A Doua Bătălie de la Tapae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
A Doua Bătălie de la Tapae
Parte a Războaielor daco-romane
018 Conrad Cichorius, Die Reliefs der Traianssäule, Tafel XVIII.jpg
Informații generale
Perioadă 101
Loc Transilvania, România
Rezultat victorie romană nedecisivă
Beligeranți
Dacia Imperiul Roman
Conducători
Traian
Efective
necunoscut necunoscut
Pierderi
necunoscut necunoscut

Bătălia de la Tapae (101) a fost bătălia decisivă a primului război daco-roman, în care împăratul roman Traian l-a învins pe regele dac.

Cadrul[modificare | modificare sursă]

Când Traian a devenit împărat roman, a început organizarea unei campanii împotriva Daciei. În urma acestei campanii s-a purtat primul război dacic între 101 și 102.

Motivele acestei campanii au fost lipsa de respect a lui Decebal față de romani și faptul că nu a respectat angajamentele luate după Prima Bătălie de la Tapae din 87/88.

Bătălia[modificare | modificare sursă]

Armata romană a traversat Dunărea la Viminacium, avansând încet în interiorul Daciei. Exact ca în 87/88, bătălia a avut loc la Tapae. Dacii au rezistat în fața ofensivei romane, dar, la izbucnirea unei furtuni, aceștia, considerând-o un semn de la zei, au hotărât să se retragă.

Urmări[modificare | modificare sursă]

Din cauza apropierii iernii, Traian a hotărât să aștepte primăvara pentru a-și continua ofensiva asupra Sarmizegetusei. Decebalus a profitat de această situație, și în iarna dintre 101 și 102 a atacat provincia romană Moesia, cea mai importantă confruntare fiind în Bătălia de la Adamclisi.

Vezi și[modificare | modificare sursă]