A Doua Bătălie de la Tapae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
A Doua Bătălie de la Tapae
Parte a Războaielor daco-romane

Informații generale
Perioadă101
LocTransilvania, România
45°30′20″N 22°43′29″E ({{PAGENAME}}) / 45.5056°N 22.7247°E
Rezultatvictorie romană nedecisivă
Beligeranți
DaciaImperiul Roman
Conducători
Traian
Efective
necunoscutnecunoscut
Pierderi
necunoscutnecunoscut

Bătălia de la Tapae (101) a fost bătălia decisivă a primului război daco-roman, în care împăratul roman Traian l-a învins pe regele dac.

Cadrul[modificare | modificare sursă]

Când Traian a devenit împărat roman, a început organizarea unei campanii împotriva Daciei. În urma acestei campanii s-a purtat primul război dacic între 101 și 102.

Motivele acestei campanii au fost lipsa de respect a lui Decebal față de romani și faptul că nu a respectat angajamentele luate după Prima Bătălie de la Tapae din 87/88.

Bătălia[modificare | modificare sursă]

Armata romană a traversat Dunărea la Viminacium, avansând încet în interiorul Daciei. Exact ca în 87/88, bătălia a avut loc la Tapae. Dacii au rezistat în fața ofensivei romane, dar, la izbucnirea unei furtuni, aceștia, considerând-o un semn de la zei, au hotărât să se retragă.

Urmări[modificare | modificare sursă]

Din cauza apropierii iernii, Traian a hotărât să aștepte primăvara pentru a-și continua ofensiva asupra Sarmizegetusei. Decebalus a profitat de această situație, și în iarna dintre 101 și 102 a atacat provincia romană Moesia, cea mai importantă confruntare fiind în Bătălia de la Adamclisi.

Vezi și[modificare | modificare sursă]