Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marele Duce Mihail Pavlovici
Grand Duke Michael Pavlovich of Russia.JPG
Căsătorit(ă) cu Elena Pavlovna de Württemberg
Urmași Marea Ducesă Maria Mihailovna
Marea Ducesă Elisabeta Mihailovna
Marea Ducesă Ecaterina Mihailovna
Marea Ducesă Alexandra Mihailovna
Marea Ducesă Anna Mihailovna
Casa regală Casa Holstein-Gottorp-Romanov
Tată Pavel I al Rusiei
Mamă Sophie Dorothea de Württemberg
Naștere 8 februarie 1798(1798-02-08)
Sankt Petersburg, Rusia
Deces (51 de ani)
Varșovia

Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei (rusă Михаи́л Па́влович; Mikhail Pavlovich) (8 februarie 1798 - 9 septembrie 1849) a fost fiul cel mic al Țarului Pavel I al Rusiei și a celei de-a doua soții Sophie Dorothea de Württemberg.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Marele Duce Mihail s-a născut Sankt Petersburg și a fost fiul cel mic al împăratului Paul I și al soției sale Sophie Marie Dorothea de Württemberg, rebotezată în Rusia ca Maria Fiodorovna. A fost fratele viitorilor țari Alexandru I și Nicolea I și al Marelui Duce Constantin Pavlovici.

Copil, Marele Duce Mihail l-a avut preceptor pe generalul M.I. Lamsdorff, dar în cea mai mare pate a fost educat de mama sa, împărăteasa Maria Fiodorvona. Ea a încercat să-și devieze fiul de la arta războiului predându-i știința însă fără folos.[1].

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La St. Petersburg la 20 februarie 1824, Mihail s-a căsătorit cu Prințesa Charlotte de Württemberg (1807–1873), fiica Prințului Paul de Württemberg și Charlotte de Saxa-Hildburghausen. Charlotte a luat numele de Elena Pavlovna după convertirea la religia ortodoxă. Au avut cinci copii:

Palatul Mihailovski a fost construit de Carlo Rossi pentru Marele Duce Mihail între 1819–1825. Astăzi, palatul este muzeu.

Stră-stră-strănepotul Marelui Duce Mihail, Ducele Georg Borwin de Mecklenburg este actualul Șef al Casei de Mecklenburg-Strelitz.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]