfrey.
  1. ^ Maria Ploae - Lumea romaneasca - Numarul 797 - Anul 2007 - Arhiva - Formula AS
  2. ^ Decretul Președintelui României nr. 1.042 din 13 decembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 934 din 19 decembrie 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri