Limbă aglutinantă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

O limbă aglutinantă este o limbă în care cuvintele mai complexe decât o rădăcină se formează alipindu-se la aceasta diferite afixe, astfel încât limitele dintre morfeme să rămână clare și ca fiecare morfem să corespundă unei singure trăsături semantice sau funcționale. Termenul de „limbă aglutinantă” a fost creat în 1836 de lingvistul german Wilhelm von Humboldt, pornind de la verbul latinesc agglutinare „a lipi laolaltă”.

Dintre limbile aglutinante fac parte finlandeză, maghiara, turca, japoneza, coreeana, swahili, nahuatl, basca și esperanto. Limba inuit este de asemenea aglutinantă, dar de un tip aparte, făcând parte din limbile polisintetice.

Limbile aglutinante se deosebesc de limbile flexionare, de limbile izolante și de limbile sintetice.

Exemple:

  • În finlandeză, cuvântul taloissani „în casele mele” se poate segmenta în felul următor: rădăcina talo „casă” + i (sufixul marcă a pluralului) + ssa (sufix echivalent cu prepoziția „în”) + ni care indică posesorul de persoana I singular (echivalent cu adjectivele posesive „meu/mea”). Cuvântul uidessani „în timp ce înot” este constituit din uida „a înota” + ssa + ni de mai sus.
  • În limba turcă construcția este similară: de la ev „casă” se formează evler „case”, apoi evlerim „casele mele”, în sfârșit evlerimde „în casele mele”.
  • În maghiară, „în casele mele” are ca echivalent házaimban (ház „casă” + -aim „mei/mele” + -ban „în”).
  • În japoneză, samukunakattadeshōka „Nu era așa de frig, așa-i?” se descompune în: samui „frig” + "kunai" pentru negație + katta pentru trecut + deshō, un fel de condițional care îl atenuează pe ka, aceasta fiind marca interogației.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gancz, Andrei; Gancz, Margareta, Limba maghiară pentru tine. Manual de conversație, Iași, Polirom, 2004, ISBN 973-681-524-2.
  • Molnár Bodrogi Enikő; Pályi Éva Ildikó, Limba finlandeză pentru tine. Manual de conversație, Iași, Polirom, 2003, ISBN 973-681-272-3.

Vezi și[modificare | modificare sursă]