Loujain al-Hathloul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Loujain al-Hathloul
لجين الهذلول
Date personale
Născută (34 de ani)
Djedda, Arabia Saudită
Frați și surori Lina Al Hathloul[*][[Lina Al Hathloul (human rights activist, lawyer, and author)|​]][6] Modificați la Wikidata
Căsătorită cucăsătorită cu Fahad Albutairi (2014–2018) (soțul a divorțat în urma presiunilor regimului saudit)[7]
Cetățenie Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Ocupațieactivistă[*]
activist pentru drepturile omului Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă
limba engleză
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuRiad[1]  Modificați la Wikidata
Alma materUniversity of British Columbia[2]
Cunoscută pentruSfidarea interdicției ca femeile să conducă mașini în Arabia Saudită
Premii BBC 100 Women[*][[BBC 100 Women (premiu dat de BBC)|​]] ()
Bertha-und-Carl-Benz-Preis[*][[Bertha-und-Carl-Benz-Preis (award)|​]] ()[3]
Prix Liberté[*][[Prix Liberté (award given by Normandie pour la Paix)|​]] ()[4]
Václav Havel Human Rights Prize[*][[Václav Havel Human Rights Prize |​]] ()[5]
Prezență online

Loujain al-Hathloul (în arabă لجين الهذلول Lujjayn al-Hadhlūl; n. , Jeddah, Arabia Saudită) este o activistă pentru drepturile femeilor, o personalitate de pe mediile de socializare și un deținut politic saudit. Al-Hathloul este absolventă a Universității British Columbia.[9] Loujain al-Hathloul a fost arestată și eliberată de mai multe ori pentru sfidarea interdicției ca femeile să conducă mașini în Arabia Saudită și a fost apoi arestată în mai 2018, împreună cu alte câteva activiste de marcă pentru drepturile femeilor, fiind acuzată că încearcă să destabilizeze regatul saudit. Ea a fost plasată pe locul al treilea în lista Celor mai influente 100 de femei arabe în 2015.[10][11][12][13] În octombrie 2018, soțul ei, actorul saudit de stand-up comedy Fahad Albutairi, a fost și el arestat.[14][15]

Activism pentru drepturile femeilor (2014–2017)[modificare | modificare sursă]

Al-Hathloul este cunoscută pentru rolul său atât în mișcarea pentru dreptul femeilor de a conduce, cât și în campania împotriva sistemului gardienilor masculini din Arabia Saudită.[16] Pe 1 decembrie 2014, ea a fost arestată și deținută timp de 73 de zile după ce a încercat să traverseze granița la volan, venind dinspre Emiratele Arabe Unite către Arabia Saudită, fiind acuzată că sfidează legea din regat care le interzicea femeilor să conducă.[17][18][19][20][21][22][23][24] Al-Hathloul deținea un permis de conducere obținut legal în Emiratele Arabe Unite, dar poliția saudită nu a ținut cont de acesta și a arestat-o.[25]

În septembrie 2016, împreună cu alte 14.000 de persoane, al-Hathloul a semnat o petiție către Regele Salman, cerând abolirea sistemului gardienilor masculini.[16] Pe 4 iunie 2017, ea a fost arestată pe Aeroportul Internațional Regele Fahd din Dammam. Motivul arestării a fost neclar și lui al-Hathloul nu i s-a permis accesul la un avocat sau să ia contact cu familia.[26] Ea a fost ulterior eliberată.

2018–2019, detenție și tortură[modificare | modificare sursă]

Loujain Al-Hathloul a fost răpită din Emiratele Arabe Unite în martie 2018 și deportată în Arabia Saudită, unde a fost arestată câteva zile, apoi i s-a ridicat dreptul de a călători.[27]

Al-Hathloul a fost din nou arestată pe 15 mai 2018, împreună cu activistele Eman al-Nafjan, Aisha al-Mana, Aziza al-Yousef, Madeha al-Ajroush și câțiva activiști bărbați[28][16][29] implicați în campania pentru drepturile femeilor în Arabia Saudită.[30][31] Human Rights Watch a considerat că arestarea are ca scop să semene teama în sânul „oricui își exprimă scepticismul față de agenda prințului privind drepturile omului”.[16][32]

În iunie 2018, femeile au primit dreptul de a conduce în Arabia Saudită, dar al-Hathloul a rămas sub arest. Conform organizațiilor ALQST și Amnesty International, al-Hathloul și alte câteva activiste pentru drepturile femeilor arestate au fost torturate. Tehnicile de tortură folosite au inclus bătaia la tălpi, șocuri electrice și biciuirea, într-o clădire pentru tortură denumită peiorativ „hotelul” sau „casa de oaspeți a ofițerilor”.[33][34] Conform Aliei, sora lui Loujain al-Hathloul (care trăiește în Bruxelles, Belgia), metodele de tortură aplicate împotriva lui Loujain au inclus bătaia, șocurile electrice și înecarea simulată, iar tortura a fost exercitată între mai și august 2018. Părinții lui Loujain al-Hathloul au declarat că, atunci când au vizitat-o, „coapsele ei erau pline de vânătăi” și că Loujain „tremura necontrolat, nu putea să-și țină echilibrul, să meargă sau să stea normal”.[35] Conform Aliei al-Hathloul, Saud al-Qahtani a vizitat-o pe al-Hathloul în timp ce era torturată, a râs de ea, a amenințat că o va viola, o va ucide și îi va arunca trupul în sistemul de canalizare, și că a torturat-o „o noapte întreagă în timpul Ramadanului”.[35] Alia al-Hathloul a mai declarat că s-ar fi așteptat ca, în conformitate cu normele saudite în privința femeilor, sora sa să nu fie torturată.[35]

În decembrie 2018, al-Hathloul era întemnițată alături de colegele ei activiste la Penitenciarul Central Dhahban.[36][37][34] Conform lui Walid al-Hathloul, fratele ei care trăiește în Ontario, Canada, al-Hathloul era deținută în februarie 2019 în închisoarea al-Ha'ir.[38]

Pe 1 martie 2019, biroul procuraturii Arabiei Saudite a făcut public faptul că a fost terminată ancheta preliminară și că procuratura se pregătește să le trimită în judecată pe al-Hathloul și pe celelalte activiste, pentru subminarea securității statului.[39] Pe 13 martie 2019 a început procesul, deși acuzațiile nu au fost clar specificate, iar reporterilor și diplomaților străini le-a fost interzis accesul la audieri.[40][41] În aprilie 2019, o înfățișare în cazul ei a fost amânată fără să fie oferit public vreun motiv.[42]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.alqst.org/en/prisonersofconscience/loujain-al-hathloul  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ Michelle Ghoussoub (). „Incredibly fierce' UBC graduate among activists detained in Saudi Arabia”. CBC News. Arhivat din original la . Accesat în . A graduate of the University of British Columbia is among 10 activists recently arrested in Saudi Arabia. Loujain Al-Hathloul attended UBC between 2009 and 2014, graduating with a degree in French. 
 3. ^ Saudische Frauenrechtlerin ausgezeichnet (în germană), Westdeutscher Rundfunk Köln,  
 4. ^ https://www.2idhp.eu/actualites/433-prix-liberte-2020---retour-sur-la-ceremonie-de-remise-du-prix.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ https://pace.coe.int/en/news/8254, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ https://astrapublishinghouse.com/creator/lina-al-hathloul-2251739/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ Nicholas Kristof (). „She Wanted to Drive, So Saudi Arabia's Ruler Imprisoned and Tortured Her”. New York Times. Accesat în . 
 8. ^ Loujain al-Hathloul 
 9. ^ Michelle Ghoussoub 2018 Concern grows for UBC grad after report Saudi Arabia tortured activists CBC News
 10. ^ „The 100 Most Powerful Arab Women 2015”. ArabianBusiness.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ „Sheikha Lubna Al Qassimi and Amal Clooney named most powerful Arab women in the world”. The Independent. . Arhivat din original la . Accesat în . Loujain Al Hathloul, at number three on the list, hit the headlines in December after she was arrested for driving across the border from the UAE to Saudi Arabia. She has now been freed from prison after reigniting the debate about women’s right to drive. 
 12. ^ „21 Saudis among 100 most powerful Arab women”. Arab News. . Arhivat din original la . Accesat în . Loujain Al-Hathloul from Saudi Arabia is in third place for her achievements on the cultural and social fronts, while Saudi businesswoman Lubna Olayan came in at fourth for her role in the banking and finance sector. 
 13. ^ „From a retail tycoon to Amal Clooney: meet the Arab World's most powerful women”. Al-Bawaba. . Arhivat din original la . Accesat în . Loujain Al Hathloul, at number three on the list, hit the headlines in December after she was arrested for driving across the border from the UAE to Saudi Arabia. She has now been freed from prison after reigniting the debate about women’s right to drive. 
 14. ^ Ben Hubbard (). 'Our Hands Can Reach You': Khashoggi Case Shakes Saudi Dissidents Abroad”. New York Times. Accesat în . 
 15. ^ „Saudi Arabia: Reveal Fate of Jamal Khashoggi”. Human Rights Watch. . Accesat în . 
 16. ^ a b c d „Saudi Arabia: Women's Rights Advocates Arrested — Jumping Ahead of Crown Prince's Reforms Risks Jail Time”. Human Rights Watch. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 17. ^ „Two Saudi Women Who Were Detained for Defying a Driving Ban Have Been Freed”. Time magazine. . Arhivat din original la . Accesat în . Loujain al-Hathloul and Maysaa al-Amoudi had been held since Dec. 1, after al-Hathloul, 25, attempted to drive into Saudi Arabia from the United Arab Emirates, Agence France-Presse reports. 
 18. ^ „Saudi Women Free After 73 Days in Jail for Driving”. The New York Times. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 19. ^ „Saudi women jailed for driving 'released from prison' after two months”. The Independent. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 20. ^ „Saudi Arabia Releases Two Women Drivers From Jail”. The Wall Street Journal. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 21. ^ „Saudi women drivers 'freed from jail'. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 22. ^ „Saudi women's rights campaigners 'freed from prison'. Daily Mail. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 23. ^ „Women who defied Saudi Arabia's driving ban freed after months in jail”. Mashable. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 24. ^ „Saudi women who defied driving ban 'freed from jail'. France 24. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 25. ^ Brian Murphy (). „Once jailed for defying a driving ban, this Saudi woman is now standing for office”. Sydney Morning Herald. Accesat în . 
 26. ^ Caroline Mortimer (). „Saudi Arabia jails human rights activist who defied women's driving ban”. The Independent. Arhivat din original la . Accesat în . 
 27. ^ Emna Mizouni (). „Loujain al-Hathloul deserves her freedom. They all deserve freedom”. raseef22.com. Accesat în . 
 28. ^ „Female activists detained ahead of Saudi driving ban reversal”. The National. . Arhivat din original la . Accesat în . Some state-linked media outlets published the names of those detained, which include Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef and Eman al-Najfan. 
 29. ^ Sarah El Sirgany, Hilary Clarke (). „Saudi Arabia arrests female activists weeks before lifting of driving ban”. CNN. Arhivat din original la . Accesat în . Activists Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef and Aisha Almane were arrested last week, along with four male supporters, the government and Saudi media said Friday. 
 30. ^ Aya Batrawy (). „Six women's driving advocates in Saudi Arabia arrested”. Toronto Star. Arhivat din original la . Accesat în . 
 31. ^ „Saudi Arabia: Chilling smear campaign against women's rights defenders”. Amnesty International. Arhivat din original la . Accesat în . 
 32. ^ „Saudi Arabia 'arrests women's rights activists'. Al Jazeera. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 33. ^ „ALQST Confirms New Details of Torture of Saudi Women Activists as British MPs Seek Access to Prisons to Investigate”. ALQST. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 34. ^ a b „Saudi Arabia: Reports of torture and sexual harassment of detained activists”. Amnesty International. Arhivat din original la . Accesat în . 
 35. ^ a b c Alia al-Hathloul (). „My Sister Is in a Saudi Prison. Will Mike Pompeo Stay Silent?”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 36. ^ „Saudi women can now drive — but activists jailed”. ABC News. . Accesat în . 
 37. ^ „Saudi driving ban ends as women's rights activists remain jailed”. Al Jazeera. Accesat în . 
 38. ^ „Brother of Saudi woman 'being tortured in prison' fears her treatment is getting worse”. The Independent. . Accesat în . 
 39. ^ Ben Hubbard (). „Saudi Arabia Moves Toward Trials of Women's Rights Activists”. The New York Times. Accesat în . 
 40. ^ Maya Oppenheim (). „Saudi women's rights campaigner who has been 'tortured and sexually harassed in prison' goes on trial”. The Independent. Accesat în . 
 41. ^ „Saudi women's rights activists go on trial in Riyadh”. The Guardian. Reuters. . Accesat în . 
 42. ^ „Trial for Saudi activists who've served a year in prison has been delayed”. Public Radio International. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Loujain al-Hathloul.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Loujain al-Hathloul